ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Βραβεία Ιρις, οι υποψήφιοι μιας καλής χρονιάς

Βραβεία Ιρις, οι υποψήφιοι μιας καλής χρονιάς

Τις τελικές υποψηφιότητες για τα 11α Βραβεία Ιρις ανακοίνωσε προχθές, μέσω ζωντανού streaming και όχι της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου –για ευνόητους λόγους– η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Σε μία σεζόν κατά την οποία η… εσοδεία για το ελληνικό σινεμά ήταν σίγουρα αρκετά ποιοτικότερη από την προηγούμενη, οι ταινίες που συγκέντρωσαν τις περισσότερες υποψηφιότητες (12) είναι και οι δύο μεγαλύτερες παραγωγές: από τη μία η σπουδαία εμπορική επιτυχία της «Ευτυχίας» του Αγγελου Φραντζή κι από την άλλη το φιλόδοξο αστυνομικό θρίλερ «Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» του Σύλλα Τζουμέρκα. Και τα δύο φιλμ διεκδικούν τον τίτλο της καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας, μαζί με τον «Απόστρατο» του Ζαχαρία Μαυροειδή, το «Δεν θέλω να γίνω δυσάρεστος, αλλά πρέπει να μιλήσουμε για κάτι πολύ σοβαρό» του Γιώργου Γεωργόπουλου –έκπληξη μιας και δεν έχει βρει ακόμα διανομή– και τη «Winona» του Αλέξανδρου Βούλγαρη.

Η τελευταία, με αστεράτο γυναικείο καστ και υπέροχη μουσική, έρχεται τρίτη στις υποψηφιότητες με πέντε, ενώ μάλλον αδικημένος είναι ο πολύ καλός «Απόστρατος» με τέσσερις, όλες πάντως σε βασικές κατηγορίες. Να τα πάρουμε, όμως, με τη σειρά. Στην σκηνοθεσία το βραβείο θα πάει σε κάποιον εκ των Σ. Τζουμέρκα, Αγγ. Φραντζή και Αλέξανδρου Βούλγαρη.

vraveia-iris-oi-ypopsifioi-mias-kalis-chronias0
Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη είναι υποψήφια για τον ρόλο της στην «Ευτυχία», η οποία συνολικά απέσπασε 12 υποψηφιότητες.

Ο Α΄ ανδρικός ρόλος είναι υπόθεση των Μιχάλη Σαράντη («Απόστρατος»), Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη («Ευτυχία») και Χρήστου Πασσαλή («Το Θαύμα…»)· αντίστοιχα στις γυναίκες έχουμε την Πηνελόπη Τσιλίκα («Η Ανάκριση»), την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη («Ευτυχία»), σε έναν ρόλο πάντως που μοιράζεται εξίσου με την Κάτια Γκουλιώνη (είναι υποψήφια για Β΄ γυναικείο) και το φαβορί που είναι η Αγγελική Παπούλια («Το Θαύμα…»).

Κατά τα λοιπά, μάλλον δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η επικράτηση –πήρε ολόκληρο Χρυσό Φοίνικα, αλλά στην Ελλάδα ποτέ δεν ξέρεις– του Βασίλη Κεκάτου («Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς») στην κατηγορία μικρού μήκους, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η μάχη του σεναρίου. Εκεί η καλοζυγισμένη ιστορία του «Απόστρατου» θα αναμετρηθεί με την έξυπνη μαύρη σάτιρα του «Δεν θέλω να γίνω δυσάρεστος…» και το υβριδικό θρίλερ του «Θαύματος…». Οι νικητές των βραβείων θα ανακοινωθούν στις 14 Απριλίου, ενώ, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Ακαδημίας, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, η κανονική τελετή απονομής θα γίνει όταν επιστρέψουμε στην ομαλότητα.