Η ΠτΔ στην Ελβετία, μια παραγωγικότατη επίσκεψη με ένα «χάρτινο φεγγαράκι»

Η ΠτΔ στην Ελβετία, μια παραγωγικότατη επίσκεψη με ένα «χάρτινο φεγγαράκι»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλουσιότατη σε επαφές, ομιλίες αλλά και συγκινήσεις ήταν η πρόσφατη επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Ελβετία πριν από λίγες ημέρες. Ο λόγος της επίσκεψης ήταν τα 75 χρόνια από τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπου και απηύθυνε χαιρετισμό. Συνοδευόμενη από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό και τη Δημόσια Διπλωματία, Γιώργο Κώτσηρα, συναντήθηκε επίσης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζί.

Πρόκειται για το μέρος που συσπειρώνει τον ορθόδοξο ελληνισμό της πόλης αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και πνευματικό φυτώριο μελέτης της χριστιανικής παράδοσης και διδασκαλίας, που καλλιεργεί τον διαθρησκειακό διάλογο.

Η ΠτΔ στην Ελβετία, μια παραγωγικότατη επίσκεψη με ένα «χάρτινο φεγγαράκι»-1
Η ΠτΔ μιλάει για τα 75 χρόνια της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η Πρόεδρος τόνισε, μεταξύ άλλων, τον σεβασμό, την αγάπη και την ευγνωμοσύνη που τρέφει ολόκληρο το έθνος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ο κ.κ. Βαρθολομαίος πρόκειται να εορτάσει την 50ή επέτειο της αρχιεροσύνης του ανήμερα τα Χριστούγεννα. Ακόμη, είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις στη Γενεύη με τον πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Αλέν Μπερσέ στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων στο κέντρο της παλαιάς πόλης της Γενεύης.

Από εκεί, επισκέφθηκε στη συνέχεια το Maison Rousseau et Littérature, το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Ζαν Ζακ Ρουσό. Εκεί την υποδέχθηκαν ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ρουσό και τέως δήμαρχος Γενεύης Μανιέλ Τορνάρ καθώς και η ελληνικής καταγωγής αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του δήμου και επόμενη δήμαρχος της πόλης, Χριστίνα Κίτσος. Γεννημένη στην Ελβετία από Ελληνες γονείς, η νέα αυτή συμπατριώτισσά μας έχει αξιοθαύμαστη πορεία στα δημόσια πράγματα.

Η ΠτΔ στην Ελβετία, μια παραγωγικότατη επίσκεψη με ένα «χάρτινο φεγγαράκι»-2
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τη Χριστίνα Κίτσος, την επόμενη δήμαρχο Γενεύης, και τον τέως δήμαρχο Μανιέλ Τορνάρ.

Στο πρόγραμμα υπήρχε και συνάντηση με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, στην έδρα της ΔΟΕ στη Λωζάννη, όπου ενημερώθηκε για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στο Παρίσι το 2024. Επίσης, μετέβη στο Ολυμπιακό Μουσείο, για να την υποδεχθεί ο δήμαρχος Λωζάννης, Γκρεγκουάρ Ζινό, αλλά και στην έδρα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης. Ξεναγήθηκε μάλιστα στο μουσείο της FIBA.

Στο ταξίδι υπήρχαν δύο στιγμές που η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σίγουρα τις θυμάται. Τη συνάντησή της με τον Γιώργο Λατσό, τον 16χρονο Κρητικό «καραγκιοζοπαίκτη της Νιόν», ο οποίος της χάρισε μια φιγούρα που δημιούργησε ο ίδιος, του Καραγκιόζη-τσολιά. Ο μικρός ζει στην Ελβετία από τα 5 του χρόνια και λίγο πριν φύγει από την Ελλάδα είδε την πρώτη παράσταση θεάτρου σκιών και μαγεύτηκε. Οταν έγινε δέκα ετών ο πατέρας του τού έφτιαξε τον πρώτο μπερντέ και έκτοτε κάνει παραστάσεις στα γαλλικά και τα αγγλικά. Η μεγαλύτερη όμως έκπληξη ήταν στη δεξίωση που παρέθεσε στην προξενική κατοικία προς τιμήν της, παρουσία της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας Αλέξανδρος Γεννηματάς. Παρέστησαν διακεκριμένοι ομογενείς και φιλέλληνες, καθώς και η Νάνα Μούσχουρη. Προς τιμήν της Προέδρου τραγούδησε το «Χάρτινο το φεγγαράκι» και βέβαια τους συγκίνησε όλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή