Εντυπες εκπλήξεις από την περιφέρεια

Εντυπες εκπλήξεις από την περιφέρεια

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Θεοτόκης είναι πολύ αγαπητός στους Κερκυραίους, τους συμπατριώτες του. Κερκυραίος ήταν και ο Φίλιππος Βλάχος που τον γνώρισε στο ευρύ κοινό στις αρχές της δεκαετίας του ’70, Κερκυραίος είναι και ο γιατρός Αριστείδης Κάντας που στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο του αφιερώνεται στις εκδόσεις «Ιδέες». Εναν μικρό εκδοτικό οίκο απ’ όπου κυκλοφορούν σε νέα έκδοση τα έργα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη. Εχουν ήδη κυκλοφορήσει τα κείμενα «Κορφιάτικες ιστορίες» και «Κατάδικος». Το τρίτο βιβλίο της σειράς είναι «Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα».

Η καινοτομία της σειράς είναι ότι ο κάθε τόμος συνοδεύεται από υποσελίδιο γλωσσάρι της κερκυραϊκής διαλέκτου, οι λέξεις της οποίας είναι διάσπαρτες στα διηγήματα του Θεοτόκη και ίσως οι νεότεροι αναγνώστες να συναντούσαν δυσκολίες. Στο τέλος του βιβλίου παρατίθενται αλφαβητικά όλες οι κερκυραϊκές λέξεις και φράσεις που χρησιμοποιεί ο Θεοτόκης.

Σ’ αυτό το βιβλίο, ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης (13 Μαρτίου 1872 – 1 Ιουλίου 1923) περιγράφει τη θέση του αδύναμου και μόνου στην κοινωνία καθώς, όταν ο Καραβέλας μετά τον θάνατο της γυναίκας του μένει μόνος, σταδιακά τα χάνει όλα, την περιουσία του, την υπόληψη και την αξιοπρέπειά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή