Τα Χανιά αγκαλιάζουν δυνατά το βιβλίο

Τα Χανιά αγκαλιάζουν δυνατά το βιβλίο

Στη βραβευμένη «Ημερήσια Διάταξη», ο συγγραφέας Ερίκ Βυϊγιάρ «ξαναγράφει» την άνοδο στην εξουσία του ναζιστικού γερμανικού κόμματος ζωντανεύοντας μέσα από την αφήγησή του στιγμές και πτυχές της από το περιθώριο της Ιστορίας, με πρωταγωνιστές, στην προκειμένη περίπτωση, επιχειρηματίες, τεχνίτες αρμάτων Πάντσερ, στρατιώτες

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη βραβευμένη «Ημερήσια Διάταξη», ο συγγραφέας Ερίκ Βυϊγιάρ «ξαναγράφει» την άνοδο στην εξουσία του ναζιστικού γερμανικού κόμματος ζωντανεύοντας μέσα από την αφήγησή του στιγμές και πτυχές της από το περιθώριο της Ιστορίας, με πρωταγωνιστές, στην προκειμένη περίπτωση, επιχειρηματίες, τεχνίτες αρμάτων Πάντσερ, στρατιώτες. Τα βιβλία του Γάλλου συγγραφέα δεν είναι ούτε ιστορικά μυθιστορήματα, ούτε δοκίμια ή νουβέλες, αλλά συνδυάζει κάτι απ’ όλα.

Από αυτή την άποψη ο Ερίκ Βυϊγιάρ μοιάζει ιδανικός για να ανοίξει τη θεματική ενότητα «Τα όρια της Ιστορίας και Λογοτεχνίας» στο 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων που ξεκινάει σήμερα στην Κρήτη. Ο συγγραφέας θα συζητήσει απόψε –οι περισσότερες εκδηλώσεις του φεστιβάλ γίνονται μετά τη δύση του ηλίου– με τον δημοσιογράφο και διευθυντή του φεστιβάλ Μανόλη Πιμπλή για τα τέσσερα βιβλία-αφηγήματα που κυκλοφορούν στα ελληνικά, πριν παραδώσει τη σκυτάλη στη Μάρω Δούκα, στον Μιχάλη Μοδινό, στη Νίκη Τρουλλινού κ.ά., οι οποίοι θα συζητήσουν τις επόμενες ημέρες για τα νήματα που ενώνουν την ιστορία και τη λογοτεχνία.

«Είναι μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα φεστιβάλ αμιγώς για το βιβλίο σε μια πόλη με μια ισχυρή πολιτιστική αύρα, υποδομές και πρόθεση να προωθήσει την πολιτισμική της ταυτότητα και όχι μόνο μια τουριστική μονοκαλλιέργεια», μας λέει ο κ. Πιμπλής.

Το φεστιβάλ ενεργοποιεί χώρους στο παραλιακό μέτωπο των Χανίων και στο ιστορικό κέντρο, κινητοποιεί εθελοντές, ενώ για να δώσει το διαφορετικό του στίγμα θα φιλοξενήσει ένα βιβλιοπωλείο (μια σύμπραξη τεσσάρων βιβλιοπωλείων της πόλης) που θα διαθέτει μόνο τα βιβλία των καλεσμένων συγγραφέων.

Για πέντε μέρες θα βρεθούν στα Χανιά περίπου 100 σημαντικοί συγγραφείς και ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και θα διοργανωθούν 60 εκδηλώσεις με πολλές παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως θεατρικά αναλόγια με ηθοποιούς του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, έκθεση για το βιβλίο ως αντικείμενο στον Χώρο Τέχνης Χανίων και συναυλίες με την Ντόρα Μπακοπούλου, την Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, την Αγγελική Λιούκα και τους Κώστα Γανωτή και Χάικ Γιαζιτζιάν.

Στο πλαίσιο του κεντρικού αφιερώματος με τίτλο «Στις γραμμές των συνόρων» θα διοργανωθούν κύκλοι συζητήσεων για την ίδια την Κρήτη, την Ιστορία και την ταυτότητά της, την έννοια των συνόρων στην Ευρώπη, τα σύνορα στο πλαίσιο των μεταναστευτικών ροών, ενώ θα πραγματοποιηθεί και ένα μουσικό αφιέρωμα στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη, ενός «διανοουμένου εκτός ορίων».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή