Ο Γ. Ιωάννου στη Δεσκάτη

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ένας είναι καθηγητής εικαστικών στη Μέση Εκπαίδευση. Το όνομά του, Γιάννης Καραγιάννης. Ο άλλος είναι τυπογράφος στη Λάρισα και ονομάζεται Ευθύμιος Γάλλος. Και οι δύο, φίλοι από παιδιά, ξεκίνησαν από τη Δεσκάτη Γρεβενών. Πήραν διαφορετικούς δρόμους, έκαναν άλλα πράγματα, αλλά δεν χάθηκαν. Και κάποια στιγμή το συνταίριαξαν φτιάχνοντας ένα χειροποίητο εκδοτικό οίκο, που έδρα έχει τη Δεσκάτη, ένα ορεινό χωριό στα σύνορα των νομών Γρεβενών και Κοζάνης. Βάφτισαν αυτόν τον εκδοτικό οίκο «Σφενδάμι», ένας είδος πλατάνου.

Ενας φίλος, ο έξοχος μεταφραστής Σεραφείμ Βελέντζας, μου πρωτοείπε για την πρωτοβουλία αυτών των δύο παθιασμένων ανθρώπων, που επενδύουν τον ελεύθερο χρόνο τους σε εκδόσεις, ποντάροντας απλώς στη σωτηρία της ψυχής τους! Και μου έδειξε το πρώτο βιβλίο αυτών των εκδόσεων. Τίτλος του, «Γιώργος Ιωάννου, Ποιήματα 19541985». Κάλεσα το τηλέφωνο που υπάρχει στο εσώφυλλο του βιβλίου. Ηταν το σπίτι τους -τόσο χειροποίητη ιστορία! Μου έδωσαν άλλο τηλέφωνο, μίλησα με τον έναν, τον Ευθύμιο Γάλλο, στη Λάρισα. Με παρέπεμψε στην Κομοτηνή, όπου ζει και εργάζεται ο άλλος συνεταίρος, ο Γιάννης Καραγιάννης. Ενας χαρούμενος άνθρωπος, που χαίρεται να μοιράζεται όσα σκέφτεται με τους άλλους. Γιατί σφεντάμι; «Θέλαμε να έχει σχέση με τον τόπο που μεγαλώσαμε», λέει. Και μου μιλάει με λεπτομέρειες και υπερηφάνεια για το πρώτο τους βιβλίο.

Και κάπου εκεί, ανάμεσα στα πολλά, μου λέει την είδηση: ότι πήραν όλα τα δικαιώματα του έργου του Γιώργου Ιωάννου, από την αδελφή του, Δήμητρα Ιωάννου-Μηλαράκη και τον γαμπρό του, συγγραφέα. Και ότι σιγά σιγά όλο το έργο του θα επανακυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Σφενδάμι». Εφαγαν τον τόπο να βρουν μια παλιά πρέσα τυπογραφείου και έναν μάστορα να τη χειρίζεται, «γιατί αλλιώς είναι τα εξώφυλλα στην πρέσα»! Και τώρα ψάχνουν για ένα ιδιαίτερο ανακυκλωμένο χαρτί, μέχρι την Ιαπωνία! Και κάνουν σχέδια για προσεχείς ωραίες εκδόσεις!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή