Η «Γιορτή του Σινεμά» έφερε τον κόσμο πίσω στις αίθουσες

Η «Γιορτή του Σινεμά» έφερε τον κόσμο πίσω στις αίθουσες

Οι Έλληνες διανομείς κινηματογραφικού περιεχομένου υιοθέτησαν αυτή τη δράση με σκοπό να αυξήσουν τον αριθμό των θεατών της μεγάλης οθόνης

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ρολόι δείχνει λίγο μετά τις 5 το απόγευμα και στον κινηματογράφο Ιντεάλ στο κέντρο της Αθήνας, έχει ήδη συγκεντρωθεί κόσμος για να παρακολουθήσει την απογευματινή προβολή της ταινίας «Παγίδα» σε σκηνοθεσία Χανί Αμπού-Ασάντ. Ίσως να μην αποτελούσε για μερικούς επιλογή το να δουν ένα φιλμ τόσο νωρίς σε μια καθημερινή, όμως την περασμένη Πέμπτη η προσέλευση στα σινεμά της χώρας ήταν εντυπωσιακή. Αυτό συνέβη γιατί οι αιθουσάρχες αποφάσισαν να συμμετάσχουν στη «Γιορτή του Σινεμά», με την τιμή του εισιτηρίου να είναι ενιαία στα 2 ευρώ για κάθε ταινία.  

Εμπνευσμένοι από αντίστοιχες επιτυχημένες διοργανώσεις στην Αμερική αλλά και χώρες της Ευρώπης όπως η Γαλλία και η Ιταλία, οι Έλληνες διανομείς κινηματογραφικού περιεχομένου υιοθέτησαν αυτή τη δράση με σκοπό να αυξήσουν τον αριθμό των θεατών της μεγάλης οθόνης. 

«Φαντάζομαι ότι ακολούθησαν το παράδειγμα της Γαλλίας, που ξεκίνησε πριν από 15-20 χρόνια, και ίσως γι’ αυτό τα γραφεία διανομής το αποφάσισαν. Έτσι, έδωσαν το σύνθημα στους αιθουσάρχες ότι αυτή η μέρα θα είναι αφιερωμένη στον κινηματογράφο», λέει στο kathimerini.gr ο επιχειρηματίας του Ιντεάλ, Αλέξανδρος Σπέντζος

Η «Γιορτή του Σινεμά» έφερε τον κόσμο πίσω στις αίθουσες-1

Το πλήγμα στα σινεμά

Είναι γνωστό ότι η παγκόσμια βιομηχανία του κινηματογράφου είχε αρχίσει αρκετά χρόνια πριν να υποφέρει με την εμφάνιση και ευρεία διάδοση των υπηρεσιών streaming που καθιέρωσαν ένα νέο μοντέλο θέασης ταινιών. Όμως η πανδημία του κορωνοϊού της προκάλεσε ένα επιπλέον σημαντικό πλήγμα, μιας και ο κόσμος αναγκάστηκε να παραμείνει στο σπίτι του για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, τη χρονιά του 2018, κόπηκαν συνολικά 9.260.000 εισιτήρια, με το 62,7% στην Αθήνα και το 16,5% στη Θεσσαλονίκη. Αντίστοιχα το 2019, κόπηκαν 9.570.000 εισιτήρια με το 60% αυτών στην Αθήνα και το 15,16% στη Θεσσαλονίκη. Αντίθετα, την τριετία 2020-2021-2022 (μέχρι 23 Οκτωβρίου) η κίνηση στους κινηματογράφους ήταν μειωμένη, με συνολικό αριθμό εισιτηρίων 3.125.000, 3.056.000 και 4.350.000 αντίστοιχα. Οι αναλογίες για Αθήνα και Θεσσαλονίκη παρέμειναν γενικά σταθερές. 

Στη διάρκεια της πανδημίας βιώσαμε το κλείσιμο ορισμένων κινηματογράφων όπως το Petit Palais στο Παγκράτι, το Embassy στο Κολωνάκι καθώς επίσης και οι πολυκινηματογράφοι Odeon. 

Την αμέριστη στήριξή του στην πρωτοβουλία αυτή ώστε να ενισχυθούν οι κινηματογράφοι δηλώνει ο Ηλίας Γεωργόπουλος, ιδιοκτήτης του κινηματογράφου Δαναός. «Εύχομαι να είχε γίνει πολύ νωρίτερα, κάτι δύσκολο βέβαια λόγω του κορωνοϊού», τονίζει. Και συμπληρώνει: «Πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να θυμηθούμε το σινεμά, να μπούμε στις αίθουσες και να δούμε ταινίες, τρέιλερ. Αποτελεί μια αποτελεσματική υπενθύμιση σε όλους μας ότι το σινεμά είναι εδώ, είναι εξίσου, αν όχι πιο ωραίο από τον καναπέ και προσφέρει άπειρες επιλογές. Μακάρι να ξαναγινόταν αυτό και μάλιστα δύο φορές το χρόνο, μια το φθινόπωρο και μια την άνοιξη». 

Η «Γιορτή του Σινεμά» έφερε τον κόσμο πίσω στις αίθουσες-2
Ουρά έξω από την αίθουσα του κινηματογράφου Ιντεάλ.

Η προσέλευση

Οι λάτρεις του σινεμά ξεκίνησαν να φθάνουν τις αίθουσες από την πρώτη προβολή, κάτι που κορυφώθηκε στις βραδινές προβολές σχηματίζοντας ουρές στα πεζοδρόμια. Μάλιστα υπήρξαν αρκετές καθυστερήσεις, και σε πολλές περιπτώσεις πολλοί δεν μπόρεσαν τελικά να παρακολουθήσουν τα φιλμ. 

«Ήρθε πραγματικά πολύς κόσμος στον κινηματογράφο, και ήταν αναμενόμενο. Δημοσιοποιήθηκε καλά από τα Μ.Μ.Ε και έγινε γνωστό σε όλους τους κατοίκους του λεκανοπεδίου. Ήταν και η επόμενη μέρα αργία, έτσι ο κόσμος ήρθε στις αίθουσες για να ξαναθυμηθεί αυτού του είδους τη διασκέδαση μετά από τρία χρόνια πανδημίας», λέει ο ιδιοκτήτης του κινηματογράφου Αθήναιον, Δημήτρης Γάκας. «Η αίσθηση του να βγαίνεις έξω με φίλους και να απολαμβάνεις μαζί με άλλους ένα φιλμ, είναι ξεχωριστή. Το κίνητρο δεν ήταν τα 2 ευρώ, ήταν ότι “πάμε να γιορτάσουμε το σινεμά”. Ο κινηματογράφος είναι ψυχαγωγία αλλά και συνήθεια. Ας ελπίσουμε ο κόσμος να συνεχίσει να έρχεται τις επόμενες εβδομάδες». 

Τους επόμενους μήνες, αναμένονται ενδιαφέρουσες, δυναμικές και ποιοτικές ταινίες. Αυτό αναμφίβολα θα συνεισφέρει στο να ξανακερδίσει ο κινηματογράφος την παλιά του αίγλη. «Πιστεύω ότι με καλές ταινίες και καλή επικοινωνία με τους θεατές, θα φέρουμε πίσω τον κόσμο στις αίθουσες», σημειώνει ο κ. Σπέντζος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή