Ο νέος «Αρχοντας των Δαχτυλιδιών» υπάρχει… στο YouTube από το 2009

Ο νέος «Αρχοντας των Δαχτυλιδιών» υπάρχει… στο YouTube από το 2009

«Το κυνήγι του Γκόλουμ» που ανακοινώθηκε από την Warner Bros φέρει τον ίδιο τίτλο με μια χαμηλού προϋπολογισμού ταινία που γύρισε πριν από 15 χρόνια ένας νεαρός σκηνοθέτης - Η άγνωστη ιστορία της.

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πίσω στο 2009, ο Κρις Μπουσάρντ είχε μόλις αποφοιτήσει από τη σχολή κινηματογράφου στην οποία σπούδαζε και είχε την έμπνευση να ανεβάσει στο YouTube τη διάρκειας 39 λεπτών ταινία του με τίτλο «Το κυνήγι του Γκόλουμ», μια «fan made» απόπειρα μεταφοράς μιας ιστορίας βγαλμένης από το σύμπαν του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών». 

Τότε, το YouTube βρισκόταν ακόμη στα πρώτα του βήματα. Οπως λέει ο ίδιος ο Μπουσάρντ, αν περιηγούσουν στην πλατφόρμα θα έπεφτες συνέχεια πάνω σε «πεντάλεπτα βίντεο με γάτες». 

Υπό αυτές τις ιντερνετικές συνθήκες, το φιλμ του Μπουσάρντ, μέσα σε 24 ώρες, είχε αποσπάσει περισσότερο από 1 εκατ. προβολές, ενώ μέχρι σήμερα, την ταινία την έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 13 εκατ. θεατές. 

15 χρόνια μετά, όπως αναφέρει ρεπορτάζ των New York Times, ο Μπουσάρντ έλαβε ένα μάλλον απροσδόκητο μήνυμα από έναν παλιό φίλο. Η Warner Bros είχε μόλις ανακοινώσει ότι ετοιμάζεται να επεκτείνει τη σειρά ταινιών του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» με μια ακόμη ταινία. Ο τίτλος της; «Το Κυνήγι του Γκόλουμ»!

Δεν χρειάστηκε να περάσουν πολλές ώρες ώστε η ομίτιτλη ταινία που είχε γυρίσει ο Μπουσάρντ το 2009 να αρχίσει ξανά να κοινοποιείται μαζικά μεταξύ «οπαδών» των θρυλικών έργων του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Την επόμενη μέρα, όμως, ο δημιουργός της, προ εκπλήξεως, ανακάλυψε ότι η δουλειά του είχε εξαφανιστεί από την πλατφόρμα. Συγκεκριμένα, οι θεατές που πατούσαν πάνω στον σύνδεσμο της ταινίας έβλεπαν το εξής μήνυμα: «Το βίντεο αυτό περιέχει υλικό της Warner Bros και έχει μπλοκαριστεί για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων». 

Οπως αναφέρει το άρθρο των New York Times, ο Μπουσάρντ έκανε αίτημα στο YouTube να επαναφέρει την ταινία του υποστηρίζοντας πως η δημιουργία της δεν είχε εμπορικό σκοπό. Αλλωστε, ο σκηνοθέτης είχε συμφωνήσει με το Ιδρυμα Τόλκιν ότι το φιλμ του θα απευθυνόταν στους θαυμαστές των έργων του και ότι θα είναι ελεύθερα διαθέσιμο, χωρίς οικονομικές απαιτήσεις ή περιορισμούς. 

Το YouTube, όμως, σε πρώτο χρόνο απέρριψε το αίτημα επαναφοράς της ταινίας. Κάπως έτσι, ξεκίνησε μια διαδικτυακή «σταυροφορία» από τους «φανατικούς» του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» στην οποία χαρακτήριζαν απαράδεκτο το μπλοκάρισμα της ταινίας του Μπουσάρντ. Δεν πέρασε πολύς καιρός μέχρι που ο Μπουσάρντ ενημερώθηκε μέσω ενός μέιλ ότι η ταινία είχε αποκατασταθεί. 

Οι αντιδράσεις του κοινού υπέρ της ταινίας δεν είναι τυχαίες. Οπως αναφέρουν οι NYT, παρότι πρόκειται για ένα φθηνό φιλμ, η απόπειρα του Μπουσάρντ διαθέτει ορισμένα ιδιαίτερα καλλιτεχνικά στοιχεία που την καθιστούν ξεχωριστή. Ειδικότερα, τα εφέ και η χρήση της τεχνολογίας θεωρούνται πρωτοποριακά για την εποχή τους, όπως και η αξιοποίηση του τοπίου στα γυρίσματα. 

Και όσον αφορά την πλοκή; Δεκαεπτά χρόνια μετά το πάρτι γενεθλίων του Μπίλμπο Μπάγκινς στο Σάιρ, ο μάγος Γκάνταλφ στέλνει τον Αραγκορν να αιχμαλωτίσει το Γκόλουμ πριν ο Σάουρον μάθει από αυτό το πού βρίσκεται το δαχτυλίδι. «Θέλαμε να πειραματιστούμε καλλιτεχνικά στο σύμπαν της Μέσης Γης», εξηγεί ο σκηνοθέτης. 

Ο Μπουσάρντ, ο οποίος σήμερα ασχολείται επαγγελματικά με το σινεμά, καταπιάστηκε με την ταινία ως δημιουργική διέξοδο ενώ εργαζόταν στην πρώτη του δουλειά, ως βοηθός σε μια εταιρεία παραγωγής στο Λονδίνο. «Είχα πάντα μια βαθιά αγάπη για το έργο του Τόλκιν. Για τον τρόπο με τον οποίο οικοδομούσε τα σύμπαντά του, για τη γλώσσα, για την ποίηση, για τους χαρακτήρες που δημιουργούσε», έχει δηλώσει ο Μπουσάρντ. 

Ο ίδιος αφηγείται το πώς γυρίστηκε η ταινία. Συγκεκριμένα, είχε συγκεντρώσει μια ομάδα περίπου 30 εθελοντών -ανάμεσα τους φίλους ηθοποιούς, κομμωτές και οπερατέρ-, άλλους 50 τεχνικούς καθώς και 50 κομπάρσους. Μαζί πέρασαν περίπου 10 Σαββατοκύριακα στα δάση και τα βουνά της βόρειας Ουαλίας ενώ ακολούθησαν εννέα μήνες μοντάζ και επεξεργασίας της ταινίας.

Εκτοτε, η ταινία έλαβε προσκλήσεις από κινηματογραφικά φεστιβάλ, από φεστιβάλ κόμικ καθώς και από εκδηλώσεις της Tolkien Society, μιας λογοτεχνικής ομάδας αφιερωμένης στη μελέτη του έργου του συγγραφέα. Αποτέλεσε επίσης αντικείμενο αναρτήσεων σε ιστολόγια, ιστότοπους θαυμαστών και φόρουμ. 

15 χρόνια μετά τα γυρίσματα, ο Μπουσάρντ δηλώνει ότι δεν περίμενε ποτέ την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για την ανεξάρτητη ταινία του. «Μου έφερε πολλές όμορφες αναμνήσεις από όλη αυτή την περιπέτεια», δηλώνει, την ώρα που ετοιμάζει ένα «reunion» με τους συντελεστές του φιλμ περιμένοντας, φυσικά, την νέα ομότιτλη με τη δική του ταινία της Warner Bros. 

Πηγή: New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT