Το «Δώμα» της Αθήνας για ζωή με ουσία

Το «Δώμα» της Αθήνας για ζωή με ουσία

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kρατώ την «Ελευθερία» του Επίκτητου, τον πρώτο τίτλο του εκδοτικού οίκου «Δώμα», και σκέφτομαι ότι δεν θα μπορούσε να είχε υπάρξει καλύτερο «επισκεπτήριο». Με τον Επίκτητο, το «Δώμα» μας συστήνεται με σαφήνεια: «δωρικότητα, αποφυγή κάθε περιττού στοιχείου και απαίτηση για υψηλό περιεχόμενο χωρίς φτιασίδια. Το “Δώμα” δεν αποκλείει κανέναν, παρά μόνον τις μόδες».

Η «Ελευθερία», με τη μετάφραση και το υψηλών απαιτήσεων επίμετρο του Θάνου Σαμαρτζή, είναι ένα «μανιφέστο» για την ουσία της ζωής. Είναι ο πρώτος τίτλος της πρώτης σειράς του «Δώματος», που βαφτίστηκε «Τα στοιχειώδη» γιατί «φιλοδοξεί να προσφέρει τα βιβλία εκείνα που αποτελούν τα απολύτως βασικά αναγνώσματα του ανθρώπου που διεκδικεί για τον εαυτό του μια πλουσιότερη κατανόηση του κόσμου και της ζωής του. Σε αυτήν τη σειρά, ο αναγνώστης θα βρει φιλοσοφία χτισμένη γύρω από ένα βασικό ερώτημα: τι κάνει μια ζωή ν’ αξίζει να τη ζήσεις».

Ο Θάνος Σαμαρτζής είναι ένας εκ των ιδρυτών του «Δώματος». Μαζί με τη Μαριλένα Καραμολέγκου –με εμπειρία και οι δύο από τον χώρο του βιβλίου– φιλοδοξούν να ανταποκριθούν «στις απαιτήσεις μιας νεότερης γενιάς Ελλήνων η οποία, ίσως χωρίς να το έχει συνειδητοποιήσει ακόμη, θα θελήσει να βελτιώσει το μορφωτικό της επίπεδο, και αυτό όχι από εξωτερική παρότρυνση, αλλά από προσωπική της ανάγκη».

Το «Δώμα» εισήλθε στην εκδοτική σκηνή για να συμβάλει και με τη δική του αισθητική πρόταση. Η «Ελευθερία» του Επίκτητου κοσμείται στο εξώφυλλο με χειροποίητο χαρακτικό στο εξώφυλλο. Ο εικαστικός Γιώργος Μακρής έφτιαξε τη μήτρα και στη συνέχεια τύπωσε 1.000 εξώφυλλα, ένα-ένα στο χέρι, μέσα σε δέκα ημέρες στο ατελιέ του στα Εξάρχεια. Η πρώτη έκδοση εξαντλήθηκε και στη δεύτερη έκδοση «το εικαστικό έγινε και ανάγλυφο, ενώ χάρη στην τεχνική της θερμοτυπίας καταφέραμε να έχουμε και πάλι λευκό μελάνι στο εξώφυλλο – κάτι που δεν είναι εφικτό με την offset εκτύπωση».

Οίκος αθηναϊκός, με μία σχεδόν συγκινητική αναφορά στη γενέθλια πόλη, το «Δώμα» έχει ως επωδό το «βιβλία στην Αθήνα». Οπως λένε στον εκδοτικό οίκο, «το “Δώμα" είναι μικρό, αλλά έχει απλωσιά. Είναι ψηλά, κρατάει απόσταση απ’ τη βαβούρα των πολλών, αλλά βλέπει την πόλη ολόκληρη». Μια ανάγνωση της αθηναϊκότητας ή έστω της συνείδησης του τόπου θα μπορούσε να είναι η ανάγκη αυτοπροσδιορισμού σε έναν ρευστό ωκεανό. Με τον Επίκτητο να λειτουργεί αρχικά ως ένα σημείο αναφοράς, η εξέλιξη προβλέπει εμπλουτισμό τίτλων από τον χώρο της τεχνολογίας, του περιβάλλοντος, της πολιτικής, της οικονομίας κ.ά. «Το “Δώμα", μεταξύ των πολλών πραγμάτων που θέλει να πετύχει, είναι και να επιτρέψει σε μια νεότερη γενιά Ελλήνων να δουν την αρχαία σκέψη με μια πιο ελεύθερη και προσωπική ματιά», λέει ο Θάνος Σαμαρτζής. «Να ξεπεράσουν τον τοίχο εκείνο που υψώνει η νεοελληνική παιδεία, ο οποίος έχει οδηγήσει, σαν από ειρωνεία, να είναι οι σύγχρονοι Ελληνες ο λαός που, ανάμεσα σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς, έχει μάλλον τη φτωχότερη ψυχική επαφή με την ελληνική αρχαιότητα. Το “Δώμα" επιχειρεί να καταστήσει διαθέσιμα στον σύγχρονο αναγνώστη κάποια κείμενα της αρχαιοελληνικής γραμματείας με τρόπο ευθύ, απέριττο και ζωηρό, εντάσσοντάς τα αβίαστα στον ευρύτερο πολιτισμό στον οποίο αυτά ανήκουν, δηλαδή στον δυτικό πολιτισμό στην ολότητά του».

Η έκδοση βιβλίων είναι ένα βαθύ παιδαγωγικό, πολιτικό και αισθητικό εργαλείο. Η προετοιμασία υπήρξε προσεκτική. Η Μαριλένα Καραμολέγκου εξηγεί πως «η επικοινωνία του “Δώματος" ξεκίνησε πριν καλά καλά την ίδρυση του εκδοτικού οίκου. Παρουσιάσαμε online τα βήματα που ακολουθήσαμε μέσα σε 60 ημέρες –από την ανακοίνωση του εγχειρήματος μέχρι την κυκλοφορία του πρώτου μας τίτλου– και κερδίσαμε μία βάση φίλων και υποστηρικτών που περίμενε την κυκλοφορία του βιβλίου. Δείξαμε πώς τυπώνεται ένα βιβλίο, πώς φτιάχνεται ένα χαρακτικό, πώς βγαίνει από τη μηχανή offset ένα εξώφυλλο. Μοιραστήκαμε την ιστορία μας με ειλικρίνεια». Διόλου αυτονόητα, ένας νέος εκδοτικός οίκος μπορεί να εμπεριέχει και μια πρόταση ζωής. Από κοινού, ο Θάνος Σαμαρτζής και η Μαριλένα Καραμολέγκου συμφωνούν πως «το “Δώμα" είναι ο τρόπος με τον οποίο κάνουμε πράξη το πώς θέλουμε να ζούμε. Ελεύθερα, δημιουργικά, με απαιτήσεις από τον εαυτό μας, σε ευθεία σύγκρουση με το κλίμα μιζέριας και παραίτησης που μας περιβάλλει. Εχουμε γεννηθεί στην Αθήνα, ζούμε στην Αθήνα και θέλουμε να συνεχίσουμε να εκφραζόμαστε δημιουργικά σε τούτη εδώ την πόλη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή