Oscars 2024: Γιατί η Λίλι Γκλάντστοουν γράφει ιστορία

Oscars 2024: Γιατί η Λίλι Γκλάντστοουν γράφει ιστορία

Η ηθοποιός απέσπασε υποψηφιότητα Α' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε «Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού»

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Λίλι Γκλάντστοουν έγινε η πρώτη ιθαγενής Αμερικανίδα που προτείνεται για Οσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου και αυτό χάρη στην ερμηνεία της στην ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε, «Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού» («Killers of the Flower Moon»). Συγκεκριμένα, η Γκλάντστοουν αναγνωρίσθηκε για τον ρόλο της Μόλι Μπέρκχαρτ, μέλους της φυλής των Οσέιτζ στης οποίας τα εδάφη ανακαλύφθηκε πετρέλαιο.

Η υποψηφιότητα της ηθοποιού έρχεται τέσσερα χρόνια ύστερα από αυτή της ιθαγενούς Μεξικανής Γιαλίτζα Απαρίθιο στην ίδια κατηγορία, για την ερμηνεία της στην ταινία του Αλφόνσο Κουαρόν, «Roma» (2018). Στην ιστορία των Οσκαρ, ακόμα δύο μη λευκές ηθοποιοί έλαβαν υποψηφιότητες. Η μία ήταν η ινδικής καταγωγής Βρετανίδα Μέρλι Ομπερον για την ταινία «The Dark Angel» (1933) και η άλλη η Νεοζηλανδή Κίσα Κασλ-Χιουζ για το φιλμ «Whale Rider».

Βασισμένη στο δημοφιλές ομότιτλο best seller μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Γκραν, η ταινία μας μεταφέρει στην Οκλαχόμα της δεκαετίας του 1920 όπου τα μέλη της φυλής Οσέιτζ, που είχε πλουτίσει λόγω του πετρελαίου το οποίο ανακαλύφθηκε στη γη τους, αρχίζουν να δολοφονούνται το ένα μετά το άλλο. Οι κτηνώδεις αυτές δολοφονίες έμειναν στην Ιστορία ως Κράτος του Τρόμου. 

Αλλες υποψηφιότητες που απέσπασε το φιλμ του Σκορσέζε με πρωταγωνιστές τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ήταν αυτές της Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Β’ Ανδρικού Ρόλου (για την ερμηνεία του Ντε Νίρο), Μουσικής και Καλύτερου Τραγουδιού. 

Στις αρχές Ιανουαρίου, η Γκλάντστοουν κέρδισε Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ηθοποιού σε Δραματική Ταινία. Κατά τη διάρκεια της ευχαριστήριας ομιλίας της, η ηθοποιός είπε τα εξής: «Αυτό το βραβείο είναι για κάθε μικρό παιδί της Ρεζ, κάθε παιδί που έχει όνειρα, που βλέπει τον εαυτό του να εκπροσωπείται και τις ιστορίες μας να λέγονται από εμάς τους ίδιους με δικά μας λόγια, με συμμάχους και εμπιστοσύνη γι’ αυτό που κάνουμε».

Η 96η τελετή απονομής των Οσκαρ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή