Εορτασμός του βιβλίου με πλούσιο πρόγραμμα

Εορτασμός του βιβλίου με πλούσιο πρόγραμμα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διεθνής χαρακτήρας μιας έκθεσης –οποιουδήποτε περιεχομένου– κρίνεται, πριν από όλα, από την εξωστρέφεια και τις συνεργασίες που έχει να επιδείξει. Πόσο μάλλον όταν αυτή αφορά τον χώρο του βιβλίου, όπου oι επιρροές και η διεθνής πολυσυλλεκτική εμπειρία αποτελούν κεντρικά στοιχεία της «παραγωγικής διαδικασίας». Ο λόγος για την 13η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (12-15/5), η οποία φιλοξενεί φέτος πολλούς ξένους συγγραφείς και ποιητές, αφιερώνει ένα μέρος της στην καλλιτεχνική παραγωγή της Ρωσίας (στο πλαίσιο του έτους Ελληνορωσικής Φιλίας) και δίνει την πρέπουσα σημασία στο κρίσιμο –και διεθνές– ζήτημα του προσφυγικού. Είκοσι χώρες συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση, ενώ 23 ξένοι συγγραφείς –εκτός των Ρώσων– θα βρεθούν εκεί για να συναντηθούν με τους αναγνώστες τους. Επιπλέον, η έκθεση ενσωματώνει στο πρόγραμμά της και ένα ειδικό φεστιβάλ μετάφρασης, το οποίο θέτει και πραγματεύεται τα ζητήματα της γλώσσας και της επικοινωνίας των ιδεών, μέσω των ανθρώπων που έχουν τον σημαίνοντα ρόλο του μεταφραστή. Στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα «Βαβέλ, στον κόσμο της μετάφρασης», η τελευταία θα εξεταστεί ως «παγκόσμια γλώσσα», μέσα από ένα πλήρες τετραήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων, δράσεων, εργαστηρίων και συζητήσεων.

Προχωρώντας τώρα στη Ρωσία, η οποία, όπως αναφέραμε, συμμετέχει στην έκθεση ως τιμώμενη χώρα, η διοργάνωση παραχωρεί χώρο έκτασης 500 τ.μ., προκειμένου να παρουσιαστεί εκεί ένα συνολικό ταξίδι στην ιστορία και στον πολιτισμό της αχανούς χώρας. Στο επίκεντρο, φυσικά, θα είναι και εδώ το βιβλίο, γύρω από το οποίο θα διεξαχθούν συζητήσεις με Ρώσους συγγραφείς, στρογγυλά τραπέζια, διαλέξεις, ποιητικές βραδιές αλλά και εκπαιδευτικά γλωσσικά και μεταφραστικά προγράμματα.

Τέλος υπάρχει το αφιέρωμα στο προσφυγικό, υπό τον τίτλο «Πρόσφυγες, τότε και σήμερα»: Φυσικά υπάρχουν χιλιάδες βιβλία, λογοτεχνικά ή μελέτες, τα οποία έχουν κατά καιρούς αναδείξει τα ζητήματα της προσφυγιάς, της μετανάστευσης κ.ο.κ. – γι’ αυτά θα υπάρχει ειδική θεματική έκθεση στους χώρους της ΔΕΒΘ. Επειδή, ωστόσο, η σημερινή προσφυγική κρίση έχει τον χαρακτήρα του άμεσου και του επείγοντος, οι διοργανωτές σωστά εμπλουτίζουν το αφιέρωμα με δύο πολύ αξιόλογες εκθέσεις, μία φωτογραφική και μία εικαστική, οι οποίες στοχεύουν να επικοινωνήσουν με πιο άμεσο τρόπο το θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή