Οι αναγνώστες ψηφίζουν

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν το πάλαι ποτέ ΕΚΕΒΙ πρότεινε και διοργάνωσε το Βραβείο Αναγνωστών, το είχαμε δει με καχυποψία. Υπήρχαν ήδη πολλοί θεσμοί που έδιναν βραβεία (κρατικά ή ιδιωτικής πρωτοβουλίας), τι χρειαζόταν ένας ακόμη; Ετσι κι αλλιώς, οι αναγνώστες δίνουν μ’ έναν τρόπο το δικό τους βραβείο μέσω των ευπώλητων, έτσι όπως διαμορφώνονται από βιβλιοπωλείο σε βιβλιοπωλείο, έλεγε ο αντίλογος. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχε την απήχηση που περίμεναν οι διοργανωτές του εκείνο το Βραβείο Αναγνωστών. Τέλος πάντων… Τελείωσε το ΕΚΕΒΙ, τελείωσε και το Βραβείο Αναγνωστών που είχε καθιερώσει.

Δεν είναι πολλές μέρες, μόλις δέκα, που τα καταστήματα «Public» ξεκίνησαν μια μετεξελιγμένη μορφή εκείνου του παλαιού θεσμού. Τα Βραβεία Βιβλίου Public καλούν το αναγνωστικό κοινό, μέχρι τις 20 Απριλίου, να ψηφίσει το αγαπημένο του βιβλίο, αυτή τη φορά όχι μόνο όσον αφορά το μυθιστόρημα, αλλά και το non fiction κείμενο (δηλαδή το δοκίμιο, την έρευνα, τη βιογραφία ή τη μαρτυρία), την ποίηση, την παιδική και την εφηβική λογοτεχνία, τη μαγειρική, αλλά και για μια κατηγορία που την ονομάζει «Μεγάλες συγκινήσεις» (βεβαίως όλα τα αγαπημένα βιβλία μάς συγκινούν, γι’ αυτό είναι και αγαπημένα μας, αλλά θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα επιλεγεί σ’ αυτή την κατηγορία). Οι αναγνώστες καλούνται να ψηφίσουν μέσω ενός ειδικού micro-site. Στη διεύθυνση λοιπόν, www.publicbooksawards.gr μπορούν να επιλέξουν για την πρώτη φάση αυτού του νέου θεσμού. Αφού επιλεγούν -από το κοινό πάντα- τα δέκα δημοφιλέστερα βιβλία κάθε κατηγορίας, θ’ ακολουθήσει η δεύτερη φάση για να αναδειχθεί ο μεγάλος νικητής της κάθε κατηγορίας. Μέσα στον Μάιο και κάπου εκεί ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ίσως και λίγο πριν, θ’ ανακοινωθούν οι τελικοί νικητές.

Μέχρι τώρα, όπως λένε οι πληροφορίες από τα «Public», η συμμετοχή είναι πολύ μεγάλη. Το σύνολο των ψήφων ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 72.500 για όλες τις κατηγορίες. Ισως γιατί εν τω μεταξύ η χρήση της τεχνολογίας αφορά πολύ περισσότερους αναγνώστες. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον, στο τέλος του διαγωνισμού και όταν έχουμε στη διάθεσή μας τα στοιχεία, να δούμε τι ψήφισαν, από ποιες περιοχές της χώρας, τι επιλέγουν οι αστικές περιοχές και τι η περιφέρεια, τι οι διάφορες ηλικίες. Γιατί ένα από τα μεγάλα κενά που υπήρχαν στο Βραβείο Αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ ήταν ότι δεν δίνονταν τελικά στοιχεία για το προφίλ όσων συμμετείχαν. Κι αυτό ίσως είναι το σημαντικότερο από τις όποιες τελικές αποφάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή