Σε θάλασσα και στεριά η Axion Hellas στέκεται στους ακρίτες μας

Σε θάλασσα και στεριά η Axion Hellas στέκεται στους ακρίτες μας

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει αυτό στον Μωάμεθ. Κάπως έτσι η μη κερδοσκοπική οργάνωση Axion Hellas, ιδρυθείσα το 2016, αποφάσισε να βοηθήσει με κάθε τρόπο τους ακρίτες της πατρίδας μας, σε θάλασσα και ξηρά. Αρχικά με αποστολές με φουσκωτά σκάφη που έκανε σε μικρά και απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου μεταφέροντας εθελοντές ιατρούς που εξέταζαν τους ντόπιους. Πέρα από την περίθαλψη, ενίσχυαν τις υποδομές (παιδικές χαρές, αθλητικοί χώροι κ.ά.), πρόσφεραν εκπαίδευση, ψυχαγωγία, ενημέρωση και όλα αυτά τα αγαθά που σε εμάς τους Αθηναίους ή τους κατοίκους μητροπολιτικών κέντρων είναι προσβάσιμα αλλά σπανίζουν μόλις πας στα άκρα της περιφέρειας.

Επειτα από ένα θαλάσσιο κύκλο η Axion Hellas έκανε το 2022 την πρώτη της ηπειρωτική αποστολή στην Κεντρική Μακεδονία και στον Δήμο Αλμωπίας με πρωτεύουσα την Αριδαία. Πριν από λίγες ημέρες ολοκλήρωσε και τη δεύτερη –15η από την ίδρυση της οργάνωσης– που έγινε στα Βόρεια Τζουμέρκα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου. Πήραν μέρος 100 εθελοντές που άφησαν τις δουλειές τους στην Αθήνα για να κάνουν το μακρινό ταξίδι, αλλά ο απολογισμός τους αντάμειψε: η αγάπη, η ζεστασιά, η μόνιμη επωδός που τους συνόδευε σε όλη την περιοδεία: «Σας ευχαριστούμε που δεν μας ξεχνάτε.

Σε θάλασσα και στεριά η Axion Hellas στέκεται στους ακρίτες μας-1
Το Πυροσβεστικό Σώμα πραγματοποίησε δράσεις για τα παιδιά, ενώ εκατοντάδες κάτοικοι υποβλήθηκαν σε εξετάσεις (συνολικά έγιναν 1.918 εξετάσεις) από εθελοντές εξειδικευμένους ιατρούς.

Συνολικά 421 κάτοικοι, από 24 χωριά, κάτοικοι των δημοτικών ενοτήτων Συρράκου, Κατσανοχωρίων, Πραμάντων, Τζουμέρκων, Βαθυπέδου, Ματσουκίου και Καλαρρυτών μετέβησαν στο χωριό Πράμαντα στους πρόποδες της κορυφής Στρογγούλας, όπου στήθηκαν τα ιατρεία και σε τρεις ημέρες, από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου, υποβλήθηκαν σε 1.918 ιατρικές εξετάσεις με εξειδικευμένο ιατρικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, από γιατρούς 17 διαφορετικών ειδικοτήτων.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις με 1.150 συμμετοχές σε ενηλίκους αλλά και παιδιά. O παγκόσμιος υπερμαραθωνοδρόμος Ντιν Καρνάζις μίλησε στους κατοίκους για τις εμπειρίες του και έτρεξε μαζί τους 3 χλμ. αγώνα ανώμαλου δρόμου. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, πρέσβειρα της ελληνικής κουζίνας, μαζί με τις γυναίκες της περιοχής και τη Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου «Αλέξανδρος Γιώτης», έκαναν θαυμάσια μαγειρέματα τιμώντας την ηπειρώτικη παράδοση. Υπήρχε όμως και «Βραδιά Κωμωδίας», με τον κωμικό Λάμπρο Φισφή καθώς και παιδική παράσταση, «Η βασίλισσα των πάντων» που με μαγικό τρόπο ταξίδεψε τα παιδιά.

Σε θάλασσα και στεριά η Axion Hellas στέκεται στους ακρίτες μας-2

Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Α΄ Βοηθειών «Γίνε και εσύ ήρωας», οι κάτοικοι έμαθαν σημαντικούς τρόπους αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών και με το πρόγραμμα «Aσφαλές άγγιγμα» από το σωματείο «Ελίζα» ενημερώθηκαν για τις κακοποιητικές συμπεριφορές. Οι μαθητές όλων των βαθμίδων παρακολούθησαν στο πλαίσιο εκπαίδευσης για τη βιωσιμότητα και τον σεβασμό προς το περιβάλλον το πρόγραμμα του Πυροσβεστικού Σώματος. Οι εθελοντές έφυγαν με ευχές και πολλά ευχαριστώ στις αποσκευές τους. Υπάρχει κάτι καλύτερο;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT