Ο επίμονος βιογράφος

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oταν, ως βιογράφος, καταπιάνεσαι με τη ζωή μιας συγγραφέως του βεληνεκούς της Χάρπερ Λι, η οποία «έφυγε» τον περασμένο Φεβρουάριο στα 89 της, δεν μπορεί παρά η έρευνά σου να είναι ακόμη συναρπαστικότερη απ’ όσο έτσι κι αλλιώς είναι. Προχθές, αμερικανικά και βρετανικά μέσα αναφέρθηκαν σε ένα ακόμη εύρημα του βιογράφου της Χάρπερ Λι, Τσαρλς Σιλντς: ένα ανυπόγραφο άρθρο της συγγραφέως σε τοπικό έντυπο του Γκάρντεν Σίτι του Κάνσας, το «Grapevine», το οποίο προοριζόταν για μέλη του FBI, σχετικά με τη δολοφονία μιας τετραμελούς οικογένειας.

Ο Τσαρλς Σιλντς, που δεν πέρασε λίγα προσπαθώντας να συντάξει τη ζωή της Αμερικανίδας συγγραφέως –ενδεικτικά, η ίδια η Λι δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένη, ειδικά από την περιγραφή της μητέρας της, και πρότεινε στους φίλους της να αγνοήσουν το βιβλίο–, αποφάσισε να επικαιροποιήσει τη βιογραφία που εξέδωσε το 2006, διότι προέκυπταν συνεχώς νέα στοιχεία, με σημαντικότερο βέβαια την περυσινή έκδοση του «Βάλε ένα φύλακα», συνέχειας του κλασικού πια «Oταν σκοτώνουν τα κοτσύφια». Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία ήταν η προαναγγελία αρθρογράφου και προσωπικής φίλης της Λι στο εν λόγω έντυπο για την επίσκεψη της συγγραφέως στην πόλη, προκειμένου να συλλέξει στοιχεία για την τετραπλή δολοφονία για χάρη του επιστήθιου φίλου της Τρούμαν Καπότε, ο οποίος εκείνη την περίοδο έγραφε το «Εν ψυχρώ», και την ακόλουθη δημοσίευση άρθρου με τα ευρήματά της. Το κείμενο δημοσιεύθηκε την άνοιξη του 1960, δίχως ωστόσο να φέρει καμία υπογραφή.

Ο Σιλντς είναι βέβαιος ότι το άρθρο ανήκει στη Χάρπερ Λι, αφού τα στοιχεία που αναφέρονται στο κομμάτι χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν αυτούσια στο «Εν ψυχρώ» του Καπότε και, βέβαια, το κείμενο είναι γραμμένο με τον θαυμαστό τρόπο της Λι. Το «Grapevine» τον επόμενο μήνα θα δημοσιεύσει ξανά, 56 χρόνια μετά, το άρθρο της Λι, συνοδευόμενο από εισαγωγή του βιογράφου της. Μία ακόμη επιβράβευση της πολυετούς επιμονής του Σιλντς να «καταλάβει». Μαζί του και εμείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή