Προ-βολες: Διασώζεται το ΕΚΕΒΙ

Προ-βολες: Διασώζεται το ΕΚΕΒΙ

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος και κάτι από τότε που ο προηγούμενος αρμόδιος για τον Πολιτισμό είχε ανακοινώσει την κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Χθες, ο νυν υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ανακοίνωσε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ότι όλες οι αρμοδιότητες του ΕΚΕΒΙ περνούν στο Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, που αναβαθμίζεται και ανασυγκροτείται ώστε να αποτελέσει «έναν ισχυρό βραχίονα στήριξης και προβολής του πολιτισμού της χώρας στη διεθνή κοινότητα».

Ο υπό αναβάθμιση φορέας, που η αλήθεια είναι ότι έχει περάσει από πολλά κύματα και από πολλές περιπέτειες από τότε που δημιουργήθηκε, θα έχει και νέο πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου: τον καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής, κοσμήτορα της Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη. Ο υπουργός Πολιτισμού, παρά την καθυστέρηση, κατάφερε να βρει τρόπο διάσωσης του μόνου κρατικού φορέα για το βιβλίο, παρότι είχε μια ειλημμένη απόφαση για κατάργησή του.

Η αλήθεια είναι ότι κάποια στιγμή, όταν η κυβέρνηση ήταν τρικομματική, είχε ακουστεί η συγχώνευση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών με το ΕΙΠ. Ο κ. Γιαλλουρίδης, όμως, που έχει υπάρξει και διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών, είπε ότι οι δύο φορείς δεν θα ενωθούν, αλλά θα συνεργαστούν. Τώρα, μένει να δούμε με ποιον τρόπο θα ενσωματωθούν οι δράσεις αλλά και οι άνθρωποι από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στον νέο φορέα. Και το επείγον είναι η πραγματοποίηση της επόμενης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, όπου τιμώμενη χώρα έχει αποφασιστεί ότι θα είναι το Ισραήλ. Πάντως, έκλεισε μια εκκρεμότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή