ΒΙΒΛΙΟ

Ο Χόρχε Μπουκάι στην Αθήνα μιλάει για το νέο του βιβλίο και την κρίση

o-chorche-mpoykai-stin-athina-milaei-gia-to-neo-toy-vivlio-kai-tin-krisi-2029531

Ηρθε για να παρουσιάσει το καινούργιο βιβλίο του, το 14ο που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις opera και έχει τίτλο «Ο δρόμος της πνευματικότητας». Ο πιο γνωστός ψυχαναλυτής της Λατινικής Αμερικής, ο Χόρχε Μπουκάι, συναντήθηκε χθες το μεσημέρι με Ελληνες δημοσιογράφους. Είχε δίπλα του τον γιο του, Ντέμιαν Μπουκάι, ψυχίατρο και ψυχαναλυτή επίσης, και τον μεταφραστή ορισμένων από τα βιβλία του, Κρίτωνα Ηλιόπουλο. Ο Χόρχε Μπουκάι ήταν αστείρευτος… Και έλεγε πολύ σοβαρά πράγματα, με τον τρόπο που αφηγείται κανείς μια ευχάριστη ιστορία.

«Αυτό το βιβλίο φτάνει σε μια σκληρή στιγμή για τον ελληνικό λαό. Γνωρίζω την ελληνική κρίση επειδή γνωρίζω την κρίση της Αργεντινής. Μήπως, όμως, είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για την πίστη και την πνευματικότητα όταν δεν έχει δουλειά; Πολλές φορές ο άνθρωπος πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στο πνευματικό και στο επείγον. Πρέπει να σκεφτούμε πράγματα που κατά τη γνώμη μου βρίσκονται στη βάση αυτής της κρίσης. Οι κρίσεις περνάνε. Τι γίνεται μετά; Πιστεύω ότι η κρίση αυτή καθ’ εαυτή δεν είναι το πρόβλημα. Θα γίνει, αν δεν πάρουμε τις σωστές αποφάσεις. Χρειάζεται να έχουμε συνείδηση τι είναι η κρίση, και να προσέχουμε ώστε ο φόβος για την κρίση να μην μας καταβάλει πριν το κάνει η ίδια η κρίση».

Και σ’ αυτό το σημείο ο Χόρχε Μπουκάι άρχισε να εξηγεί τον φόβο. «Σίγουρα μια οικονομική κρίση μπορεί να είναι ολέθρια, αλλά ο φόβος μπορεί να γίνει πολύ καταστροφικός», συμπλήρωσε. Και είπε ότι μετά την κρίση «οι Αργεντίνοι έχασαν την περιβόητη υπεροψία τους, έγιναν πιο ταπεινοί. Παρ’ όλα αυτά ο Πάπας είναι από την Αργεντινή», είπε με χιούμορ.

Μίλησε για τη μη σχέση του με τις νέες τεχνολογίες. «Υπάρχουν καμιά 50αριά διευθύνσεις στο Facebook που έχουν το όνομά μου και άλλες τόσες στο Twitter. Μόνο που δεν είμαι εγώ. Η δική μου επαφή με την τεχνολογία έφτασε μέχρι το φαξ. Τα υπόλοιπα αδυνατώ να τα καταλάβω. Ξέρω ότι η τεχνολογία μπορεί να σώσει ζωές, αλλά μπορεί να διευκολύνει και εγκλήματα, όπως π.χ. η παιδοφιλία», πρόσθεσε.

Ο Χόρχε Μπουκάι θα επικοινωνήσει απόψε το βράδυ, στις 7.30 μ.μ. στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη και θα θίξει πάλι πολύ σοβαρά θέματα μ’ έναν ανάλαφρο τρόπο. Την Τετάρτη, 18 Ιουνίου, στις 5μ.μ. θα υπογράψει αυτόγραφα στα βιβλία του στο Public στο Σύνταγμα.