Βραδιές αφηγήσεων και παραμυθιών μάς ταξιδεύουν σε άλλους κόσμους

Βραδιές αφηγήσεων και παραμυθιών μάς ταξιδεύουν σε άλλους κόσμους

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραμύθια  που μυούν και παρηγορούν,  δηλαδή  αληθινά  «μαγικά» παραμύθια, όπως τα αποκαλούν οι αφηγητές. Σε μια περίοδο που τον πολύ σημαντικό ρόλο της παρηγοριάς  και  της μύησης στον κόσμο των ηρώων και ηρωίδων των παραμυθιών μπορούν να παίξουν οι παραμυθάδες και η τέχνη τους, μια σειρά από βραδιές αφηγήσεων ανακοινώνονται (υπάρχουν και πολλές ακόμη που αναμένονται!), δείχνοντας τις ανάγκες των καιρών.

Ας πάρουμε τα πράγματα χρονολογικά. Στις 15 του μήνα, την ερχόμενη εβδομάδα στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, η αφηγήτρια Ζωή Νικητάκη θα πει «Παραμύθια για της καρδιάς μας την αλήθεια» (8 μ.μ., Τριπόδων 23, Πλάκα).

Tην Παρασκευή 17 Ιουλίου ξεκινάει η φετινή 13η Γιορτή Παραμυθιών, που διοργανώνει το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, σε καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Ευγενικού, στην Κέα. Θα διαρκέσει έως τις 26 του μήνα και έχει τίτλο «Η αρπαγή της Ευρώπης». Σε ακρογιαλιές, πλατείες, μονοπάτια, αλώνια και πηγές της Τζιάς 80 ξένοι αφηγητές καθώς και κάποιοι Ελληνες θα πουν παραμύθια σε μικρούς και μεγάλους. Αν και δεν συμμετέχουν γνωστοί Ελληνες παραμυθάδες, όπως θα ήταν απαραίτητο για να υπάρχει μια ολοκληρωμένη παρουσίαση, παρ’ όλα αυτά το πρόγραμμα έχει ενδιαφέρον, καθώς μύθοι απ’ όλο τον κόσμο θα συναντηθούν. Μέχρι πού είναι πρόθυμοι να φτάσουν πρίγκιπες από την Αυστρία, πώς το νερό έγινε αλμυρό και πώς ξαναγράφτηκε η Ωραία Κοιμωμένη στην Ολλανδία, το παραμύθι της Πετρόσουπας αφηγημένο στην παλιά μεικτή μεσογειακή γλώσσα Σαμπίρ, σορβικές ιστορίες με τραγούδι γιόντελινγκ, ο Γιάννης και ο Θάνατος από την Σκωτία, και μια παλιά ιρλανδική ιστορία που μιλάει για τη δυνατή φιλία δύο βασιλιάδων της Ιρλανδίας και της Ελλάδας, είναι μερικά μόνο από τα παραμύθια που θα ακουστούν. Πληροφορίες: www.e-mythos.eu.

Με πολύ ενδιαφέρον αναμένεται, επίσης, το 5ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», που διοργανώνουν οι εταιρείες «Ο Κένταυρος» και «Πήλιον Ορος» (από τις 3 έως τις 9 Αυγούστου) στον Αγιο Γεώργιο Νηλείας, με αφηγήσεις, θερινό σχολείο παραμυθιών και εργαστήρια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτό τον μήνα ο γνωστός αφηγητής Στέλιος Πελασγός περιοδεύει σε φεστιβάλ της Προβηγκίας, με παραστάσεις του ειδικά διαμορφωμένες για το γαλλικό κοινό και την επικαιρότητα. Στις 18 του μήνα θα εμφανιστεί στο φεστιβάλ «Αναζωπύρωση», στη Λοντέβ, με την παράσταση «Ζώντας με τους θεούς», που ενώνει ιστορίες μύθους και θρύλους από την ελληνική αρχαιότητα ώς τη μεσαιωνική και σύγχρονη χριστιανική Ελλάδα για την «εμπλοκή» των θεών στην καθημερινότητα του Ελληνα.

Επίσης μην ξεχνάτε να έχετε τον νου σας, γιατί ωραίες παραστάσεις αφήγησης, που σύντομα θα ανακοινωθούν, ετοιμάζουν η Σάσα Βούλγαρη, η Νίκη Κάπαρη κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή