Μια ειλικρινής ζωγράφος: εγκαινιάστηκε η έκθεση της Σοφίας Καλογεροπούλου

Μια ειλικρινής ζωγράφος: εγκαινιάστηκε η έκθεση της Σοφίας Καλογεροπούλου

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα έργα της είναι μικρογραφίες κόσμων που σε καλούν να εισέλθεις. Δεν είναι τυχαίο πως η ζωγραφική της Σοφίας Καλογεροπούλου αγαπιέται από όλες τις ηλικίες διότι έχει κάτι ιδιαίτερα θελκτικό.

Δεν απευθύνεται καταναγκαστικά στον βαθύ γνώστη των εικαστικών τεχνών αλλά σε αυτόν που θα αφεθεί στην αδιαμεσολάβητη χαρά, όπως κάνουν τα παιδιά.

Οταν, λοιπόν, πριν από λίγες ημέρες εγκαινιάστηκε η τελευταία της έκθεση στον χώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, σε συνδιοργάνωση με την γκαλερί Σκουφά, όλοι υποκλίθηκαν σε αυτήν τη δροσιά, στην ειλικρινή της διάθεση να διαχειριστεί τον καμβά ως εξομολόγο.

Μια ειλικρινής ζωγράφος: εγκαινιάστηκε η έκθεση της Σοφίας Καλογεροπούλου-1
Ελένη Καλλιγά, Βικτωρία και Κωστής Αιλιανός και Παύλος Καλλιγάς. [STUDIO PANOULIS]

Και μουσική καριέρα

Θα αναρωτηθεί κανείς γιατί το αφιέρωμα φιλοξενήθηκε στην εστία της μουσικής. Εχει να κάνει με το γεγονός ότι η ίδια έχει υπάρξει σολίστ, που σταδιοδρόμησε με το πατρικό της όνομα ως Σοφία Μαζαράκη, κάνοντας καριέρα στο εξωτερικό. Στο Μέγαρο παρουσιάζει διάσημες σκηνές από γνωστές όπερες οι οποίες αποκτούν νέα ζωή χάρις στον χρωστήρα της.

Με μια ματιά αντιλαμβάνεται κανείς γρήγορα ότι «ζωγραφίζει με το αυτί» και πως οι πολυπρόσωπες συνθέσεις της, που λάμπουν από ζωηρά χρώματα, εκπέμπουν ήχους.

Η καλλιτέχνις δηλώνει συχνά πως ζωγραφίζει ό,τι αγαπά και ό,τι φοβάται ώστε να το ξορκίσει. Οχι τυχαία, βέβαια, οι δικοί της φόβοι συμβαίνει να είναι και δικοί μας. Ετσι εξηγείται η αναγνώριση.

Ο ενθουσιασμός των επισκεπτών που έκανε τον χώρο να γεμίσει από θετική ενέργεια.

Μια ειλικρινής ζωγράφος: εγκαινιάστηκε η έκθεση της Σοφίας Καλογεροπούλου-2
Κλώντια Καρύδη, Αλέξανδρος Χαρκιολάκης και Σοφία Θανοπούλου. [STUDIO PANOULIS]

«Η ζωή είναι ρυθμός, αρμονία», εξηγούσε στο κοινό. «Οπως και η μουσική. Η ζωγραφική συμπορεύεται με όλες τις τέχνες γιατί στην πραγματικότητα όλες οι τέχνες πηγάζουν από ένα κοινό στοιχείο, την αλήθεια. Μεγάλο κομμάτι της δημιουργίας –είτε είναι γραπτή είτε προφορική– βασίζεται στην έρευνα, στη μελέτη των πηγών. Αυτό που συνειδητοποιείς, όσο πιο βαθιά μπαίνεις στο θέμα που σε εμπνέει ή σε απασχολεί κάθε φορά, είναι ο γενεσιουργός ρόλος του ρυθμού και της αρμονίας».

Στη νέα αυτή σειρά έργων (που αφιερώνονται στη μνήμη του Χρήστου Λαμπράκη), η αναγνωρισμένη ναΐφ ζωγράφος αντλεί έμπνευση για μία ακόμα φορά από το μουσικό της παρελθόν στην Οπερα της Βιέννης. Αλλά κι ως ιδρυτικό μέλος της πρωτοποριακής ορχήστρας των φοιτητικών της χρόνων, την περίφημη «Panarmonia» που πριν από δύο χρόνια είχε ονοματίσει την ομώνυμη έκθεση στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Την έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 15 Μαρτίου προλόγισε ο Πάνος Δημαράς, πρόεδρος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής. Η επιμέλεια του αφιερώματος έγινε από τη Διώνη Καλογεροπούλου, η οποία εναρμονίστηκε και αυτή με την ειλικρίνεια των ζωγραφικών συνθέσεων…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή