Ενωση Κριτικών Λονδίνου: Στις ταινίες «Tár» και «Τα πνεύματα του Ινισέριν» τα μεγάλα βραβεία

Ενωση Κριτικών Λονδίνου: Στις ταινίες «Tár» και «Τα πνεύματα του Ινισέριν» τα μεγάλα βραβεία

Συγκεκριμένα, ο Φιλντ έλαβε το βραβείο Σκηνοθεσίας και η Μπλάνσετ αυτό της Ηθοποιού της Χρονιάς - Οι νικητές

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «Tár», η νέα ταινία του Τοντ Φιλντ με πρωταγωνίστρια την Κέιτ Μπλάνσετ, ήταν ο μεγάλος νικητής των βραβείων της Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου του Λονδίνου (London Critics’ Circle Film Awards) που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής, καθώς κέρδισε σε τρεις σημαντικές κατηγορίες.

Συγκεκριμένα, εκτός από το βραβείο Καλύτερης Ταινίας, ο Φιλντ έλαβε το βραβείο Σκηνοθεσίας και η Μπλάνσετ αυτό της Ηθοποιού της Χρονιάς. Μάλιστα, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η ηθοποιός αποσπά αυτή τη διάκριση, έχοντας κερδίσει το 1998 για την ερμηνεία της στην ταινία «Elizabeth» και το 2013 για το «Blue Jasmine».

«Το φιλμ αφορά τη γυναικεία εμπειρία, αλλά και πέρα από αυτή. Είναι περίπλοκο. Προσωπικά, ήταν το πιο ανεξάρτητο, συναρπαστικό και δημιουργικά επικίνδυνο πλατό που έχω βρεθεί στην καριέρα μου», τόνισε – μεταξύ άλλων – η Μπλάνσετ στον ευχαριστήριο λόγο της.

Κατά τη διάρκεια παραλαβής του βραβείου του, ο Φιλντ είπε: «Κέιτ – δεν θα το ξανακάνουμε αυτό. Και είμαι τόσο ευγνώμων που συνεργαστήκαμε, τόσο ευγνώμων που έδωσες τα πάντα στον ρόλο. Και αν έχετε παρακολουθήσει την ταινία, γνωρίζετε το ανθρώπινο κόστος για να κάνει κάποιος αυτό που έκανε η Κέιτ. Μοιράζομαι αυτό το βραβείο μαζί σας».

Η μαύρη κωμωδία του Μάρτιν Μακντόνα, «Τα πνεύματα του Ινισέριν» («The Banshees of Inisherin») κέρδισε πέντε βραβεία, συμπεριλαμβανομένων των Attenborough Award για το Καλύτερο Βρετανικό/Ιρλανδικό Φιλμ της Χρονιάς, Ηθοποιός της Χρονιάς για τον Κόλιν Φάρελ και Β Ανδρικού και Γυναικείου Ρόλου για τους Μπάρι Κέογκαν και Κέρι Κόντον, αντίστοιχα.

Οι Φλόρενς Πιου και Μπιλ Νάι βρέθηκαν στην τελετή όπου τιμήθηκαν με τα βραβεία Βρετανίδα/Ιρλανδέζα Ηθοποιός για το σύνολο της δουλειάς τους μέσα στο 2022.

Οι πρωταγωνιστές της ταινίας «Aftersun» Πολ Μέσκαλ και Φράνκι Κόριο επανενώθηκαν στην εκδήλωση καθώς η Κόριο κέρδισε το βραβείο Νεαρής Βρετανίδας/Ιρλανδέζας Περφόρμερ για τον ρόλο της, ενώ ο Μέσκαλ παρέλαβε το βραβείο Philip French Πρωτοεμφανιζόμενης Βρετανίδας/Ιρλανδέζας Κινηματογραφίστριας που κέρδισε η δημιουργός της ταινίας Σάρλοτ Γουέλς.

Στο μεταξύ, η δραματική ταινία «The Quiet Girl» του Κολμ Μπαϊρίντ και το νουάρ θρίλερ του Παρκ Τσαν – γουκ «Decision to Leave» ήρθαν ισοπαλία στην κατηγορία Ξενόγλωσσης Ταινίας της Χρονιάς.

Το βραβείο τεχνικού επιτεύγματος πήγε στον «Πινόκιο» του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο για τα εντυπωσιακά κινούμενα σχέδια.

Η πρωταγωνίστρια της – υποψήφιας για 11 Όσκαρ – ταινίας «Τα Πάντα Όλα» (Everything Everywhere All At Once» Μισέλ Γεό τιμήθηκε με το βραβείο Dilys Powell για αρίστευση σε φιλμ. Την ώρα του ευχαριστήριου λόγου της διάρκειας έξι λεπτών, αφιέρωσε τη νίκη στον πρωτοπόρο Βρετανό κριτικό κινηματογράφου Πάουελ του οποίου το όνομα χάρισαν στο βραβείο.

Τα βραβεία απονέμονται από το τμήμα ταινιών του Κύκλου Κριτικών που αποτελείται από 200 μέλη και είναι η μακροβιότερη οργάνωση κριτικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με πληροφορίες από το Variety 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή