Καταθέσεις Πολιτισμού της ΤτΕ με ενδιαφέροντες ομιλητές

Καταθέσεις Πολιτισμού της ΤτΕ με ενδιαφέροντες ομιλητές

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H θητεία του Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος έχει οπωσδήποτε ενδυναμώσει, με την εξωστρέφεια του θεσμού, την αίσθηση ότι το έργο που παράγεται δεν εστιάζει αμιγώς στην οικονομική πολιτική αλλά αρδεύει την ίδια την κοινωνία. Ενας από τους «βραχίονες» που φέρνει πιο κοντά τους πολίτες είναι το Κέντρο Πολιτισμού και Τεκμηρίωσης της ΤτΕ, ιδρυθέν επί Γιώργου Προβόπουλου, που εδώ και πολλά χρόνια έχει ποικίλες δράσεις. Με τον αεικίνητο Παναγιώτη Παναγάκη επικεφαλής, φροντίζει για το ιστορικό αρχείο, τη βιβλιοθήκη και τις εκδόσεις πολιτιστικού περιεχομένου της τράπεζας. Επιπλέον, διαχειρίζεται και εμπλουτίζει τις συλλογές της σε νομίσματα, πίνακες, αντικείμενα τέχνης, έντυπα και ηλεκτρονικά βιβλία, περιοδικές εκδόσεις και ηλεκτρονικές πηγές.

Κάποτε όλα αυτά ήταν περισσότερο γνωστά (ή προσβάσιμα) μόνον σε ειδικούς ή στενά ενδιαφερομένους για τα θέματα. Τα τελευταία χρόνια, όμως, πέρα από τις εκθέσεις στο Μουσείο της ΤτΕ, επίσης στην εποπτεία του Κέντρου, έχουν διοργανωθεί και σειρές ομιλιών με τίτλο «Καταθέσεις Πολιτισμού», που μας δίνουν την ευκαιρία να μπούμε σε ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια της Αθήνας αλλά και να ακούσουμε προσωπικότητες να συνομιλούν με έγκριτους δημοσιογράφους. Για το 2024, λοιπόν, έχει ήδη προγραμματιστεί μια σειρά εκδηλώσεων που ξεκινούν σε λίγες ημέρες.

Καταθέσεις Πολιτισμού της ΤτΕ με ενδιαφέροντες ομιλητές-1
Η Συραγώ Τσιάρα, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου.

Ο φετινός, έκτος κύκλος περιλαμβάνει τρεις θεματικούς άξονες: τέχνη, ιστορία και αρχαιολογία και εγκαινιάζεται την Τετάρτη 6 Μαρτίου με τη συνομιλία της δημοσιογράφου Μαίρης Αδαμοπούλου με τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου, Συραγώ Τσιάρα. Θέμα της συζήτησης θα είναι: «Μιλάμε την ίδια γλώσσα με την Τέχνη;». Η Τσιάρα διαδέχθηκε τη Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα στη διεύθυνση της Πινακοθήκης, έχοντας θητεύσει ως ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια και διευθύντρια στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης (τον θεματοφύλακα της σπουδαίας Συλλογής Κωστάκη) και στο MΟMus. Εχει υπάρξει, μεταξύ άλλων, διευθύντρια της Μπιενάλε Θεσσαλονίκης αλλά και επίτροπος για την ελληνική συμμετοχή στην Μπιενάλε της Βενετίας.

Καταθέσεις Πολιτισμού της ΤτΕ με ενδιαφέροντες ομιλητές-2
Ο Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΛΙΑΜΕΠ, θα συνομιλήσει με τον Γιώργο Κουβαρά.

Την Πέμπτη 28 Μαρτίου ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς θα συνομιλήσει με τον καθηγητή και πρόεδρο Δ.Σ. του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκά Τσούκαλη με θέμα «50 χρόνια Μεταπολίτευσης: Γίναμε Ευρώπη;». Ο τελευταίος, μεταξύ άλλων, έχει χρηματίσει καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο του LSE ως πρώτος κάτοχος της έδρας «Ελευθέριος Βενιζέλος». Σήμερα είναι καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Υποθέσεων του Παρισιού (Sciences Po) και ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ.

Την Τετάρτη 24 Απριλίου η Μαίρη Αδαμοπούλου θα συνομιλήσει με τον ακαδημαϊκό, ομότιμο καθηγητή Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ Μανόλη Κορρέ με θέμα «Ιστορίες από μάρμαρο και ξερολιθιά στα αλώνια του χρόνου». Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για τον δάσκαλο και επιστήμονα που έχει συμμετάσχει στη μελέτη, συντήρηση, αναστήλωση και ανάδειξη πολλών ιστορικών μνημείων και ιδίως στην αναστήλωση του Παρθενώνα. Ολες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα γενικών συνελεύσεων του κεντρικού καταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος (2ος όροφος) στην Αθήνα, με ώρα έναρξης 18.30. Οσοι προσέλθουν θα χρειαστούν το δελτίο ταυτότητας ή κάποιο επίσημο έγγραφο ταυτοπροσωπίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή