Ενα διαμαντάκι αρχιτεκτονικής και ιστορίας στην καρδιά των Αθηνών

Ενα διαμαντάκι αρχιτεκτονικής και ιστορίας στην καρδιά των Αθηνών

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μικροσκοπικό στενάκι της Φειδίου ήταν στο μυαλό μου ταυτισμένο με την εφημερίδα «Απογευματινή», της οποίας για πολλά χρόνια η έδρα βρισκόταν εκεί. Την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα το βρήκα υποφωτισμένο και ατμοσφαιρικό, γεμάτο από νεαρόκοσμο που τσιμπολογούσε σε ένα δημοφιλές μεζεδοπωλείο. Πήγαινα στο απέναντι κτίριο που δεν είχα επισκεφθεί ποτέ και με έκανε να σκεφτώ πόσα μικρά διαμαντάκια κρύβει η Αθήνα. Είναι η στέγη του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, του 1887, η οποία ανηγέρθη σε σχέδια Τσίλλερ με χρηματοδότηση Σλήμαν.

Ενα διαμαντάκι αρχιτεκτονικής και ιστορίας στην καρδιά των Αθηνών-1
Η εντυπωσιακή βιβλιοθήκη του ινστιτούτου, η οποία φιλοξενεί χιλιάδες πολύτιμους τόμους. [DAI Αθηνών / Γιούλη Μουτσάτσου]

Κομψότατο, καλοσυντηρημένο, με μια όμορφη ταράτσα, το τριώροφο μέγαρο είναι ένα από τα πλέον άγνωστα τοπόσημα της ελληνικής πρωτεύουσας. Εκεί συγκεντρώθηκαν στις 15 Μαΐου οι επικεφαλής των 11 επιτροπών και παραρτημάτων του Deutsches Archäologisches Institut (DAI), που διατηρεί η Γερμανία σε όλον τον κόσμο, για να παρουσιάσουν τα ετήσια πεπραγμένα τους εκείνο το βράδυ. Ο λόγος της έλευσής τους ήταν η ξεχωριστή φετινή επέτειος των 150 ετών από την ίδρυση του ινστιτούτου που έφερε στην Αθήνα τη σημαντική αυτή συνάντηση, η οποία παγίως διοργανώνεται στο Βερολίνο. Παρών και ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα, Αντρέας Κιντλ, που στην ομιλία του ανέφερε πόσο σημαντική είναι η παρουσία του φορέα για τις δύο χώρες.

Ο διπλωμάτης, που διαδέχθηκε στο βήμα την επικεφαλής του παραρτήματος της Αθήνας, Κάτια Σπορν, είχε απόλυτο δίκιο, μιας και οι έρευνες αυτού του σπουδαιότατου ινστιτούτου για τη μελέτη της αρχαίας κληρονομιάς μας επηρεάστηκαν βαθιά από τις διακυμάνσεις των σχέσεων της Ελλάδας με τη Γερμανία: από τον Οθωνα έως τη ναζιστική κατοχή και από τη Φρειδερίκη έως την οικονομική κρίση, όλα άφησαν το αποτύπωμά τους στο πώς Γερμανοί αρχαιολόγοι και ερευνητές έκαναν τη δουλειά τους στην πατρίδα μας.

Ενα διαμαντάκι αρχιτεκτονικής και ιστορίας στην καρδιά των Αθηνών-2
H δρ Φρεντερίκε Φλες, επικεφαλής του ινστιτούτου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της. [DAI Αθηνών / Γιούλη Μουτσάτσου]

Εντός του κτιρίου, άλλωστε, η Βιβή Γερολυμάτου και ο Ανδρέας Γεωργιάδης έχουν στήσει μια καταπληκτική έκθεση που παρουσιάζει ανά τους ορόφους τα πεπραγμένα ενάμιση αιώνα. «Επί Τόπου» ο τίτλος της, με στόχο να παρουσιάσει καλειδοσκοπικά την προσφορά του φορέα που απλώθηκε από τις ανασκαφές στις εκδόσεις και από την έρευνα στις δημοσιεύσεις και στα ακαδημαϊκά προγράμματα. Αυτό που κλέβει την παράσταση καθώς περιηγείται κανείς το αφιέρωμα που καταλαμβάνει τη βιβλιοθήκη και άλλους χώρους εργασίας είναι η τεράστια εκτύπωση με τη μορφή του κούρου του Ισχή (ύψους 4,43 μέτρων) που εντοπίστηκε από τους Γερμανούς στη Σάμο.

Εντυπωσιάζεται ο επισκέπτης και από το γεγονός ότι οι Γερμανοί δεν φωτογράφιζαν μονάχα τους αρχαιολογικούς χώρους στους οποίους εργάζονταν αλλά ολόκληρη την περιοχή, από την Ολυμπία και τη Σάμο μέχρι τον Κεραμεικό της Αθήνας και την Κοιλάδα του Κηφισού. Ετσι, σήμερα υπάρχουν εκπληκτικές φωτογραφίες, ένα σπανιότατο και πολύτιμο υλικό. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος της χρονιάς και είναι μια ωραία ιδέα να μπει κανείς σε αυτό το πανέμορφο κτίριο αλλά και να δει μέσα από το αρχαιολογικό ινστιτούτο το πώς Ελλάδα και Γερμανία βρέθηκαν σε φίλιες και εχθρικές καταστάσεις τα τελευταία 150 χρόνια.

Ενα διαμαντάκι αρχιτεκτονικής και ιστορίας στην καρδιά των Αθηνών-3
Η γιγαντιαία εκτύπωση του κούρου του Ισχή κρέμεται στα σκαλιά και κλέβει την παράσταση.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT