Eν αναμονή εξελίξεων στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Eν αναμονή εξελίξεων στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον μικρόκοσμο του ελληνικού κινηματογράφου πολλές φορές τα όσα φαίνονται ή ανακοινώνονται κρύβουν πίσω τους κόντρες και μικροσυμφέροντα. Φυσικά υπάρχουν και σοβαρά ζητήματα κι αυτά αξίζουν την έρευνα και την προσοχή, καθώς και την παράθεση των γεγονότων ώστε να μην υπάρχουν σκιές και παρανοήσεις. Η υπόθεση για παράδειγμα της κ. Ηλέκτρας Βενάκη, γενικής διευθύντριας του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, η οποία, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, υπέβαλε την παραίτησή της στο Δ.Σ. του Κέντρου λόγω κωλύματος που προέκυψε με άλλη δραστηριότητά της.

Πράγματι, η κ. Βενάκη, η οποία επέστρεψε στη θέση της προ μερικών μηνών –έπειτα από απόφαση του ΣτΕ που έκρινε παράνομη την εξαρχής απομάκρυνσή της επί υπουργίας Λυδίας Κονιόρδου–, είχε στο μεταξύ αναλάβει, μέσω της εταιρείας της, την υλοποίηση ενός πρότζεκτ για λογαριασμό της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, με τη σχετική σύμβαση έργου. «Οταν η κ. Βενάκη επανήλθε γνωρίζαμε για το συγκεκριμένο πρότζεκτ και λάβαμε την ανάλογη γνωμοδότηση από τη νομική υπηρεσία του ΕΚΚ. Σύμφωνα με αυτή, δεν υπάρχει κώλυμα – κάτι τέτοιο θα συνέβαινε μόνο εφόσον το Κέντρο σύνηπτε το ίδιο απευθείας σύμβαση με την Ταινιοθήκη. Τυπικό θέμα οπότε δεν υφίσταται, αλλά ούτε και ουσιαστικό, μιας και η κ. Βενάκη φέρει εις πέρας τα καθήκοντά της ως διευθύντριας στο ακέραιο», μας λέει σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, ο πρόεδρος του ΕΚΚ Πάνος Λουκάκος.

Από την άλλη, η κ. Βενάκη όντως υπέβαλε την παραίτησή της, όταν έπειτα από συνεχόμενες συνεδριάσεις το Δ.Σ. ψήφισε μόνο κατά πλειοψηφία (6-1) υπέρ της διατήρησής της. «Δεν υπάρχει ασυμβίβαστο με τη δουλειά της Ταινιοθήκης, ωστόσο δεν μπορώ να μείνω διευθύντρια αν κάποιο μέλος με θεωρεί “παράνομη”», επισημαίνει η κ. Βενάκη, η οποία ξεκαθαρίζει πως θα κρατήσει τη θέση –όπως της ζητήθηκε από τον κ. Λουκάκο– μόνο εφόσον στην προσεχή συνεδρίαση της Πέμπτης (20/12) η αποδοχή της είναι ομόφωνη.

Η παραίτηση της κ. Βενάκη συνδέθηκε επίσης με τις οικονομικές οφειλές του ΕΚΚ προς το υπουργείο Οικονομικών, ύψους πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, οι οποίες θα μπορούσαν(;) να παραγραφούν με την έλευση του νέου έτους. «Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση παραγραφής, οι νομικές υπηρεσίες έχουν κάνει και τις σχετικές αγωγές, οπότε η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της. Πολύ απλά είναι αδύνατο να παραγραφεί», διαβεβαιώνει ο κ. Λουκάκος και συνεχίζει με όσα εκείνος θεωρεί ως ουσία του ζητήματος: «Το θέμα είναι ότι διακινούνται απίστευτα ψεύδη από κύκλους που θέλουν να ελέγξουν τις θέσεις των διευθυντών του Κέντρου. Από ανθρώπους στους οποίους δεν αρέσει η δουλειά που έχει γίνει τους τελευταίους μήνες και προσπαθούν να την υπονομεύσουν. Αν για παράδειγμα η κ. Βενάκη κριθεί παράνομη, ό,τι έχει υπογράψει σε αυτό το διάστημα ακυρώνεται κι αυτό θα βόλευε πολύ κάποιους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή