Ο «Αναγνώστης» βραβεύει τα καλύτερα βιβλία του 2013

Ο «Αναγνώστης» βραβεύει τα καλύτερα βιβλία του 2013

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 5 Ιουνίου, στο Μέγαρο Μουσικής, θα μάθουμε τους νικητές των φετινών λογοτεχνικών βραβείων του διαδικτυακού λογοτεχνικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης» (η συνέχεια των λογοτεχνικών βραβείων του περιοδικού «Διαβάζω»). Οι μικρές λίστες σε κάθε κατηγορία ήδη παρουσιάστηκαν και η κριτική επιτροπή για τα βιβλία των ενηλίκων διαπιστώνει ότι «ήταν πλούσια και πολυδιάστατη η παραγωγή στον τομέα της ποίησης και της λογοτεχνίας». Οσο για το περιεχόμενο των βιβλίων λογοτεχνίας; Υπάρχουν πολλά είδη: «Ιστορική μεταμυθοπλασία, υπαρξιακό θρίλερ, εξομολογητική αυθιστόρηση και αυτοαναφορικός στοχασμός, παιγνιώδης αμφισβήτηση των λογοτεχνικών συμβάσεων». Υποψήφια τα βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2013. Στο μυθιστόρημα δέκα οι υποψήφιοι: Ν. Δαββέτας, Αυγ. Κορτώ, Ν. Μάντης, Κυρ. Μαργαρίτης, Γ. Μπράμος, Μ. Πάουελ, Κων. Τζαμιώτης, Μ. Τσίτας, Βαγ. Χατζηγιαννίδης, Ελ. Χουζούρη. Δεκατρείς οι υποψήφιοι στην κατηγορία «Πρωτοεμφανιζόμενοι», επτά για την πεζογραφία και έξι για την ποίηση (πλούσια η παραγωγή των νέων συγγραφέων).

Ομως το διαδικτυακό περιοδικό «Ο αναγνώστης» εκτός από τα λογοτεχνικά βραβεία προχώρησε και σε κάτι ακόμα. Παρουσίασε, στην 11η Διεθνή τα αποτελέσματα μιας μεγάλης έρευνας, που πραγματοποίησε η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Σωτηρία Καλασαρίδου στις δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες της Θεσσαλονίκης, το διάστημα 1982-2012 (30 ολόκληρα χρόνια δηλαδή). Τα βασικά συμπεράσματα; Οτι το 75% των αναγνωστών είναι γυναίκες. Η πλειονότητα των αναγνωστών βιβλίων από δημοτικές βιβλιοθήκες, είναι κάτοικοι των εργατικών (δυτικών) συνοικιών και κυρίως μετανάστες (με καταγωγή από την Αλβανία, τη Γεωργία, τη Βουλγαρία κ.λπ.). Το 67% των βιβλίων που δανείζονται αφορούν κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας και κυρίως της λεγόμενης «pop culture» (στην πρώτη πεντάδα των «ζητούμενων» είναι συγγραφείς, όπως η Χρυσηίδα Δημουλίδου, η Λένα Μαντά, Κάλη Καρατζά κ.λπ.). Τα παιδιά δανείζονται λιγότερο κι όταν το κάνουν προτιμούν βιβλία του… Χάρι Πότερ. Τέλος, ότι την τριετία της κρίσης, 2009-2012, αυξήθηκε κατακόρυφα η κίνηση στις δημόσιες βιβλιοθήκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή