Νέες ταινίες: Βρετανικό φλέγμα και συγκίνηση σε εύφλεκτο μείγμα

Νέες ταινίες: Βρετανικό φλέγμα και συγκίνηση σε εύφλεκτο μείγμα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πίσω από τη «Φιλομίνα» (***), τον πιο αθόρυβο από τους φετινούς δρομείς της κούρσας των Οσκαρ, κρύβεται μία από τις καλύτερες ταινίες του 2013. Καθαρόαιμο βρετανικό έργο με την υπογραφή του Στίβεν Φρίαρς και τις ερμηνείες της Τζούντι Ντεντς και του κωμικού Στιβ Κούγκαν, που προσαρμόζει το φλέγμα του στις απαιτήσεις ενός δραματικού ρόλου. Η ιστορία είναι συγκινητική, όμως ο αγγλικός ρεαλισμός του Φρίαρς κρατάει αποστάσεις από το μελό. Το εξαιρετικό σενάριο, στο οποίο έχει συμβάλει και ο Κούγκαν, βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. 1952, Ιρλανδία, η νεαρή και ανύπαντρη Φιλομίνα Λι μένει έγκυος. Για να ξεπλυθεί η ντροπή, οι καθολικοί γονείς της την κλείνουν σε μοναστήρι. Τέσσερα χρόνια μετά, η «ντροπιασμένη» μητέρα θα στερηθεί βίαια και απάνθρωπα το παιδί της. Οι μοναχές έχουν στήσει μια νόμιμη επιχείρηση υιοθεσιών δίνοντας τα παιδιά των «ντροπιασμένων» γυναικών σε άτεκνα ζευγάρια Αμερικανών. Το 2009, η ιστορία της Φιλομίνας Λι έγινε βιβλίο από τον δημοσιογράφο Μάρτιν Σίξμιθ.

Στην ταινία, η Φιλομίνα συναντάει τον Μάρτιν, ο οποίος περνάει κρίση μετά την άδικη απόλυσή του από τη θέση συμβούλου Τύπου ενός υπουργού, και του ζητάει να τη βοηθήσει να βρει τα ίχνη του γιου της. Το χαμένο παιδί της σήμερα θα έχει γίνει άντρας πενήντα χρόνων. Ο Μάρτιν, που τον βαραίνει και κάτι σαν κρίση μέσης ηλικίας, ταξιδεύει με τη Φιλομίνα στις ΗΠΑ με χορηγό μια βρετανική εφημερίδα που ενδιαφέρεται για την ιστορία της. Προς το τέλος της ταινίας, που θα μπορούσε να έχει πάρει και τροπή χιτσκοκικού θρίλερ, αντιλαμβανόμαστε πως η «ντροπιασμένη» Φιλομίνα βρήκε τον χαμένο της γιο στο πρόσωπο ενός άλλου.

Επίσης

«Ο κος Πίμποντι και ο Σέρμαν» (***). Ταινία κινουμένων σχεδίων από τον Ρομπ Μίνκοφ. Ο κος Πίμποντι, ένας σκύλος… νομπελίστας και εφευρέτης μιας μηχανής που ταξιδεύει στον χρόνο, ζει την κρισιμότερη περιπέτεια της ζωής του. Πρέπει να αποδείξει στους ανθρώπους πως είναι άξιος πατέρας για τον υιοθετημένο Σέρμαν, ένα αγόρι που το εγκατέλειψαν μωρό οι φυσικοί του γονείς.

Το «Παιδί από τη Γερμανία» (**). Σουηδικό θρίλερ γυρισμένο από τον Περ Χάνεφχορντ. Μετά τον ξαφνικό θάνατο των γονιών της μια συγγραφέας μετακομίζει μαζί τον άνδρα της και το νεογέννητο παιδί τους στο πατρικό της μητέρας της, σε ένα ψαροχώρι κοντά στη Νορβηγία. Η εμφάνιση ενός αγνώστου, που συστήνεται ως ο αδελφός της από άλλον πατέρα, την αναστατώνει. Στη συνέχεια ο περίεργος θάνατός του τη ρίχνει στη δίνη ενός μυστηρίου. Το σενάριο βασίζεται στο μυθιστόρημα της Καμίλα Λάκμπεργκ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή