Οι Χρυσές Σφαίρες επιστρέφουν – Γιατί το Χόλιγουντ είναι επιφυλακτικό

Οι Χρυσές Σφαίρες επιστρέφουν – Γιατί το Χόλιγουντ είναι επιφυλακτικό

Η έλλειψη εμπιστοσύνης στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου και η πιθανή απουσία αστέρων από την τελετή απονομής

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρωί της Δευτέρας, η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου ανακοίνωσε τις υποψηφιότητες για την πρώτη τελετή απονομής των βραβείων Χρυσές Σφαίρες, δύο χρόνια μετά την έρευνα της εφημερίδας Los Angeles Times που αποκάλυπτε την έλλειψη διαφορετικότητας στα μέλη του οργανισμού. Κι αυτό δημιούργησε προβληματισμό για την ηθική της Ένωσης και τις οικονομικές πρακτικές της.

Τα προηγούμενα χρόνια, τα στούντιο παραγωγής και οι υπεύθυνοι δημοσίων σχέσεων «υποδέχονταν» τις υποψηφιότητες με μια σειρά από Δελτία Τύπου και συνεντεύξεις υποψηφίων οι οποίοι επικοινωνούσαν τον ενθουσιασμό τους. Αλλά στον απόηχο των δύο ετών σκανδάλων και αναταραχής γύρω από τις Χρυσές Σφαίρες, δεν υπήρχε ανταπόκριση καθώς η βιομηχανία ψυχαγωγίας επανεξέταζε τη σχέση της με μια από τις πιο περιζήτητες εκδηλώσεις.

Ένα χρόνο μετά την απουσία τηλεοπτικής μετάδοσης από το NBC, οι Χρυσές Σφαίρες – οι οποίες εδώ και πολλά χρόνια σηματοδοτούν την έναρξη της σεζόν βραβεύσεων με αποκορύφωμα τα Όσκαρ – επιστρέφουν στο αμερικανικό δίκτυο στις 10 Ιανουαρίου του 2023 για την 80η διοργάνωση.  

«Η Ένωση έχει φέρει πολλούς ανθρώπους σε δύσκολη θέση»

Με την έλλειψη εμπιστοσύνης στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, παρά τις προσπάθειές της για μεταρρύθμιση, δεν είναι σαφές πόσοι αστέρες του Χόλιγουντ θα παραβρεθούν στην αίθουσα διεξαγωγής της τελετής.

«Αυτή τη στιγμή είναι λίγο αβέβαιο όσον αφορά τους πελάτες μου, το σενάριο είναι “περιμένετε και θα δείτε”, αναφέρει στους Los Angeles Times ένας μάνατζερ που εκπροσωπεί αρκετούς από τους φετινούς υποψηφίους και ο οποίος ζήτησε να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά του. «Η Ένωση έχει φέρει πολλούς ανθρώπους σε δύσκολη θέση ανά τα χρόνια και με βάση των όσων ακούω, οι περισσότεροι δεν βιάζονται να συγχωρήσουν και να ξεχάσουν».

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ένωση είχε πολλές συναντήσεις με στούντιο και υπεύθυνους δημοσίων σχέσεων, με την ελπίδα να αποκατασταθούν οι σχέσεις. Πολλοί εργαζόμενοι στη βιομηχανία επιθυμούν μια επιστροφή των Golden Globes, καθώς αντιμετωπίζουν την τελετή απονομής βραβείων ως ένα σημαντικό εργαλείο μάρκετινγκ στο δρόμο προς τα Όσκαρ – κυρίως φέτος που μεγάλες ταινίες όπως το «Tár» του Τοντ Φιλντ και το «The Fabelmans» δυσκολεύτηκαν να κατακτήσουν το ευρύτερο κοινό.  

«Πολλά πήγαν λάθος…και έπρεπε να αντιμετωπιστούν», ανέφερε στους LA Times πηγή που γνωρίζει για τις συναντήσεις ανάμεσα στους δημοσιογράφους και την Ένωση. «Ήταν μια ευκαιρία…να κατανοηθούν τα προβλήματα και να δούμε τι αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και δεσμεύσεις γίνονται. Μερικοί είναι ακόμα αναποφάσιστοι μέχρι να δουν να προχωρά η διαδικασία για διορθώσεις».

Η απουσία του Μπρένταν Φρέιζερ  

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός προσωπικοτήτων του Χόλιγουντ που παραμένουν διστακτικοί όσον αφορά τη σύνδεση του ονοματός τους με το brand των Χρυσών Σφαιρών.

Ένας υποψήφιος που δεν πρόκειται να παραβρεθεί στην τελετή, είναι ο Μπρένταν Φρέιζερ. Ο ηθοποιός κέρδισε υποψηφιότητα Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «The Whale». Το 2018, ο Φρέιζερ κατήγγειλε τον πρώην πρόεδρο της Ένωσης Φιλ Μπερκ για παρενόχληση κατά τη διάρκεια γεύματος που πραγματοποιήθηκε το 2003. Ο Μπερκ, ο οποίος εκδιώχθηκε από την ομάδα πέρυσι όταν αποκάλεσε το Black Lives Matter ένα “ρατσιστικό κίνημα μίσους”, αρνήθηκε τις κατηγορίες».  

Ο ηθοποιός δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο περιοδικό GQ ότι δεν θα έπαιρνε μέρος στην τελετή. «Η μητέρα μου δεν μεγάλωσε ένα υποκριτή», είπε μεταξύ άλλων.

Η υπόσχεση 

Σε μια προσπάθεια να αναβιώσει αυτό που εδώ και χρόνια χαρακτηρίζεται ως η πιο ανατρεπτική τελετή απονομής, η Ένωση και το NBC ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι οικοδεσπότης της φετινής διοργάνωσης θα είναι ο – βραβευμένος με Emmy – κωμικός Τζέροντ Καρμάικλ.

Μετά από δύο χρόνια σκανδάλων και την υπόσχεση για ριζικές αλλαγές ως προς τη δομή και την επιτροπή που είναι υπεύθυνη για την ψηφοφορία και τις βραβεύσεις, πολλοί στο Χόλιγουντ παρουσιάζονται πρόθυμοι να δώσουν στην Ένωση ακόμα μια ευκαιρία.

Αυτό θα φανεί, στην οθόνη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή