Λίγες ώρες έμειναν για την 94η τελετή απονομής των Όσκαρ, την πιο λαμπερή βραδιά της βιομηχανίας του κινηματογράφου στην οποία θα βραβευτούν ταινίες και οι συντελεστές τους, που ξεχώρισαν τη χρονική περίοδο 2021-2022.
Τα Όσκαρ στην COSMOTE TV
H τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στο «σπίτι» των Όσκαρ, το «Dolby Theater» στο Λος Άντζελες, την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022 στις 5 το απόγευμα (ζώνη ώρας Ειρηνικού). Στην Ελλάδα, θα προβληθεί σε ζωντανή μετάδοση στις 03.00 τα ξημερώματα Δευτέρας 28/3 στο κανάλι της Cosmote TV, Cosmote Cinema 1HD, με ελληνικό σχολιασμό.
Νωρίτερα και συγκεκριμένα από τις 23.30, οι τηλεθεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μέσα από το pop up κανάλι Cosmote Cinema Oscars, το pre-show, δηλαδή όλα όσα θα συμβούν πριν από την τελετή απονομής, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου χαλιού. Η βραδιά θα μεταδοθεί ξανά τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022 από τις 18.45 στο Cosmote Cinema 1HD.
Το σόου θα είναι επίσης διαθέσιμο για θέαση σε streaming πλατφόρμες όπως οι Hulu Live TV, YouTubeTV, AT&T TV και FuboTV για συνδρομητές.
They just have to do better than last year’s hosts… 😉
Catch @MoreReginaHall, @amyschumer and @iamwandasykes host the #Oscars LIVE Sunday, March 27 on @ABCNetwork! pic.twitter.com/inzA0r0ef5
— The Academy (@TheAcademy) March 10, 2022
Οι οικοδέσποινες
Τρία χρόνια μετά την απουσία οικοδεσπότη, η Ακαδημία αποφάσισε φέτος να προσκαλέσει τρεις οικοδέσποινες για να αναπληρώσει το κενό των προηγούμενων τελετών απονομής. Οι ηθοποιοί – κωμικοί Εϊμι Σούμπερ και Γουάντα Σάικς και ηθοποιός Ρετζίνα Χολ θα βρεθούν στη σκηνή για να παρουσιάσουν τα 94α Όσκαρ.
This year’s Oscars set design: pic.twitter.com/mKmwCp35pu
— Kevin Jacobsen (@Kevin_Jacobsen) March 24, 2022
Η διαφορά στην απευθείας μετάδοση
Φέτος, οι διοργανωτές των Όσκαρ προχωρούν σε ακόμα μια αλλαγή στην τελετή απονομής: «κόβουν» οκτώ από τις συνολικά 23 κατηγορίες στη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση. Αυτό γίνεται για λόγους εξοικονόμησης χρόνου της – μεγάλης – σε διάρκεια εκδήλωσης. Οι νικητές στις κατηγορίες Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους, Μοντάζ, Μακιγιάζ και Κομμώσεις, Μουσική, Καλλιτεχνική Διεύθυνση, Κινούμενα Σχέδια Μικρού Μήκους και Ήχος, θα βραβευτούν πριν την κύρια τελετή και τα βίντεο από τις νίκες, θα ενσωματωθούν στη ζωντανή μετάδοση με μοντάζ.
Η Ακαδημία πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο θα αυξήσει τα νούμερα τηλεθέασης, τα οποία τα τελευταία χρόνια είναι απογοητευτικά. Η απόφαση των συντελεστών του θεσμού, είχε ως αποτέλεσμα την αντίδραση προσωπικοτήτων του κινηματογράφου που εξέφρασαν τον θυμό τους σε μια ανοιχτή επιστολή προς την Ακαδημία.
Η επιστολή προς τον πρόεδρο Ντέιβιντ Ρούμπιν αναφέρει ότι η απόφαση να απονεμηθούν τα βραβεία σε οκτώ κατηγορίες μια ώρα πριν από την τηλεοπτική μετάδοση, θα προκαλούσε «ανεπανόρθωτη ζημιά στην τέχνη του κινηματογράφου».
Οι αντιδράσεις έγιναν πιο έντονες, όταν η Ακαδημία παρουσίασε δύο νέες, ανεπίσημες κατηγορίες στις οποίες θα ψηφίσουν οι θαυμαστές των Όσκαρ. Η πρώτη είναι η #OscarsCheerMoment, όπου οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν για την αγαπημένη τους κινηματογραφική στιγμή του 2021. Οι νικητήριες σκηνές θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια των Όσκαρ με tweets από θαυμαστές.
Η δεύτερη είναι η #OscarsFanFavorite στην οποία οι χρήστες του Twitter ψηφίζουν την αγαπημένη τους ταινία από το 2021, χρησιμοποιώντας τα χάσταγκ #OscarsFanFavourite και #Sweepstakes. Ο νικητής θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της βραδιάς των Όσκαρ.
Αφιέρωμα στον «Τζέιμς Μποντ» και τον «Νονό»
Το φετινό σόου θα αποτίνει φόρο τιμής στις ταινίες Τζέιμς Μποντ και τον «Νονό» («The Godfather») που φέτος γιορτάζει την 50η επέτειο από την κυκλοφορία της πρώτης ταινίας της τριλογίας.
Οι υποψηφιότητες
Συνολικά 38 ταινίες μεγάλου μήκους διεκδικούν Όσκαρ στη φετινή τελετή. Το γουέστερν φιλμ «Η Εξουσία του Σκύλου» της Τζέιν Κάμπιον έχει τις περισσότερες υποψηφιότητες, 12 στο σύνολο, συμπεριλαμβανομένων αυτών της «Καλύτερης Ταινίας» και «Καλύτερης Σκηνοθεσίας». Δεύτερο σε αριθμό υποψηφιοτήτων έρχεται το «Dune» με 10 συνολικά. Πολλές υποψηφιότητες συγκέντρωσαν επίσης και οι ταινίες «Belfast» (Κένεθ Μπράνα), «Coda» (Σίαν Χέντερ), «Don’t Look Up» (Άνταμ ΜακΚέι), «King Richard» (Ρεινάλντο Μάρκους Γκριν), «Licorice Pizza» (Πολ Τόμας Άντερσον), «Nightmare Alley» (Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο) και «West Side Story» (Στίβεν Σπίλμπεργκ).
Μαζί με τις υποψηφιότητες «Καλύτερης Ταινίας», οι σκηνοθέτες Πολ Τόμας Άντερσον, Κένεθ Μπράνα και Τζέιν Κάμπιον, Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι και Στίβεν Σπίλμπεργκ είναι υποψήφιοι και στην κατηγορία Καλύτερης Σκηνοθεσίας.
Το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου διεκδικούν οι: Χαβιέ Μπαρδέμ («Being the Ricardos»), Μπένεντικτ Κάμπερμπατς («Η Εξουσία του Σκύλου»), Άντριου Γκάρφιλντ («Tick, Tick…Boom!»), Γουίλ Σμιθ («King Richard») και Ντένζελ Ουάσιγκτον («The Tragedy of Macbeth»). Το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου διεκδικούν οι: Τζέσικα Τσάστεϊν («The Eyes of Tammy Faye»), Ολίβια Κόλμαν («The Lost Daughter»), Πενέλοπε Κρουζ («Παράλληλες Μητέρες»), Νικόλ Κίντμαν («Being the Ricardos»), Κρίστεν Στιούαρτ («Spencer»). Στην κατηγορία Β’ Ανδρικού Ρόλου συναντούμε τους: Κιαράν Χιντς («Belfast»), Τρόι Κότσουρ («CODA»), Τζέσι Πλίμονς («Η Εξουσία του Σκύλου»), Τζ. Κ. Σίμονς («Being the Ricardos») και Κόντι Σμιτ-Μακφί («Η Εξουσία του Σκύλου»). Για βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου διαγωνίζονται οι: Τζέσι Μπάκλεϊ («The Lost Daughter»), Αριάνα Ντεμπόουζ («West Side Story»), Κίρστεν Ντανστ («The Power of the Dog»), Ονζανιού Έλις («King Richard»), Τζούντι Ντεντς («Belfast»).
Τα προγνωστικά
Λίγες ημέρες πριν από τα φετινά Όσκαρ, διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και εταιρείες στοιχημάτων προβλέπουν τους νικητές. Πιο συγκεκριμένα, ιστότοποι όπως οι New York Times και το The Hollywood Reporter, αποκαλύπτουν τα δικά τους προγνωστικά.
Στην κατηγορία «Καλύτερης Ταινίας», το μεγάλο φαβορί είναι η ταινία «CODA» σε σκηνοθεσία Σίαν Χέντερ. Για το βραβείο Σκηνοθεσίας, η επιλογή είναι η Τζέιν Κάμπιον για την ταινία «Η Εξουσία του Σκύλου». Το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου προορίζεται – κατά γενική ομολογία – στον Γουίλ Σμιθ για την ερμηνεία του στην ταινία «King Richard», ενώ το βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου στην Τζέσικα Τσαστέϊν για την ερμηνεία της στο φιλμ «The Eyes of Tammy Faye».
Οι δύο σίγουρες απονομές – σύμφωνα με τους ειδικούς στη βιομηχανία του κινηματογράφου – είναι αυτές του Β’ Ανδρικού και Β’ Γυναικείου Ρόλου, στους Τρόι Κότσουρ («CODA») και Αριάνα Ντεμπόουζ («West Side Story»), αντίστοιχα. Στις κατηγορίες «Ξενόγλωσση Ταινία» και «Φωτογραφία», τα προγνωστικά θέλουν τα «Drive My Car» και «The Power of the Dog», αντίστοιχα. Τέλος, στην κατηγορία «Μοντάζ», όλοι προβλέπουν νικητή το «Dune» σε σκηνοθεσία Ντενί Βιλνέβ.
America, keep dancing! See Ariana DeBose, as Anita, Academy Award nominee for Best Actress in a Supporting Role in #WestSideStory. Watch before the Oscars, and add it to your Blu-ray collection with exclusive behind-the-scenes footage. https://t.co/ues6o0rrLz pic.twitter.com/2LqZ3YdP8e
— West Side Story (@WestSideMovie) March 23, 2022
Οι παρουσιαστές
Λίγες μέρες πριν τα φετινά Όσκαρ, οι διοργανωτές άρχισαν να ανακοινώνουν τους φετινούς παρουσιαστές που θα ανέβουν στη σκηνή του Dolby Theater για να ανακοινώσουν τους νικητές. Ανάμεσα σε αυτούς είναι οι: Χάλι Μπέρι, Στεφανί Μπεατρίζ, Τζος Μπρόλιν, Ρουθ Ε. Κάρτερ, Σον «Diddy» Κομπς, Κέβιν Κόστνερ, Τζέιμι Λι Κέρτις, DJ Khaled, Τζέικομπ Ελόρντι, Τζένιφερ Γκάρνερ, Τζέικ Τζίλενχαλ, Τίφανι Χαντίς, Γούντι Χάρελσον, Τόνι Χοκ, H.E.R., Άντονι Χόπκινς, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Λίλι Τζέιμς, Ντάνιελ Καλούγια, Ζόι Κράβιτς, Μίλα Κούνις, Lady Gaga, Σίμου Λιού, Ράμι Μάλεκ, Σον Μέντες, Τζέισον Μομόα, Μπιλ Μάρεϊ, Λουπίτα Νιόγκο, Έλιοτ Πέιτζ, Ρόζι Πέρες, Τάιλερ Πέρι, Κρις Ροκ, Τρέισι Έλις Ρος, Τζιλ Σκοτ, Ναόμι Σκοτ, Τζ. Κ. Σίμονς, Κέλι Σλάτερ, Γουέσλεϊ Σνάιπς, Ούμα Θέρμαν, Τζον Τραβόλτα, Σον Γουάιτ, Σερένα Γουίλιαμς, Βένους Γουίλιαμς, Ρέιτσελ Ζέγκλερ, Γιου-Τζουνγκ Γιουν.
Set your reminder for the 94th #Oscars – airing LIVE at 8e/5p on @ABCNetwork! https://t.co/ioQNPcKpVj
— The Academy (@TheAcademy) March 24, 2022
Τραγουδιστές στη σκηνή
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η τελετή θα περιλαμβάνει ερμηνείες τραγουδιστών των οποίων τα τραγούδια είναι υποψήφια στην κατηγορία «Καλύτερο Τραγούδι». Οι Μπιγιονσέ, Μπίλι και Φίνεας Άιλις, Σεμπαστιάν Γιάτρα και Ρέμπα ΜακΕντάιρ, θα ερμηνεύσουν τα «Be Alive» (από την ταινία «King Richard»), «No Time to Die» (από την ομώνυμη ταινία του Τζέιμς Μποντ), «Dos Oruguitas» (από την ταινία «Encanto») και «Somehow You Do» (από την ταινία «Four Good Days»), αντίστοιχα. Στις υποψηφιότητες Όσκαρ «Καλύτερου Τραγουδιού» είναι και το τραγούδι «Down to Joy» του Βαν Μόρισον από την ταινία «Belfast», ωστόσο δεν θα ακουστεί live, καθώς ο Μόρισον βρίσκεται σε περιοδεία και θα απουσιάσει από την τελετή.
Με πληροφορίες από το Variety, το The Hollywood Reporter, τους New York Times