Βραβεία Λογοτεχνίας, έτοιμες οι Βραχείες Λίστες

Βραβεία Λογοτεχνίας, έτοιμες οι Βραχείες Λίστες

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΙΣΤΕΣ. Στην τελική ευθεία και την ανακοίνωση των κρατικών λογοτεχνικών βραβείων για τα βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2012 έφτασε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, που ανακοίνωσε τις Μικρές Λίστες των υποψηφιοτήτων, αλλά και το σκεπτικό με το οποίο έκανε τις επιλογές της στην κάθε κατηγορία.

Ετσι, στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ανθεί η ποίηση. «Πρόκειται για ένα ενδημικό φαινόμενο που ανταποκρίνεται στην υπαρξιακή ανάγκη ενός εκτεταμένου φάσματος δημιουργών να εκφραστούν μέσω ενός λόγου που κατά τεκμήριο στοχάζεται, ονειρεύεται, οραματίζεται, εναντιώνεται, κρίνει ή δοξάζει το ωραίο…». Η κριτική επιτροπή εντόπισε επίσης ότι η νέα γενιά έχει στραφεί στη μικρή φόρμα (διήγημα και νουβέλα), ενώ το 2012 τα μυθιστορήματα ήταν λιγότερα, στραμμένα πάντως «με πλάγιο και αλληγορικό τρόπο ή με ευθύ και άμεσα αναπαραστατικό, στο αναστατωμένο πνεύμα της εποχής». Στην κατηγορία διήγημα-νουβέλα υποψήφια είναι τα βιβλία των Δ. Κούρτοβικ, Μιχ. Μακρόπουλου, Χ. Μαυρομμάτη, Μ. Μιχαηλίδη, Δημ. Νόλλα, Γ. Παλαβού, Δημοσ. Παπαμάρκου.

Στο μυθιστόρημα, το βραβείο διεκδικούν τα βιβλία των Ν. Αναστασέα, Χρ. Αστερίου, Θοδ. Γεωργακόπουλου, Θ. Γρηγοριάδη, Βασ. Λαδά, Σ. Νικολαΐδου. Στην ποίηση, πολλοί οι υποψήφιοι: Μιχ. Γκανάς, Ζ. Δαράκη, Στ. Ζαφειρίου, Ευτ.-Αλεξ. Λουκίδου, Μ. Μέσκος, Γ. Πατίλης, Ν. Χαλκιαδάκη. Στο δοκίμιο και την κριτική τα βιβλία των Μ. Δεληβοριά, Γ. Παπακώστα, Δημ. Ραυτόπουλου, Ν. Σιγάλα, Μιχ. Χρυσανθόπουλου. Στο χρονικό-μαρτυρία τα βιβλία των Ιω. Βαρβιτσιώτη, Στ. Ζουμπουλάκη, Ν. Θεοτοκά, Θοδ. Καλλιφατίδη, Βασ. Καραποστόλη, Κατ. Μάτσα, ενώ στους πρωτοεμφανιζόμενους για ακόμη μια φορά κυριαρχεί η ποίηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή