Οι ιστορικές ξεναγήσεις του Δήμου Αθηναίων επέστρεψαν και είναι ανάρπαστες

Οι ιστορικές ξεναγήσεις του Δήμου Αθηναίων επέστρεψαν και είναι ανάρπαστες

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2018 ήταν η τελευταία χρονιά που λειτούργησαν κανονικά οι δωρεάν ξεναγήσεις που διοργάνωναν από κοινού ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Αθήνας. Η έλευση της πανδημίας μας έκανε να ξεχάσουμε έναν από τους μακροβιότερους και πιο επιτυχημένους θεσμούς της πόλης, που ευτυχώς επανήλθε πανηγυρικά με τη νέα δημοτική αρχή, πριν από δύο Κυριακές.

Παρουσία του δημάρχου Χάρη Δούκα, η γνωστή και ιδιαίτερα αγαπητή ξεναγός της Αθήνας Αρτεμις Σκουμπουρδή με τον διπλό, θεσμικό της ρόλο πλέον στον δήμο, τόσο ως εντεταλμένη σύμβουλος ιστορικής ανάδειξης της πόλης όσο και ως αντιπρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, ξενάγησε στις 18 Φεβρουαρίου τον πολιτικό της προϊστάμενο και άλλους 200 τυχερούς Αθηναίους στο αρχοντικό των Μπενιζέλων στην Πλάκα, το τελευταίο σωζόμενο κονάκι στην Αθήνα, με το λιθόκτιστο ισόγειο και τον κατασκευασμένο με ξύλινη τοιχοποιία όροφο, πίσω από την ψηλή μάντρα της οδού Αδριανού.

Οι ιστορικές ξεναγήσεις του Δήμου Αθηναίων επέστρεψαν και είναι ανάρπαστες-1
Ο δήμαρχος Αθηναίων με την ξεναγό και αντιπρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ, Αρτέμιδα Σκουμπουρδή. [Μενέλαος Μυρίλλας]

Πού θα γίνονται

Εκείνη την Κυριακή το πρωί δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα για την επανεκκίνηση του θεσμού, καθώς την ίδια ώρα εξελίσσονταν τέσσερις ακόμη περιηγήσεις σε ισάριθμα τοπόσημα και μουσεία της πόλης: στους λόφους γύρω από την Ακρόπολη, στον Εθνικό Κήπο, στην Αρχαία Αγορά και στο Επιγραφικό Μουσείο. Χθες ανακοινώθηκε το πολύ πιο εμπλουτισμένο πρόγραμμα για τον Μάρτιο, που περιλαμβάνει συνολικά 25 ξεναγήσεις, στη συντριπτική τους πλειονότητα διασκορπισμένες στα πέντε Σαββατοκύριακα του μήνα. Αν και η παρούσα φάση του προγράμματος (μέχρι το καλοκαίρι) έχει ουσιαστικά δοκιμαστικό χαρακτήρα και οι ξεναγοί συμμετέχουν αφιλοκερδώς, ο κόσμος φαίνεται να αγκαλιάζει τις δημοτικές περιηγήσεις με την ίδια αγάπη με την οποία τις είχε αφήσει.

Οι ιστορικές ξεναγήσεις του Δήμου Αθηναίων επέστρεψαν και είναι ανάρπαστες-2
Με την ξενάγηση στην περιοδική έκθεση του Μουσείου Ακρόπολης «ΝοΗΜΑΤΑ» ξεκινάει σήμερα, στις 5.30 το απόγευμα, το πρόγραμμα του Μαρτίου. Για την ίδια ώρα τη Δευτέρα 11 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί περιήγηση στην αθηναϊκή τριλογία. [© Μουσείο Ακρόπολης. Φωτογραφίες Πάρις Ταβιτιάν]

«Είναι εκπληκτικό ότι λίγες μόλις ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του προγράμματος του Μαρτίου, σχεδόν όλες οι θέσεις έχουν ήδη κλείσει», μας λέει η κ. Βιβή Χαρίτου, υπεύθυνη επικοινωνίας του ΟΠΑΝΔΑ. «Είναι πραγματικά σαν να μην πέρασε μια μέρα», συμπληρώνει. Πλέον, οι κρατήσεις γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στην ψηφιακή πλατφόρμα opandaxenagiseis.gr, ενώ το ακριβές πρόγραμμα αναρτάται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (opanda.gr). Η συμμετοχή είναι δωρεάν, χωρίς να υπολογίζεται, προφανώς, το αντίτιμο εισόδου σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, και το οποίο επιβαρύνει τους συμμετέχοντες.

Στα «highlights» του Μαρτίου περιλαμβάνονται η ξενάγηση (16/3) στο ολοκαίνουργιο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού στην οδό Αρεως, στην Πλάκα, όπου αναβιώνει μια παλιά αθηναϊκή γειτονιά με ρίζες στην οθωμανική περίοδο, ο περίπατος στα Αναφιώτικα (23/3), αλλά και η περιήγηση στου Ψυρρή μέσα από ηρωικές μορφές της Επανάστασης, που θα συνδυαστεί με τα αποκαλυπτήρια τιμητικής στήλης για τους πεσόντες ήρωες του Ψυρρή.

Οι ιστορικές ξεναγήσεις του Δήμου Αθηναίων επέστρεψαν και είναι ανάρπαστες-3
[INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ]
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή