Οι μέρες της Τζόις ντι Ντονάτο στην Αρχαία Ολυμπία και η προσωπική της «Εδέμ»

Οι μέρες της Τζόις ντι Ντονάτο στην Αρχαία Ολυμπία και η προσωπική της «Εδέμ»

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν τυχερή η διάσημη Αμερικανίδα μεσόφωνος Τζόις ντι Ντονάτο. Τις δέκα ημέρες που βρέθηκε στην Αρχαία Ολυμπία φέροντας εις πέρας δύο υψηλά καθήκοντα πέτυχε αυτόν τον ευλογημένο τόπο της δυτικής Πελοποννήσου με σχεδόν καλοκαιρινή αμφίεση: απουσία βροχοπτώσεων, καθολική ανθοφορία, μεθυστικά αρώματα, ούτε υποψία κρύου παρά μόνο όταν έπεφτε ο ήλιος, κάποια υγρασία, ίσως, λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών και των νοτιάδων αλλά τι φως!

Την Τρίτη το ελληνικό δεκαήμερο της παγκοσμίου φήμης τραγουδίστριας της όπερας κορυφώθηκε με τη μεγάλη τιμή να ερμηνεύσει τον Ολυμπιακό Υμνο στην Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας των θερινών Αγώνων που θα φιλοξενήσει τον προσεχή Ιούλιο το Παρίσι. Αλλά για την Ντι Ντονάτο αυτό ήταν το τέλος μιας πυκνής ελληνικής εμπειρίας που είχε αρχίσει στις 6 Απριλίου με την έναρξη των γυρισμάτων ενός μεικτού, οπτικοακουστικού πρότζεκτ με τίτλο «Eden» και το οποίο συνιστά το προσωπικό της κάλεσμα προς όλους μας για την ανάληψη δράσης απέναντι στην απειλή της κλιματικής αλλαγής αλλά και αφορμή αναστοχασμού για την ύπαρξή μας ως ζωτικά μέρη της φύσης.

Οι μέρες της Τζόις ντι Ντονάτο στην Αρχαία Ολυμπία και η προσωπική της «Εδέμ»-1
Στο πρότζεκτ συμμετείχαν η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ, το σύνολο Chœur ECLATS και η διαπολιτισμική χορωδία νέων του El Sistema Greece.

Το μουσικό σκέλος του σχεδίου της διάσημης μέτζο σοπράνο είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε από κοντά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον περασμένο Μάιο στο πλαίσιο παγκόσμιας περιοδείας σε πέντε ηπείρους και 45 πόλεις. Δεν ήταν η παρθενική της εμφάνιση στην Ελλάδα· τον Ιούνιο του 2018, η Ντι Ντονάτο είχε παρουσιάσει στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» ένα άλλο πρότζεκτ με έντονη κοινωνική απεύθυνση, το «Σε πόλεμο και ειρήνη – Αρμονία μέσω της μουσικής». Οπως θυμάται και είχε γράψει ο κριτικός μουσικής της «Κ» Νίκος Δοντάς στο τέλος της συναυλίας, η Ντι Ντονάτο, συγκινημένη, είχε καλέσει στη σκηνή τη διαπολιτισμική Χορωδία Νέων του El Sistema Greece και τραγούδησε μαζί της. «Είχε προσφέρει έντονα θεατρικές ερμηνείες, πιέζοντας συχνά τη φωνή στα άνω και κάτω όριά της, και υπήρξε συναρπαστική στην υπερβολή της».

Οι μέρες της Τζόις ντι Ντονάτο στην Αρχαία Ολυμπία και η προσωπική της «Εδέμ»-2

Τα γυρίσματα στην Αρχαία Ολυμπία διήρκεσαν τρεις αξέχαστες ημέρες και έφεραν μαζί σ’ αυτόν τον εμβληματικό τόπο ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τους συνεργάτες της Τζόις ντι Ντονάτο, το «Eden» είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή συναυλία. Οπως έχει δηλώσει η ίδια, «οι καιροί αυτοί ζητούν επειγόντως από την ανθρωπότητα να αναδείξει την καλύτερή της πλευρά για να ξεπεράσει τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Η Αρχαία Ολυμπία, μαζί με αυτή τη διαχρονική και γεμάτη έμπνευση μουσική, φωτίζουν τον δρόμο που χρειάζεται να ακολουθήσουμε για να προχωρήσουμε μπροστά, μαζί. Εδώ, σε αυτόν τον ιερό τόπο, το «Eden» μας καλεί να ενωθούμε με ελπίδα, να υψώσουμε τις φωνές μας σε έναν κοινό σκοπό και να συνδεθούμε βαθύτερα, και με πολύ μεγαλύτερη φροντίδα, με τον κόσμο γύρω μας».Τη βραβευμένη τρεις φορές με Γκράμι ερμηνεύτρια πλαισίωσαν η διάσημη ορχήστρα «Il Pomo d’ Oro», με μουσικούς από όλο τον κόσμο, που διευθύνει ο Μαξίμ Εμελιάνιτσεφ, μεταφέροντας ένα μήνυμα ελπίδας αλλά και ευθύνης.

Οι μέρες της Τζόις ντι Ντονάτο στην Αρχαία Ολυμπία και η προσωπική της «Εδέμ»-3

Στην παραγωγή της Αρχαίας Ολυμπίας, που σκηνοθέτησε ο καταξιωμένος Ολιβιέ Σιμονέ, η σπουδαία λυρική ερμηνεύτρια είχε προσκαλέσει τρία παιδικά χορωδιακά σχήματα: την Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το σύνολο Chœur ECLATS από τη Γαλλία και τη διαπολιτισμική χορωδία νέων El Sistema Greece. Σε μια ιστορική στιγμή, ενώνονται για να τραγουδήσουν από κοινού τον Ολυμπιακό Υμνο σε τρεις γλώσσες, στα ελληνικά, τα γαλλικά και τα αγγλικά. Αυτή η συμβολική προσέγγιση ενσαρκώνει το πνεύμα της ενότητας και της συνεργασίας που βρίσκεται στην καρδιά των oλυμπιακών αξιών. Η ταινία «Eden in Ancient Olympia» είναι μια πρωτοβουλία του World Human Forum, σε παραγωγή του World Human Forum, του ZDF/ARTE, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της UNITEL και είναι προγραμματισμένη να κυκλοφορήσει παγκοσμίως τον Ιούλιο, παράλληλα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή