Ανέκδοτος Παλαμάς σε δημοπρασία

Ανέκδοτος Παλαμάς σε δημοπρασία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερο  ενδιαφέρον αποκτά η δημοπράτηση μεγάλου αριθμού αδημοσίευτων αντικειμένων που έχουν σχέση με τον Κωστή Παλαμά, καθώς έχουν πλέον απελευθερωθεί τα δικαιώματα του έργου του. Η δημοπρασία οργανώνεται από τον οίκο δημοπρασιών και εκτιμήσεων Botsis Auctions και θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Athens Plaza της πλατείας Συντάγματος, την Κυριακή 11 Ιανουαρίου, ώρα 12.

«Πρόκειται για μια συλλογή αυτόνομη και ολοκληρωμένη», λέει ο σύμβουλος τέχνης κ. Στέλιος Μπότσης. «Από τα 82 τεκμήρια, τα 70 είναι αδημοσίευτα. Ο νέος ιδιοκτήτης θα έχει όλη την ελευθερία να αξιοποιήσει, να αναδείξει, να εκμεταλλευτεί και να εκδώσει τα τεκμήρια όλης αυτής της συλλογής, για πρώτη φορά και χωρίς περιορισμούς. Προσωπικά έχω καταβάλει μεγάλη προσπάθεια, η συλλογή αυτή να μη βγει προς πώληση εκτός Ελλάδος. Είναι καλό για όλους μας να υπάρξει ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς και να παραμείνει η συλλογή εδώ».

Τη δημοπρασία θα προλογίσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, δρ Φώτης Δημητρακόπουλος, ο οποίος έχει κάνει τη σχετική έρευνα και τη διατριβή του το 1995 πάνω στη συγκεκριμένη συλλογή, που αποτελείται από:

Χειρόγραφα ποιήματα (33) σε 67 σελίδες της περιόδου 1918-1927. Χειρόγραφες επιστολές (39), όλες αδημοσίευτες, της περιόδου 1926-1939. Φωτογραφίες (7), διαφόρων διαστάσεων, η μία με χειρόγραφο ποίημα του ποιητή στην πίσω όψη. Μία φωτογραφία σχεδίου με το πορτρέτο του Κωστή Παλαμά φιλοτεχνημένο και αφιερωμένο από τον ζωγράφο Κώστα Μαλέα («στον ποιητή με θαυμασμό»). Μία υδατογραφία με υπογραφή «Α. L. Chaplin» με την προσωπογραφία της Αρτεμης, αγαπημένης του ποιητή. Ενα φυλλάδιο 24 σελίδων, με την τεκμηρίωση όλης της συλλογής από τον δρα Φώτη Δημητρακόπουλο. Η συλλογή προέρχεται από ιδιώτη και εκτιμάται από 190.000 έως 270.000 ευρώ.

Eκτός από το ανέκδοτο υλικό του Κωστή Παλαμά, θα δημοπρατηθούν την ίδια μέρα και έργα Ελλήνων ζωγράφων όπως των Γιάννη Σπυρόπουλου, Σπυρίδωνα Προσαλέντη, Επαμεινώνδα Θωμόπουλου, Δημήτρη Πελεκάση, Δημήτρη Μπισκίνη και Παναγιώτη Ζωγράφου. Στη δημοπρασία περιλαμβάνεται επίσης και ένα σπάνιο χειρόγραφο Κοράνιο του 1866 γραμμένο στη Σπάρτη Μικράς Ασίας.

​​www.botsisauctions.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή