Πιάνουμε τον Μάρτη στην Ελευσίνα μαζί με τις ταινίες και τους ανθρώπους της

Πιάνουμε τον Μάρτη στην Ελευσίνα μαζί με τις ταινίες και τους ανθρώπους της

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι κι αν τυπικά η Ελευσίνα παρέδωσε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας με το τέλος της περασμένης χρονιάς; Ο οργανισμός της διοργάνωσης θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο και όσοι έχουμε υποκύψει στη γοητεία αυτής της πολλαπλά τραυματισμένης αλλά ιδιαίτερης πόλης της Δυτικής Αττικής χαιρόμαστε που θα συνεχίζουμε να βρίσκουμε μπροστά μας αφορμές για να την επισκεπτόμαστε. Πόσο μάλλον που εδώ και λίγους μήνες (από τον περασμένο Δεκέμβριο) έχει παραδοθεί μία από τις σημαντικότερες υποδομές που έχει αφήσει πίσω της η τέταρτη, κατά σειρά, ελληνική Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: το «Σινέ Ελευσίς», χτισμένο στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, είναι και πάλι το κινηματογραφικό καμάρι της πόλης ύστερα από 35 ολόκληρα χρόνια εγκατάλειψης.

Πιάνουμε τον Μάρτη στην Ελευσίνα μαζί με τις ταινίες και τους ανθρώπους της-1
Το νέο ντοκιμαντέρ του Φίλιππου Κουτσαφτή με τίτλο «Οι Ελευσίνιοι» προβάλλεται το Σάββατο και την Κυριακή στις 8 το βράδυ.

Κι εκεί θα φιλοξενηθούν από την 1η Μαρτίου έως τις 14 Απριλίου τα τρία θεματικά τριήμερα προβολών ντοκιμαντέρ που διοργανώνει η «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα» της Ευρώπης. Η πρωτοβουλία σχετίζεται άμεσα με τη δεδηλωμένη πρόθεση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του οργανισμού και του ίδιου του Μιχαήλ Μαρμαρινού, η διοργάνωση του 2023 να μην αποτελέσει ένα ακόμα καλλιτεχνικό «πυροτέχνημα» αλλά να συνεχίσει τη δράση της σε όλη τη διάρκεια του 2024, βοηθώντας τους νεοφώτιστους θεσμούς να απλώσουν ρίζες στην πόλη και να συνεχίσουν να δίνουν ζωή στις φρέσκες υποδομές. Από αυτή την άποψη οι «Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου», όπως ονομάζονται, επωμίζονται το φιλόδοξο καθήκον της οργανικής και λειτουργικής ενσωμάτωσης του «Σινέ Ελευσίς» στην πολιτιστική καθημερινότητα της πόλης.

Πιάνουμε τον Μάρτη στην Ελευσίνα μαζί με τις ταινίες και τους ανθρώπους της-2
Η ιστορία του Πανελευσινιακού μέσα από ένα νέο ντοκιμαντέρ που ανοίγει το πρώτο τριήμερο προβολών αύριο στις 6 το απόγευμα.

Το πρώτο τριήμερο (1 έως 3 Μαρτίου) είναι δικαίως αφιερωμένο στους ανθρώπους και στην κοινωνία της Ελευσίνας. Εδώ, 21 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, σε μία από τις σημαντικότερες ιερές πόλεις της αρχαιότητας και στη γενέτειρα του Αισχύλου, θα προβληθούν οι δύο ξεχωριστές δημιουργίες του Φίλιππου Κουτσαφτή, του ανθρώπου που στην αυγή του νέου αιώνα διακόνησε σε ένα ευρύτερο κοινό το δράμα αλλά και το μεγαλείο της σύγχρονης Ελευσίνας με την περίφημη «Αγέλαστο Πέτρα» (2000). Στις τωρινές Μέρες Κινηματογράφου θα προβληθούν τόσο η εμβληματική δημιουργία του αλλά και «Οι Ελευσίνιοι», όπως επίσης και το νέο ντοκιμαντέρ «Με το στάχυ στη φανέλα» των Γιάννη Κανάκη, Γιάννη Παναγιωταράκου και Αννας Ψαρρά για την ιστορία του Πανελευσινιακού Αθλητικού Ομίλου από τη δημιουργία του, το 1931, μέχρι σήμερα.

Προς ενημέρωσή σας τα επόμενα δύο τριήμερα αντλούν έμπνευση τόσο από τη μυθική γεωγραφία των αρχαιολογικών χώρων, παρουσιάζοντας ανεξίτηλες στιγμές από την οπτική τεκμηρίωση εμβληματικών δράσεων της διοργάνωσης του 2023 (29 έως 31 Μαρτίου), όσο και από την παραγωγική σοδειά του ελληνικού ντοκιμαντέρ (12 έως 14 Απριλίου) συνοδευόμενο από εκπαιδευτικές δράσεις σχετικές με την τέχνη της κινηματογραφικής τεκμηρίωσης και καταγραφής. Αν σας αποθαρρύνει ο βροχερός καιρός της Παρασκευής μην πτοηθείτε! Το Σαββατοκύριακο θα είναι ανοιξιάτικο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή