Νέες ταινίες: Νεονουάρ στην Αθήνα, θρίλερ στην Κιβωτό του Νώε

Νέες ταινίες: Νεονουάρ στην Αθήνα, θρίλερ στην Κιβωτό του Νώε

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «Μικρό ψάρι»(****) του Γιάννη Οικονομίδη είναι ένα νεονουάρ για έναν ψυχρό δολοφόνο, τον Στράτο, που έχει ξοδέψει τη μισή του ζωή στη φυλακή για ένα έγκλημα πάθους και τώρα εκτελεί συμβόλαια θανάτου για να ξεπληρώσει ένα χρέος του. Το ζεστό βλέμμα του δολοφόνου δίνει ζωή σε ένα λιπόσαρκο σκαμμένο πρόσωπο, που φαντάζει σαν νεκρική μάσκα. Ο Οικονομίδης βούτηξε σε βαθιά νερά και ευτύχησε να έχει ως πρωταγωνιστή του έναν δωρικό, εξαίρετο Βαγγέλη Μουρίκη. Το πρόσωπό του είναι σε σμίκρυνση ολόκληρη η ταινία.

Ο Στράτος είναι κατ’ εξοχήν αναχρονιστικός αντιήρωας, φορέας παρωχημένης ηθικής σε έναν κόσμο νεοπληβείων όπου όλα εκποιούνται χυδαία στον βωμό της επιβίωσης. Ενας φονιάς θρύλος του υποκόσμου, ένας Κοεμτζής χωρίς τον τσαμπουκά του μάγκα, που ακροβατεί στο μεταίχμιο ζωής και θανάτου. Τον Στράτο περιτριγυρίζουν σαν μύγες «μάγκες», λαμόγια, σκληροί του υποκόσμου, τσαλακωμένοι φτωχοδιάβολοι. Ολοι τους, σαν ρέπλικες αληθινών ηρώων μιας σύγχρονης ηθογραφίας των λούμπεν, βρίζουν μηχανικά και αυστηρώς ακατάλληλα. Καρικατούρες σ’ ένα αλλόκοτο, ιλαροτραγικό, γκροτέσκ καρτούν που περιγράφει την ωμότητα της επιβίωσης. Ο Οικονομίδης πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω από τις προηγούμενες ταινίες του («Σπιρτόκουτο», «Ψυχή στο στόμα», «Μαχαιροβγάλτης»). Ξεπερνάει τα όρια του σαρκασμού και αντικρίζει τον μηδενισμό όταν τραβάει το χαλί του μελοδράματος κάτω από τα πόδια μιας πόρνης, που δεν «αμαρτάνει» για το παιδί της, αλλά το σπρώχνει στην πορνεία για να μειωθεί το χρέος της σε έναν τοκογλύφο.

Βίβλος και δυστοπία

Στον θεαματικό «Νώε» (***). η μετααποκαλυπτική δυστοπία και το βιβλικό έπος έγιναν συγκοινωνούντα δοχεία από τον Ντάρεν Αρονόφσκι («Μαύρος κύκνος»). Στο δεύτερο μέρος της ταινίας, που είναι και το πιο ενδιαφέρον, ο Κατακλυσμός δεν αξιοποιείται τόσο ως ταινία καταστροφής, αλλά γίνεται η αφορμή για ένα σκοτεινό θρίλερ. Η Κιβωτός μετατρέπεται σε πλωτή αρένα της σύγκρουσης Καλού και Κακού, ενώ κάποια στιγμή ο Νώε φαντάζει σαν Ηρώδης. Παίζουν: Ράσελ Κρόου, Ρέι Ουίνστον, Τζένιφερ Κόνελι, Εμα Γουάτσον.

Τα «Μάππετς καταζητούνται» (***). Οι διάσημες μαριονέτες εμφανίζονται δίπλα σε ηθοποιούς. Το μιούζικαλ, η κωμωδία και η παλιομοδίτικη αστυνομική περιπέτεια τύπου «Ροζ Πάνθηρας» γίνονται απολαυστικό χαρμάνι. Τα Μάππετς, που βρίσκονται στην Ευρώπη για περιοδεία, πέφτουν στην παγίδα ενός σατανικού ατζέντη, που θέλει να κλέψει τα διαμάντια του βρετανικού στέμματος. Παίζουν: Τίνα Φέι, Ρικ Τζερβέις, Τάι Μπάρελ.

Στο αργεντίνικο θρίλερ «Ο Γερμανός γιατρός» (** 1/2) της Λουτσία Πουέντσο, ο ναζί Γιόζεφ Μένγκελε βρίσκεται στην Παταγωνία και συνεχίζει τα πειράματά του. Ενδιαφέρον έχει και το δράμα «Μικρά όμορφα πλάσματα» (** 1/2) που εκτυλίσσεται σ’ ένα ίδρυμα για κακοποιημένα παιδιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή