«Μια άλλη ιστορία», ένα παιδικό βιβλίο από τη Σία Κοσιώνη για τις ειδήσεις

«Μια άλλη ιστορία», ένα παιδικό βιβλίο από τη Σία Κοσιώνη για τις ειδήσεις

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα τέλη του περασμένου Μαΐου, η εφημερίδα δέχτηκε τους πιο χαριτωμένους επισκέπτες που έχουν περάσει ποτέ το κατώφλι της. Επρόκειτο για 48 μαθητές του νηπιαγωγείου «Ι. Μ. Καρράς» του Κολλεγίου Αθηνών που ήρθαν να δουν πώς βγαίνει η «Καθημερινή», ενώ μια ημέρα πριν είχαν επισκεφθεί και το πιεστήριό μας. Τα παιδιά ήταν κατενθουσιασμένα, με ερωτήσεις για τη δουλειά μας και κυρίως για το τι είναι ειδήσεις.

Ανάμεσα στην ομάδα ήταν και ο γιος της Σίας Κοσιώνη, ο Δήμος, που έχει σχηματίσει ήδη κάποια άποψη για το λειτούργημα της δημοσιογραφίας. Πέραν της καθημερινής τριβής με το επάγγελμα της μητέρας του, την είδε να έρχεται ως προσκεκλημένη στο τμήμα του στο σχολείο για να μιλήσει για τη δουλειά της. Οι μικροί είχαν ήδη ακούσει γιατρούς, δικηγόρους και άλλους επαγγελματίες να λένε για το πώς περνάει η μέρα τους, ποια είναι τα καθήκοντά τους.

«Μια άλλη ιστορία», ένα παιδικό βιβλίο από τη Σία Κοσιώνη για τις ειδήσεις-1
Η μικρή Αναστασία ξέρει ότι στην εφημερίδα γράφονται αληθινές ιστορίες. Ετσι, αποφασίζει να παρακινήσει τους συμμαθητές της να βγάλουν μια μαθητική εφημερίδα.

«Προτού πάω αναρωτήθηκα ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να μιλήσω σε παιδιά πέντε ετών για τις ειδήσεις», λέει η καλή συνάδελφος στη στήλη. Κατέληξε στη μορφή ενός παραμυθιού που θα εξηγούσε αυτές τις έννοιες και όντως ο τρόπος αυτός ήταν πολύ διασκεδαστικός αλλά και αποτελεσματικός.

«Οταν λοιπόν ο εκδοτικός οίκος Le Bee που δημιούργησε ο δραστήριος Γιώργος Λεμπέσης μου πρότεινε να γράψω ένα παιδικό βιβλίο για το θέμα αυτό, είχα σχεδόν έτοιμο το υλικό και έτσι προέκυψε μια έκδοση».

Το πόνημα έχει τίτλο «Μια άλλη ιστορία» και θα παρουσιαστεί στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ (αίθουσα «Γεώργιος Καράντζας»), αύριο Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου στις 12.00 μ.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Παύλος Τσίμας, η Μαρία Ευθυμίου και η Μαρία Ναυπλιώτου.

Πρωταγωνιστεί η μικρή Αναστασία, που της αρέσουν πολύ οι ιστορίες και κάθε βράδυ βάζει τους γονείς της να της διαβάζουν παραμύθια ώστε ύστερα εκείνη να σκαρώνει με τη φαντασία της κόσμους ολόκληρους με πριγκίπισσες, φτερωτά άλογα, νεράιδες και μαγικά ραβδιά. Εχει δει την εφημερίδα στο σπίτι και η μητέρα της της εξηγεί πως εκεί διαβάζει κανείς αληθινές ιστορίες και πως αυτοί που τις γράφουν λέγονται δημοσιογράφοι.

«Μια άλλη ιστορία», ένα παιδικό βιβλίο από τη Σία Κοσιώνη για τις ειδήσεις-2

Η διάσωση μιας γάτας που ανέβηκε σε ένα από τα δένδρα του σχολείου είναι μία από αυτές τις αληθινές ιστορίες που μεταφέρεται από την Αναστασία στους γονείς της.

Το ίδιο το γεγονός την παρακινεί να ξεκινήσουν μια μαθητική εφημερίδα που όλα τα παιδιά θα γράφουν αληθινές ιστορίες.

«Στόχος του βιβλίου είναι να διδάξει στα παιδιά την αξία των αληθινών ιστοριών, δηλαδή των ειδήσεων αλλά κυρίως την αξία της ίδιας της ενημέρωσης. Οταν νοιάζεσαι για το τι συμβαίνει γύρω σου, είτε στο σπίτι σου, στη γειτονιά σου, στην πόλη ή στον κόσμο, τότε αρχίζεις να αναπτύσσεις την αλληλοκατανόηση, την ενσυναίσθηση, την ανεκτικότητα και την αλληλεγγύη», τονίζει. Τη θαυμάσια εικονογράφηση ανέλαβε η Λιάνα Δενεζάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή