Η Ιφιγένεια λίγο πριν τη θυσία

Η Ιφιγένεια λίγο πριν τη θυσία

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοι ξέρουμε τι γινόταν στον περίγυρο της Ιφιγένειας, εκείνης της αρχαίας τραγικής ηρωίδας, λίγο πριν οδηγηθεί στον βωμό για να θυσιαστεί… Δεν μάθαμε ποτέ όμως τι σκεφτόταν εκείνη η νεαρή κοπέλα που ερήμην της έγιναν πολλά στη ζωή της. Ο Γάλλος συγγραφέας Ζαν Ρενέ Λεμουάν καταπιάστηκε ακριβώς μ’ αυτό και έδωσε ένα εξαιρετικό θεατρικό -και όχι μόνο- κείμενο, που ήδη παρουσιάζεται στο «Από Μηχανής Θέατρο», με τη Λένα Παπαληγούρα στον ρόλο της Ιφιγένειας και την Εφη Γιαννοπούλου να έχει μεταφέρει σε έξοχα ελληνικά το γαλλικό κείμενο. Σ’ αυτήν τη μιας ώρας παράσταση ακούμε αυτή την Ιφιγένεια, που ποτέ δεν γνωρίσαμε πραγματικά, να αναρωτιέται, να θυμάται, να αγωνιά, να φοβάται, να εκλιπαρεί («Πατέρα, γιατί με εγκατέλειψες», αναφωνεί σε διάφορες στιγμές της παράστασης, κάνοντας έτσι ο συγγραφέας έναν παραλληλισμό με άλλες θυσίες, θεϊκές, που έγιναν στην ιστορία της ανθρωπότητας).

Η Ιφιγένεια, στο κείμενο του Λεμουάν, δεν είναι απλώς ένα υποταγμένο κοριτσάκι στη βούληση των ισχυρών. Είναι και ένα πλάσμα που λίγο πριν οδηγηθεί στον βωμό, με ωριμότητα και απόγνωση, θυμάται όσα την περιβάλλουν. Τις αλλόκοτες (ή μήπως νοσηρές;) οικογενειακές της σχέσεις, το αβυσσαλέο μίσος της αδελφής της Ηλέκτρας για τη μητέρα της Κλυταιμνήστρα, τις σχέσεις εξουσίας γονέων προς τα παιδιά τους, τον γάμο που της επιβλήθηκε, το εφηβικό όνειρο και τον εφηβικό έρωτα μ’ έναν άλλο άνδρα, τον Πάτροκλο, την ανάγκη της για τρυφερότητα και κατανόηση, τα διαρκή της ερωτήματα για την αναγκαιότητα του πολέμου, τον οποίο άθελά της βοηθάει, τα ερωτήματά της για την πέτρα του σκανδάλου, την Ελένη, που μάλλον θαυμάζει κρυφά γιατί έκανε απλώς αυτό που ήθελε…

Ο Ζαν Ρενέ Λεμουάν έδειξε με τον καλύτερο τρόπο πώς μπορούν οι αρχαίοι μύθοι να γίνουν μέσα για τη σημερινή τέχνη. Η Λένα Παπαληγούρα, μόνη επί σκηνής, μ’ ένα απλό γαλάζιο φόρεμα, με την ντελικάτη δύναμή της, ζωντανεύει την Ιφιγένεια προσφέροντάς μας όλες τις αποχρώσεις των συναισθημάτων που τη συνταράζουν και δίνοντάς μας με αμεσότητα το κείμενο του Λεμουάν.

Η παράσταση, στο πλαίσιο των θεατρικών έργων «Ελλάς – Γαλλία Συμμαχία 2014», απέδειξε με πολύ δημιουργικό τρόπο το πώς μπορούν να συνομιλήσουν οι δημιουργοί των δύο χωρών και μέσω των αρχαίων μύθων. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9 μ.μ., κάθε Τετάρτη στις 6.30 μ.μ. Διάρκεια παράστασης, 1 ώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή