Τελικά ο Οπενχάιμερ προσπάθησε όντως να δηλητηριάσει τον καθηγητή του;

Τελικά ο Οπενχάιμερ προσπάθησε όντως να δηλητηριάσει τον καθηγητή του;

Η αινιγματική ιστορία πίσω από τη μεγάλη νικήτρια ταινία των φετινών Οσκαρ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «Οπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν ήταν αναμφίβολα ο μεγάλος νικητής στη χθεσινή απονομή των 96ων βραβείων Οσκαρ, «σαρώνοντας» σε όλες τις μεγάλες κατηγορίες. 

Η βιογραφία του «πατέρα της ατομικής βόμβας» αποτέλεσε ένα από τα πιο επιδραστικά και επιτυχημένα ποπ φαινόμενα της σεζόν που αφήνουμε πίσω, με τον οσκαρικό θρίαμβο να λειτουργεί ως ιδανικός επίλογος μιας λαμπερής και υπερεπιτυχημένης διαδρομής. 

Την ώρα, πάντως, που οι συντελεστές πιθανότατα θα γιορτάζουν τα χρυσά αγαλματίδια που απέσπασαν, δημοσίευμα της El Pais διερευνά μια μικρή λεπτομέρεια της ταινίας του Νόλαν. 

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια του φιλμ που βασίζεται στην εκτενή βιογραφία για τον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, γραμμένη από τους δημοσιογράφους Κάι Μπερντ και Μάρτιν Τζέι Σέργουιν, ο σκηνοθέτης παρουσιάζει ένα ελάχιστα γνωστό γεγονός για τον πατέρα της ατομικής βόμβας

Στις πρώτες σκηνές της ταινίας, ο νεαρός και ανήσυχος φοιτητής Οπενχάιμερ που σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, αφού δέχεται έντονη κριτική από τον καθηγητή Μπλάκετ σε ένα από τα μαθήματά του, παίρνει ένα από τα μήλα του καθηγητή και του κάνει ένεση κυανίου. Αργότερα μετανιώνει για την απόφασή του και εμποδίζει τον επιστήμονα να το φάει.

Μπορεί αυτή η σκηνή να συμβάλλει στην ανάδειξη της περίπλοκης προσωπικότητας του Οπενχάιμερ, αλλά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της El Pais, είναι πιθανό το εν λόγω περιστατικό να μη συνέβη ποτέ.

Τι πραγματικά συνέβη

Σύμφωνα με τη βιογραφία πάνω στην οποία βασίζεται η ταινία, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Κέιμπριτζ, ο Οπενχάιμερ βρισκόταν σε ασταθή ψυχική κατάσταση, καθώς ταλαιπωρούνταν από συμπτώματα έντονου άγχους και μελαγχολίας. 

Σύμφωνα με τη βιογραφία, ο νεαρός Οπενχάιμερ θαύμαζε τον καθηγητή Μπλάκετ και επιζητούσε την αποδοχή, αλλά εκείνος επέμενε σε επιστημονικές δραστηριότητες στις οποίες ο Οπενχάιμερ ήταν λιγότερο αποδοτικός. Αυτό ενέτεινε το άγχος του και τον οδήγησε σε ακραίες ενέργειες. «Καταβεβλημένος από την αίσθηση ότι δεν ήταν επαρκής, αλλά και από το αίσθημα της ζήλιας, ο Οπενχάιμερ “δηλητηρίασε” ένα μήλο με χημικά από το εργαστήριο και το άφησε στο γραφείο του καθηγητή», αναφέρεται στη βιογραφία. 

Ο φίλος του Οπενχάιμερ, βιολόγος Τζέφρις Ουάιμαν, είχε, πάντως, αμφιβολίες για το τι πραγματικά συνέβη. Από την άλλη, ο Φράνσις Φέργκιουσον, ένας από τους στενότερους φίλους του Οπενχάιμερ, ανακαλούσε το περιστατικό με διαφορετικό τρόπο: «Είχε κατά κάποιο τρόπο δηλητηριάσει τον επικεφαλής καθηγητή. Φαινόταν απίστευτο, αλλά αυτό είχε πει. Στην πραγματικότητα είχε χρησιμοποιήσει κυάνιο ή κάτι τέτοιο. Και, ευτυχώς, ο καθηγητής το ανακάλυψε», γεγονός που είχε σοβαρές συνέπειες για τον Οπενχάιμερ.

Σύμφωνα με τους βιογράφους του Οπενχάιμερ, το πιο πιθανό είναι ο Ρόμπερτ να είχε προσθέσει πράγματι στο μήλο κάτι που απλώς θα έκανε τον Μπλάκετ να αρρωστήσει, όχι όμως κάτι που θα τον σκότωνε. 

Οι πανεπιστημιακές αρχές ενημέρωσαν τους γονείς του Οπενχάιμερ για το περιστατικό. Ο πατέρας του άσκησε πιέσεις στο πανεπιστήμιο ώστε να μη διωχθεί ποινικά και μετά από διαπραγματεύσεις συμφωνήθηκε ο νεαρός επιστήμονας να τεθεί υπό επιτήρηση. 

Επιπλέον, ο Οπενχάιμερ συμφώνησε να κάνει τακτικές συνεδρίες με έναν διακεκριμένο ψυχίατρο στο Λονδίνο. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη βιογραφία, ένας ψυχαναλυτής που παρακολουθούσε τον Οπενχάιμερ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η περίπτωσή του ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και πως «περαιτέρω ανάλυση θα έκανε περισσότερο κακό παρά καλό».

Το δημοσίευμα της El Pais αναφέρεται και σε άλλα περιστατικά από τη ζωή του Οπενχάιμερ, στα οποία ο σπουδαίος επιστήμονας φερόταν ιδιόρρυθμα και βίαια. Και ως προς το περιστατικό με το μήλο; Παρότι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι συνέβη, ο φίλος του Οπενχάιμερ, Φράνσις Φέργκιουσον, επέμενε ότι ήταν αληθινό. 

Με πληροφορίες από El Pais

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή