Παγκόσμια πρεμιέρα για το «Μικρό ψάρι»

Παγκόσμια πρεμιέρα για το «Μικρό ψάρι»

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ας ελπίσουμε πως το ελληνικό «Μικρό ψάρι» θα είναι μια μεγάλη ευχάριστη έκπληξη της φετινής Μπερλινάλε. Η ταινία του Γιάννη Οικονομίδη κάνει παγκόσμια πρεμιέρα αργά απόψε στο διαγωνιστικό πρόγραμμα της 64ης διοργάνωσης. Πρόκειται για ελληνογερμανική συμπαραγωγή για την οποία συνεργάστηκαν η Faliro House, οι Αργοναύτες, η Feelgood και η Max Factory.

Από το εκρηκτικό «Σπιρτόκουτο» (2003) μέχρι το «Μικρό ψάρι» (Stratos, ο διεθνής τίτλος) ο Οικονομίδης χαρτογραφεί γκρίζες ζώνες της ελληνικής πραγματικότητας. Η σημερινή του ταινία είναι μια «ατμοσφαιρική γκανγκστερική περιπέτεια, έχει πολύ φως, θα έλεγα ότι είναι ένα μεσογειακό γκανγκστερικό νουάρ», έτσι μας τη συστήνει ο ίδιος. Ο ήρωάς του, ο Στράτος, βγαίνει από τη φυλακή, όπου πέρασε τα καλύτερά του χρόνια έπειτα από ένα έγκλημα πάθους, με ένα χρέος σαν βαριά σκιά μέσα του: δεν ξεχνάει πως ένας αρχιμαφιόζος του έσωσε τη ζωή στη διάρκεια μιας συμπλοκής μεταξύ αντίπαλων συμμοριών. Στους βασικούς ρόλους εμφανίζονται: Βαγγέλης Μουρίκης, Πέτρος Ζερβός, Μαρία Καλλιμάνη, Βίκυ Παπαδοπούλου. Πρεμιέρα στους ελληνικούς κινηματογράφους στις 27/3.

Το ελληνικό σινεμά ήταν παρόν στην 64η Μπερλινάλε κατά τις προηγούμενες ημέρες. Στο Φόρουμ προβλήθηκε το δράμα του Αθανάσιου Καρανικόλα «Στο σπίτι». Η Μαρία Καλλιμάνη υποδύεται μια Γεωργιανή οικονόμο, που είναι και φίλη της συζύγου μιας ελληνικής οικογένειας στην περιοχή του Μαραθώνα. Ενα χτύπημα της μοίρας θα αλλάξει τη ζωή της Γεωργιανής αλλά και την εικόνα των «φιλόξενων» Ελλήνων. Στο Πανόραμα προβλήθηκε το «Να κάθεσαι και να κοιτάς» του Γιώργου Σεβετά. Μια νεαρή γυναίκα εγκαταλείπει την Αθήνα θέλοντας να ξαναρχίσει τη ζωή της στον τόπο καταγωγής της. Η ελληνική επαρχία, όμως, επιφυλάσσει αρκετές δυσάρεστες εκπλήξεις. Παίζει η Μαρίνα Συμεού. Αρωμα από Ελλάδα είχε και το «Two Faces of January» του Χοσεΐν Αμινί. Βασίζεται στο μυθιστόρημα της Πατρίτσια Χάισμιθ και έχει γυριστεί σε Αθήνα, Κρήτη και Κωνσταντινούπολη.

Κλούνεϊ και Μάρμαρα

Γοητευτικός όπως πάντα, αλλά κι απρόβλεπτος αυτή τη φορά ήταν ο σούπερ σταρ Τζορτζ Κλούνεϊ. Ποιος θα περίμενε έναν διάσημο αυτού του διαμετρήματος σε ρόλο συνηγόρου της Ελλάδας στην υπόθεση της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Οι δηλώσεις του για το «δίκαιο ελληνικό αίτημα» έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου. Η ταινία του, πάντως, το «Μνημείων άνδρες», που θα προβάλλεται από μεθαύριο στις ελληνικές αίθουσες, ήταν μια περιπέτεια κάτω των προσδοκιών.

Οι διασημότητες παρελαύνουν στο Βερολίνο αυτές τις ημέρες με στόχο την προώθηση των ταινιών τους. Ανάμεσά τους και ο Λαρς φον Τρίερ, που εμφανίστηκε μεσημέρι της Κυριακής, εκκεντρικός ως συνήθως, για να στηρίξει την «hardcore» εκδοχή του «Nymphomaniac». Μάλλον στο σκάνδαλο είχε ποντάρει, ατυχώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή