Ενα παράθυρο στον κόσμο της υψηλής γαστρονομίας

Ενα παράθυρο στον κόσμο της υψηλής γαστρονομίας

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ε​​ίναι συναρπαστικός ο κόσμος της υψηλής γαστρονομίας. Ενα πεδίο όπου συχνά ξεδιπλώνονται μεγάλα ταλέντα και θριαμβεύει η φαντασία. Ενας χώρος που μας έχει χαρίσει μοναδικές στιγμές απόλαυσης, με δημιουργίες που έχουν γράψει ιστορία, ταξιδεύουν μέσα στον χρόνο και συνεχίζουν να συγκινούν με αμείωτη ένταση όταν «πέσουν» σε επιδέξια χέρια.

Η υψηλή γαστρονομία, η γαστρονομία των αστεριών Μισελέν, των βραβείων, της δημοσιότητας, των χορηγών, των μεγάλων πλέον οικονομικών μεγεθών, έχει και μια άλλη όψη, όχι και τόσο λαμπερή. Αναμενόμενο όμως, από τη στιγμή που άνθρωποι βρίσκονται μέσα στις κουζίνες, επομένως κουβαλούν μαζί τους όλα τα ανθρώπινα. Πάθη, εμμονές και αδυναμίες, αγνωμοσύνη και γενναιοδωρία, αγάπη και φθόνο, άρρωστη φιλοδοξία, αλαζονεία, φόβο. Ολα αυτά τα συναντάει κανείς στις κουζίνες, ειδικά σε αυτές όπου ο ανταγωνισμός δεν έχει όρια, η επιτυχία γίνεται εμμονή και η αποτυχία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην αυτοκτονία, όπως δυστυχώς έχει συμβεί και στο πρόσφατο παρελθόν.

Σε έναν τέτοιο χώρο, λαμπερό και σκοτεινό ταυτόχρονα, μας βάζει το βιβλίο της Μαρίας Τζίτζη, το νέο αστυνομικό μυθιστόρημά της «fλαμπέ – Η εκδίκηση των αστεριών» (εκδ. Νεφέλη). Ως πρώτη ύλη, η μαγειρική, και ειδικά οι σεφ πρώτης γραμμής και η απαιτητική και αγχωτική καθημερινότητά τους σε σπουδαία εστιατόρια, έχει τροφοδοτήσει τόσο τη λογοτεχνία όσο και τον κινηματογράφο. Είναι ένας χώρος που «πουλάει», άλλωστε, τα τελευταία χρόνια, οπότε συχνά μπαίνει στο στόχαστρο δημιουργών που προσπαθούν να χτίσουν μια έξυπνη και πρωτότυπη ιστορία πάνω από κατσαρόλες και τηγάνια. Στην περίπτωση της Τζίτζη, όμως, δεν πρόκειται για κάτι δανεικό. Για ένα θέμα που της είναι άγνωστο και τσαλαβουτάει προσπαθώντας να χρησιμοποιήσει τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία. Χημικός, οινολόγος, γευσιγνώστρια, δημοσιογράφος και συγγραφέας, η Μαρία Τζίτζη έχει κάνει πολλά χιλιόμετρα σε οινοποιεία, αμπελώνες και εστιατόρια, έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό, έχει πάρει μέρος ως κριτής σε διεθνείς διαγωνισμούς, οι εμπειρίες της είναι χωνεμένες, η γνώση της, προϊόν βιωμάτων.

Το βιβλίο της είναι απολαυστικό, έχει σασπένς και μυστήριο, δομημένους και με βάθος χαρακτήρες, αλλά ταυτόχρονα λειτουργεί και σαν παράθυρο στον κόσμο της υψηλής γαστρονομίας. Η συγγραφέας ξύνει την επιφάνεια και αποκαλύπτει στον αναγνώστη άγνωστες πτυχές, δίνει εντυπωσιακές πληροφορίες, εκπλήσσει και συγκινεί.

Σε αντίθεση με το «fλαμπέ» του τίτλου, μια μαγειρική τεχνική που όταν παρουσιάζεται μπροστά στον πελάτη τον εντυπωσιάζει αλλά διαρκεί μόνο μέχρι να καεί η αλκοόλη, η ανάγνωση του βιβλίου αφήνει μακρά και πλούσια επίγευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή