500 λέξεις με τη Βασιλική Τερκενλή

500 λέξεις με τη Βασιλική Τερκενλή

Το «Μηδενίζω εδώ» είναι το πρώτο βιβλίο της Βασιλικής Τερκενλή. Eκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο «Μελάνι» τον Ιούλιο του 2021. Η συγγραφέας γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη και διετέλεσε δικηγόρος, επιχειρηματίας και σύμβουλος ψυχικής υγείας σε ΜΚΟ απεξάρτησης

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «Μηδενίζω εδώ» είναι το πρώτο βιβλίο της Βασιλικής Τερκενλή. Eκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο «Μελάνι» τον Ιούλιο του 2021. Η συγγραφέας γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη και διετέλεσε δικηγόρος, επιχειρηματίας και σύμβουλος ψυχικής υγείας σε ΜΚΟ απεξάρτησης.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Εκκρεμούν στο κομοδίνο μου η «Βαλκανική Τριλογία» της Ολίβια Μάνινγκ και «Τα όμορφα τοπία της κόλασης» της Αλκυόνης Παπαδάκη.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Με συγκλόνισε ο Εϊνταν Μακ Κένα ή Αιδάν, ένας μοναχός του 9ου αιώνα που διασχίζει όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική προκειμένου να παραδώσει ένα πολύτιμο αντίγραφο της Βίβλου στον αυτοκράτορα του Βυζαντίου. Με την αφορμή αυτή περιπλανιέται στη γη και στην ψυχή του, αμφισβητεί και αναδιαμορφώνει τον εαυτό του μέσα από την εμπειρία του. Το βιβλίο ονομάζεται «Βυζάντιο» του Στίβεν Ρ. Λόουχεντ (εκδ. Ελληνικά Γράμματα).

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε και γιατί;

Καλώ τον Νίκο Καζαντζάκη, τον Ιρβιν Γιάλομ, την Αλκυόνη Παπαδάκη και τη Μάρω Βαμβουνάκη. Με στιγμάτισαν ή με εξέφρασαν οι ιδέες τους.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου; Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Δεν διάβασα κάποιο κλασικό βιβλίο πρόσφατα, ούτε έμαθα κάτι ενδιαφέρον από κάποιο λογοτεχνικό βιβλίο αυτόν τον καιρό. Περισσότερο διαβάζω βιβλία ψυχολογίας, οπότε οι νέες πληροφορίες είναι ακαδημαϊκές.

Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

Το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο μου είναι «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» του Νίκου Καζαντζάκη.

Τα ναρκωτικά στην περίπτωση της Γιάννας είναι η αρρώστια ή μόνο το σύμπτωμα της αρρώστιας;

Για τη Γιάννα και για κάθε εθισμένο στα ναρκωτικά είναι το σύμπτωμα και όχι η αρρώστια. Το «Μηδενίζω εδώ» δεν είναι ένα βιβλίο για την απεξάρτηση, απλά η διαδικασία της πυροδότησε όλα τα υπόλοιπα.

Πόσο δύσκολο (ή βολικό) είναι η χρήση της ψυχαναλυτικής συνεδρίας ως βασικού καμβά σε μια μυθοπλαστική αφήγηση;

Ηταν πολύ βολικό για μένα να συνδέσω το παρελθόν με το παρόν μέσα από τις θεραπευτικές συνεδρίες. Ο καμβάς αυτός με βοήθησε να ξεδιπλώσω μια βιογραφία μέσα από άλματα στον χρόνο και την αντίληψη της ηρωίδας τότε και τώρα.

Σε ποιο βαθμό η ιδιότητά σας, ως συμβούλου ψυχικής υγείας, καθόρισε το μυθιστόρημά σας;

Τόσο η εμπειρία μου ως θεραπευόμενη, όσο και η ιδιότητά μου ως συμβούλου καθόρισαν την πρώτη συγγραφική μου απόπειρα, καθώς επέλεξα να γράψω για πράγματα που γνωρίζω άμεσα από τη ζωή μου ή έμμεσα από τις διηγήσεις άλλων ανθρώπων που με εμπιστεύτηκαν και να μην εμπλακώ στη βάσανο της έρευνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή