ΕΙΠ, σχέδια και οργάνωση για τη νέα εποχή

ΕΙΠ, σχέδια και οργάνωση για τη νέα εποχή

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τιμώμενο πρόσωπο ήταν η θεατρολόγος Ελένη Βαροπούλου, που ανέλαβε τα ηνία στο παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βερολίνο. Δίπλα της, στο γεύμα που παρέθεσαν σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης και τα νέα μέλη του Δ.Σ. του ΕΙΠ. Ηταν μια συνάντηση γνωριμίας, που ξεκίνησε ως χαλαρή κουβέντα για τα σχέδια της νέας περιόδου του ΕΙΠ, αλλά τελικά είχε και ειδήσεις. Οπως ότι στις 16 Ιουνίου θα υπογραφεί στην Αθήνα η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Κίνας για την αμοιβαία ίδρυση Κέντρων Πολιτισμού στις πρωτεύουσες των δύο χωρών.

Η κ. Ελένη Βαροπούλου αυτό το διάστημα ετοιμάζει τη νέα στέγη του ΕΙΠ στο Βερολίνο (στην ίδια κεντρική περιοχή με πολύ χαμηλότερο ενοίκιο -μόλις 2.200 ευρώ έναντι των 11.000 ευρώ που κόστιζε το προηγούμενο κτίριο). «Θέλω να συνεργαστούμε με τους γερμανικούς και τους βερολινέζικους φορείς πολιτισμού», είπε η κ. Βαροπούλου και επιδιώκει να αναπτυχθούν δίκτυα για κάθε τέχνη, επιμένοντας ότι το ΕΙΠ πρέπει εξίσου να αγκαλιάσει και τη σύγχρονη τέχνη. Και σε μια πόλη σαν το Βερολίνο, που δίνει ιδιαίτερο χώρο στους νέους δημιουργούς, μια τέτοια συνέργεια και συνομιλία είναι απαραίτητες. «Ο άξονάς μας είναι πάντα οι Ελληνες και το ελληνογερμανικό στοιχείο είναι το δεύτερο. Ο στόχος μας πάντα είναι ο ελληνικός πολιτισμός σε σχέση με τον γερμανικό», είπε η κ. Βαροπούλου. Ενα πεδίο που μπορεί να αναδείξει πολύ ενδιαφέρουσες συνεργασίες και προτάσεις σε κάθε τομέα τέχνης.

Με τους δημοσιογράφους συνομίλησε τόσο ο κ. Γιαλλουρίδης, όσο και αρκετά από τα μέλη του Δ.Σ.: οι ακαδημαϊκοί κ. Τιβέριος, Ρεγκάκος και Παπαγγελής, ο πρέσβης κ. Μακρής και ο υπεύθυνος για τα οικονομικά του ΕΙΠ, ο κ. Νίκος Κούκης. Αυτό το διάστημα όλοι επιδιώκουν να βάλουν τάξη και στο κεντρικό κτίριο του ΕΙΠ στο Ψυχικό (που θα ανακαινιστεί χάρη στη χορηγία του Ιδρύματος Λεβέντη) και στα παραρτήματα του εξωτερικού. Με βασικό γνώμονα την εξοικονόμηση χρημάτων. Ετσι είτε υπογράφονται νέα συμβόλαια στα ήδη υπάρχοντα κτίρια με πολύ μικρότερο ενοίκιο (όπως έγινε στη Σόφια της Βουλγαρίας) είτε ενοικιάζονται νέα κτίρια με πολύ χαμηλότερο κόστος (Βερολίνο, Βελιγράδι, κ.α.). Ολοι επιμένουν στις λέξεις εξωστρέφεια και συνέργεια για την επόμενη φάση του ΕΙΠ (που σύντομα με νομοθετική ρύθμιση θα έχει το όνομα Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού).

Από τις βασικές έγνοιες των νέων προσώπων στο ΕΙΠ είναι η λύση αρκετών οικονομικών και νομικών προβλημάτων (κυρίως σε ό,τι αφορά το ΕΚΕΒΙ, όπου υπάρχουν πολλές και περίπλοκες εκκρεμότητες. Τόσο οικονομικές, όπως η σχεδόν παντελής έλλειψη παραστατικών για πολλές δράσεις, όσο και λειτουργικές, όπως η κανονική και πλήρης λειτουργία της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ και το ξεμπλοκάρισμα του μπλοκαρισμένου λογισμικού) και η απόκτηση διαχειριστικής επάρκειας ώστε να μπορεί να χρηματοδοτεί το ΕΙΠ τις δράσεις του από τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ. Πάντως μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν το νέο πρόγραμμα του Ιδρύματος, που θα περιλαμβάνει και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα παραρτήματα, υπό την εποπτεία και την πιστοποίηση του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, αλλά και τη σύσταση ενός συμβουλίου νέων επιστημόνων και καλλιτεχνών. Ενδιαφέρουσες ιδέες σε έναν φορέα που ταλαιπωρήθηκε για χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή