Νέα ματιά σε γνώριμα τοπία: έκθεση του Γιώργου Χαδούλη που εγκαινιάζεται αύριο

Νέα ματιά σε γνώριμα τοπία: έκθεση του Γιώργου Χαδούλη που εγκαινιάζεται αύριο

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To έλεγε με σοφία ο Μαρσέλ Προυστ: «Το ταξίδι της ανακάλυψης δεν συνίσταται στο να αναζητούμε καινούργια μέρη αλλά να μένει η ματιά μας γεμάτη περιέργεια για τα παλιά». Αυτό ακριβώς κάνει ο ζωγράφος Γιώργος Χαδούλης στη νέα του έκθεση που εγκαινιάζεται αύριο Πέμπτη στην γκαλερί Σκουφά, η οποία ναι μεν έχει τίτλο «Νέα Τοπία» αλλά στην ουσία παρουσιάζει με μεγάλη μαεστρία μια «παρθένα» εικόνα του ήδη οικείου και γνώριμου.

Στην ενδέκατη ατομική του έκθεση ο ζωγράφος συμπεριλαμβάνει μια σειρά είκοσι έργων, τα οποία έχει φιλοτεχνήσει τα τελευταία τρία χρόνια. Πρόκειται για λάδια σε καμβά μεγάλων διαστάσεων και μελάνια σε χαρτί. Η θεματική τους αντλείται από τη φύση που τόσο αγαπά ο καλλιτέχνης με τοποθεσίες που είναι βαθιά ριζωμένες στη μνήμη του, τις οποίες έχει ζήσει και εξερευνήσει. Οπως σε όλες τις ενότητες της δουλειάς του, είτε πρόκειται για εσωτερικούς χώρους είτε για εξωτερικούς, ο Χαδούλης μας μεταφέρει σε έναν κόσμο που μπορεί κανείς να περιπλανηθεί και να αναζητήσει τις δικές του «προσωπικές αναμνήσεις». Ξέρει πώς να σε ταξιδεύει νοερά αλλού, από το ατελιέ του (το οποίο αποτύπωσε την περίοδο της πανδημίας) ώς την Ακρόπολη (ιδωμένη από τον Λυκαβηττό), τις αμμουδιές και τους λόφους λες και είναι παλιός υπαιθριστής ζωγράφος, που βγαίνει με τα σύνεργά του στο φως του ήλιου.

Νέα ματιά σε γνώριμα τοπία: έκθεση του Γιώργου Χαδούλη που εγκαινιάζεται αύριο-1
«The Long Summer», έργο του 2022.

Οπως αναφέρει και ο ίδιος: «Τα έργα αυτά είναι βασισμένα σε πραγματικά τοπία αλλά είναι ζωγραφισμένα ελεύθερα. Τα γνωρίζω καλά, έχω βουτήξει απ’ τα βράχια στις θάλασσές τους, ξέρω πότε είναι κρύα ή ζεστά τα νερά τους. Εχω ξαπλώσει στη σκιά των πεύκων. Εχει κολλήσει ρετσίνι από τα κλαδιά στο μαγιό μου. Ξέρω πόσο ξερά είναι τα στάχυα κάτω από αυτά. Εχω δει το φεγγάρι να σηκώνεται πίσω από τους λόφους αυτούς και σκέφτομαι πόσοι πριν από μένα θα έχουν νιώσει όλα αυτά όπως εγώ». Γεννημένος στην Αθήνα το 1966, ο Γιώργος Χαδούλης είναι από τους πλέον χαρισματικούς ζωγράφους της γενιάς του. Σπούδασε ζωγραφική στην École des Beaux-Arts στο Παρίσι όπου έζησε σχεδόν δέκα χρόνια και έκτοτε εκθέτει συστηματικά το έργο του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Νέα ματιά σε γνώριμα τοπία: έκθεση του Γιώργου Χαδούλη που εγκαινιάζεται αύριο-2
Ο Γιώργος Χαδούλης μας ταξιδεύει με τον χρωστήρα του.

Εκτός από την τέχνη του χρωστήρα, ο Ανδριώτης έχει παρουσιάσει ιδιαίτερα αξιόλογη παραγωγή στo σχέδιο, τη λιθογραφία και τα κεραμικά. Χρησιμοποιώντας έντονα χρώματα και καθαρές γραμμές η δουλειά του Γιώργου Χαδούλη δοξάζει τις αισθήσεις και τη χαρά της ζωής. Δημιουργίες του βρίσκονται σε μουσεία, όπως στην Εθνική Πινακοθήκη και στο Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, καθώς και σε σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 11 Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή