Αψηφώντας τη βαρύτητα: όταν ο φακός συναντά την υπέρβαση των αθλητών

Αψηφώντας τη βαρύτητα: όταν ο φακός συναντά την υπέρβαση των αθλητών

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν το 1961 η αείμνηστη Σάντυ Σάββα οραματίστηκε την ίδρυση της Ελληνογερμανικής Αγωγής, ενός πρωτοποριακού σχολείου, η έννοια της εκπαίδευσης ήταν πολύ διαφορετική στην Ελλάδα. Με πάθος, αφοσίωση και αγάπη για την καινοτομία αυτή η γυναίκα και στη συνέχεια οι γιοι της Στέλιος και Σταύρος φρόντισαν εδώ και έξι δεκαετίες να είναι ένα από τα κορυφαία ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που έχει πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές. Μία από αυτές είναι η αγάπη προς την τέχνη, είτε είναι ζωγραφική είτε γλυπτική, είτε φωτογραφία. Ηδη από τη δεκαετία του 1990 φιλοξενούνται εκθέσεις που πραγματοποιούνται στους χώρους του σχολείου ώστε οι μαθητές να έχουν βιωματική προσέγγιση στην καλλιτεχνική δημιουργία.

Αψηφώντας τη βαρύτητα: όταν ο φακός συναντά την υπέρβαση των αθλητών-1
Oταν «πετάει» ο Τεντόγλου, ίπταται όλη η χώρα. [ΑΓΓΕΛΟΣ ΖΥΜΑΡΑΣ]

Αφιέρωμα

Την Τετάρτη εγκαινιάστηκε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον φωτογραφικό αφιέρωμα που φέρνει κοντά τα εικαστικά με τον αθλητισμό. Πρόκειται για την έκθεση με τίτλο «Defying Gravity» στην οποία ο Αγγελος Ζυμάρας αποτυπώνει με τον φακό του αθλητές που νικούν τη βαρύτητα και τα όρια του ανθρώπινου σώματος. Ο λόγος που επελέγη αυτή η ενότητα είναι ότι το 2024 είναι η χρονιά Ολυμπιακών του Παρισιού και ο καλλιτέχνης παρουσιάζει πορτρέτα Ελλήνων αθλητών και Ελληνίδων αθλητριών που συμμετείχαν ή θα συμμετάσχουν στους Αγώνες. Από τον Μίλτο Τεντόγλου λίγο προτού πετάξει στους αιθέρες, ώς τη Βασιλική Μιλλούση να αιωρείται πάνω από τη δοκό, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν αυτές τις στιγμές που ο χρόνος «παγώνει» και οι αθλητές γίνονται υπερήρωες.

Στο πλαίσιο της έκθεσης (σε επιμέλεια της Ελένης Κούκου) θα παρουσιαστούν 40 επιλεγμένες φωτογραφίες αθλητικών διοργανώσεων, στις οποίες βλέπουμε τους αθλητές είτε την ώρα που αγωνίζονται, είτε αμέσως μετά την προσπάθεια, καθώς και πορτρέτα τους στον χώρο προετοιμασίας. Το κοινό στοιχείο που διατρέχει όλες τις εικόνες της έκθεσης είναι το συναίσθημα. Ο θεατής συναισθάνεται και μοιράζεται την ένταση αυτών των ιστορικών –πολλές φορές– περιστάσεων σε κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις οι οποίες ενώνουν τον κόσμο με τρόπο μοναδικό. Αποκορύφωση αυτής της ενωτικής δύναμης είναι, δίχως άλλο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που τους παρακολουθεί όλος ο πλανήτης. Το συγκινητικό αποτέλεσμα οφείλεται φυσικά και στην προσέγγιση του ίδιου του φωτογράφου.

Αψηφώντας τη βαρύτητα: όταν ο φακός συναντά την υπέρβαση των αθλητών-2
Η ολυμπιονίκης Σταυρούλα Κοζομπόλη, η Ελευθερία Πλευρίτου, ο Αγγελος Ζυμάρας, η Βασιλική Πλευρίτου, ο Σταύρος Σάββας, η Ελένη Κούκου και η Ντόρα Πάλλη στα εγκαίνια.

Ο Ζυμάρας γνωρίζει μέσα από τη δουλειά του τους αθλητές και τις αθλήτριές μας, ταυτίζεται, ζει από κοντά την αφοσίωσή τους και τους παρακολουθεί φωτογραφικά σε συγκλονιστικές στιγμές υπέρβασης του εαυτού. Είναι επαγγελματίας φωτογράφος που ασχολείται κυρίως με την αθλητική φωτογραφία. Eζησε στο Λονδίνο για δεκαπέντε χρόνια. Σήμερα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο καλύπτοντας φωτογραφικά τις σημαντικότερες διοργανώσεις. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 Απριλίου.

[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή