Η Ιστορία μέσα από την ιστορία του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία»

Η Ιστορία μέσα από την ιστορία του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία»

Στις 9 Απριλίου του 1874 δύο επιχειρηματίες, ο Σάββας Κέντρος και ο Ευστάθιος Λάμψας, υπέγραψαν μια σύμβαση, κάτι που θα μπορούσε να ονομαστεί και «ληξιαρχική πράξη γέννησης» για τη λειτουργία του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία». Eκτοτε κύλησαν 150 χρόνια και πολύ νερό στο αυλάκι της πρωτεύουσας

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 9 Απριλίου του 1874 δύο επιχειρηματίες, ο Σάββας Κέντρος και ο Ευστάθιος Λάμψας, υπέγραψαν μια σύμβαση, κάτι που θα μπορούσε να ονομαστεί και «ληξιαρχική πράξη γέννησης» για τη λειτουργία του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία». Eκτοτε κύλησαν 150 χρόνια και πολύ νερό στο αυλάκι της πρωτεύουσας. Στην καρδιά των Αθηνών, το οικοδόμημα που άλλαξε μορφή πριν αποκτήσει τη σημερινή του όψη έγινε σιωπηλός μάρτυρας τρομερών γεγονότων που συντάραξαν την Ελλάδα. Τι πιο ταιριαστό λοιπόν για τη σημαντική επέτειο από την προβολή μιας ταινίας στις 9 Απριλίου του 2024, στο θέατρο Παλλάς, με πολλούς εκλεκτούς καλεσμένους και τίτλο «Η ιστορία μέσα στην Ιστορία». Το φιλμ που γύρισε πίσω τον χρόνο είναι σε επιμέλεια του αγαπητού συναδέλφου Παύλου Τσίμα, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Παπαδουλάκη (που μας κατέκτησε με το σίριαλ «Το Νησί») και μουσική Μίνωα Μάτσα.

Η Ιστορία μέσα από την ιστορία του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία»-1
Το ζεύγος Πικραμμένου με τη Βάνα Λαβίδα μετά την προβολή της ταινίας – ντοκιμαντέρ. [PANOULIS]

Ανέδειξε αριστοτεχνικά τους σπουδαιότερους σταθμούς της πορείας του μακρόβιου ξενοδοχείου που κόμισε στη χώρα τα διεθνή ήθη στη φιλοξενία και στην εστίαση. Εικόνες από το παρελθόν, συνεντεύξεις, οπτικά ιστορικά τεκμήρια επένδυσαν αυτόν τον σπουδαίο ανάπλου στα πιο διαλεχτά ορόσημα. Ιδού μερικά: Το ξενοδοχείο ήταν ο χώρος συνεδρίασης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής πριν από τους Αγώνες του 1876, το αρχηγείο της κυβέρνησης και των Συμμαχικών Δυνάμεων όταν η Ελλάδα μπήκε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ αργότερα επιτάχθηκε από τους Γερμανούς. Βέβαια ήταν και το μέρος όπου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συγκρότησε την κυβέρνηση εθνικής ενότητας μετά την πτώση της χούντας. Για ενάμιση αιώνα έβγαλε την Αθήνα ασπροπρόσωπη σε κάθε φιλοξενία υψηλού προσώπου. Στο ξενοδοχείο διέμειναν αρχηγοί κρατών, νομπελίστες, σταρ, αθλητές, μαέστροι, βασιλείς. Το συμπέρασμα που έβγαζε όποιος παρακολουθούσε την εξαιρετικά καλοφτιαγμένη ταινία (η οποία πρόκειται να προβληθεί και στην ΕΡΤ σε λίγο καιρό) ήταν πως η «Μεγάλη Βρεταννία» αντικατόπτριζε τη φιλοδοξία των Ελλήνων να αποκτήσουν φιλοξενία ευρωπαϊκής εμβέλειας 50 χρόνια μετά την ίδρυση του σύγχρονου κράτους.

Η Ιστορία μέσα από την ιστορία του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία»-2
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και η σύζυγός του Δάφνη προσέρχονται στην εκδήλωση. [PANOULIS]

Το σενάριο που υπογράφει η Νατάσα Σέγκου παρουσίασε μαρτυρίες προσωπικοτήτων, όπως ο ιστορικός και συγγραφέας του βιβλίου «Μεγάλη Βρεταννία – Ενα ξενοδοχείο-σύμβολο» Αγγελος Φ. Βλάχος, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος, πρώην αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ελληνικών Ξενοδοχείων Λάμψα Α.Ε. και δισέγγονος του Ευσταθίου Λάμψα, Απόστολος Δοξιάδης, ο «δικός» μας Νίκος Βατόπουλος, η βασίλισσα Αννα Μαρία, ο Κώστας Κωστής, καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας του ΕΚΠΑ, ο Θανάσης Λασκαρίδης, εφοπλιστής και βασικός μέτοχος της Εταιρείας Ελληνικών Ξενοδοχείων Λάμψα Α.Ε., και η πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας, Χλόη Λασκαρίδη.

Η Ιστορία μέσα από την ιστορία του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία»-3
Ο εφοπλιστής Θανάσης Λασκαρίδης με την Εύη Λαζού-Λασκαρίδη. [PANOULIS]

«Η “Μεγάλη Βρεταννία” δεν είναι μόνο ένα ιστορικό ξενοδοχείο», υπογράμμισε η τελευταία. «Οπως δείχνει το ντοκιμαντέρ, είναι ένας θεσμός που ταυτίζεται με την ιστορία της χώρας. Είναι επίσης ένα από τα λίγα ξενοδοχεία στην Ευρώπη που γιορτάζουν μια τόσο σημαντική επέτειο και είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς που η συγκυρία αυτή μας βρίσκει στη διοίκηση του ξενοδοχείου και της Εταιρείας Λάμψα». Χαιρετισμό εκ μέρους της κυβέρνησης απηύθυνε και η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, λέγοντας πως το ξενοδοχείο αποτελεί μέρος της ιστορίας της Αθήνας, ένα τοπόσημο για την πόλη, έχει συμβάλει ιστορικά στη διαμόρφωση της ταυτότητάς της, συμπορεύεται μαζί της κι έχει συνδεθεί με τα μεγάλα γεγονότα, τις ένδοξες αλλά και τις δύσκολες στιγμές της νεότερης ελληνικής Ιστορίας.

Η Ιστορία μέσα από την ιστορία του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία»-4
Σοφία Δοξιάδη, Απ. Δοξιάδης, Αλεξάνδρα Βοβολίνη, Μαρία Δοξιάδη, Μαργαρίτα Μάτσα.

Γενέθλια χωρίς εδέσματα δεν γίνονται. Ο δις βραβευμένος με αστέρι Michelin, executive chef της «Μεγάλης Βρεταννίας» Αστέριος Κουστούδης, βασισμένος στην πλούσια γαστρονομική ιστορία του ξενοδοχείου, κέρδισε τις εντυπώσεις με τις εμπνευσμένες συνθέσεις. Αποκλειστικά για τις ανάγκες της εκδήλωσης βγήκαν τα σκεύη που χρονολογούνται από το 1900 και χρησιμοποιήθηκαν για το στήσιμο του πλούσιου μπουφέ, που περιλάμβανε πιάτα από το βιβλίο συνταγών της «Μεγάλης Βρεταννίας» του 1950.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή