«Η απουσιολόγος», όσα λείπουν και όσα είναι παρόντα

«Η απουσιολόγος», όσα λείπουν και όσα είναι παρόντα

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΙΗΣΗ. Υπάρχει μία πολύ νέα, ηλικιακά, μαγιά ποιητών και ποιητριών, η οποία δίνει μια νέα πνοή στα νεοελληνικά γράμματα. Πολλοί εξ αυτών χρησιμοποιούν την πρόσφατη ποιητική παράδοση προσαρμόζοντάς τη στο σήμερα. Αξιο παρατήρησης, βέβαια, είναι ότι ο Βασίλης Στεριάδης και ο Θωμάς Γκόρπας μοιάζουν εμφανείς σε αρκετούς κατά πολύ νεότερους ποιητές. Ισως έχει έρθει η ώρα για την εις βάθος μελέτη της ποίησης των δύο αυτών σπουδαίων υπερμάχων του (αυτο)σαρκασμού.

Μια περίπτωση συγκερασμού της παράδοσης και του σήμερα είναι η Μαρία Αγγελοπούλου (γενν. 1988). Με προμετωπίδα απόσπασμα από τον «κ. Ιβο» του Βασίλη Στεριάδη και με τη στεριαδική σκευή υπό μάλης, η πρωτοεμφανιζόμενη ποιήτρια συνοδεύει τα ποιήματά της με την ορμή που επιτάσσει το παρόν – το δικό της κυρίως, αλλά και, γιατί όχι, και των υπολοίπων. Η υποκειμενική ματιά της στα «πράγματα» εισβάλλει με επίμονες αξιώσεις να καταστεί σημαία που δηλώνει τον ποιητικό θυμό και, ταυτόχρονα, την αισθηματική αφοσίωση στη ζωή.

Η «Απουσιολόγος» της (εκδ. Θράκα, 2016) λειτουργεί, ως τίτλος, επιτελεστικά· με οργανωτικότητα και προσοχή στη λεπτομέρεια, τοποθετεί όσα λείπουν και όσα είναι παρόντα: αφενός, την οργισμένη λύπη της απουσίας κατανόησης του έξω κόσμου και, αφετέρου, τη σαρκαστική χαρά, στα όρια της υπέροχης και δημιουργικής μανίας, που παρέχει η παρουσία της ποίησης ως οδηγίας στο ταξίδι της ενηλικίωσης. Για τη Μαρία Αγγελοπούλου, η ποίηση φαντάζει διαβατήριο από τον κόσμο της αδιαφορίας στον πλανήτη όπου όλα συνοδεύονται από την άμεση κατανόηση στο ποιητικό εγώ που ψάχνει συνοδοιπόρους.

Μένει να φανεί εάν αυτή η διαδρομή διαθέτει παγκάκια να ξαποστάσεις. Τα κατάλληλα εργαλεία υπάρχουν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή