Νέες ταινίες: Ενας γελαστός φιλόσοφος σε θέση απρόσωπου πολιτικού

Νέες ταινίες: Ενας γελαστός φιλόσοφος σε θέση απρόσωπου πολιτικού

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Viva la liberta! (***) Με αυτό το διαχρονικό, ευφορικό σύνθημα για τίτλο της ταινίας του, ο Ιταλός σκηνοθέτης και συγγραφέας Ρομπέρτο Αντο (το σενάριο βασίζεται στο μυθιστόρημά του «Ο άδειος θρόνος») επιχειρεί ένα πείραμα: στη θέση ενός κουρασμένου Ιταλού πολιτικού, που το κόμμα του βυθίζεται δημοσκοπικά πριν από τις εκλογές, τοποθετεί ένα σωσία του, τον «τρελό» δίδυμο αδελφό του, και αίφνης τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο -τουλάχιστον για το κόμμα.

Ο Κεντροαριστερός Ενρίκο Ολιβέρι, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πνιγμένος στους αριθμούς των δημοσκοπήσεων και χαμένος ανάμεσα σε οικονομικούς δείκτες που έχουν αντικαταστήσει πολιτικές ιδέες και αρχές, παθαίνει βραχυκύκλωμα. Μαύρα μεσάνυχτα το σκάει από τον θρόνο του, που αρχίζει να τον αισθάνεται σαν ηλεκτρική καρέκλα. Φεύγει κρυφά απ’ όλους, ακόμη κι από τη γυναίκα του, και βρίσκει καταφύγιο στο Παρίσι στο διαμέρισμα μιας παλιάς του αγαπημένης.

Στη Ρώμη, ο σύμβουλός του βρίσκει μια απίθανη για αστική Δημοκρατία λύση για να διαχειριστεί την κρίση: πείθει τον δίδυμο αδελφό του Ενρίκο, τον φιλόσοφο Τζιοβάνι, που μόλις βγήκε από το ψυχιατρείο, να πάρει τη θέση του. Ο μέχρι πρότινος καταθλιπτικός φιλόσοφος παίρνει τη θέση του πολιτικού και παραμερίζει συμβούλους και δημοσκόπους. Ο «τρελός» ξαναφέρνει τη φυσική έκφραση, το αληθινό χαμόγελο, το πάθος, αλλά και την κοινή λογική στο πρόσωπο του πολιτικού και στο επίκεντρο της πολιτικής. Αν δούμε την ταινία λιγάκι σουρεαλιστικά, ο Ενρίκο είναι σαν να έδιωξε από το πρόσωπό του τη μάσκα που του ’κοβε την ανάσα.

Στο «εργαστήριο» του Αντο η κωμωδία προκάλεσε ρήγμα στο πολιτικό αλλά και στο υπαρξιακό δράμα και το παράλογο βγήκε λυτρωτικά στον αφρό της ζωής, σαρώνοντας τις μάσκες του «ορθολογισμού» από την πολιτική. Ούτε η σωρηδόν ψυχανάλυση, αν ήταν εφικτή για τους πολιτικούς στη γείτονα χώρα, δεν θα είχε τόσο ευεργετικά αποτελέσματα. Η ιδέα γύρω από την οποία πλέκεται η ιστορία στο «Ζήτω η ελευθερία!» θυμίζει το προπέρσινο «Εχουμε Πάπα!» του Νάνι Μορέτι.

Επίσης

Στο «Captain America 2: ο στρατιώτης του χειμώνα» (**) η ανθρωπότητα είναι έτοιμη να παραδώσει την ελευθερία της στα χέρια του Μεγάλου Αδελφού (βλέπε NSA) για χάρη της ασφάλειάς της. Ευτυχώς, ο Κάπτεν Αμέρικα, ο διάσημος υπερήρωας της Marvel, έχει διαφορετική γνώμη. Παίζουν: Κρις Εβανς, Σκάρλετ Γιόχανσον, Σάμιουελ Τζάκσον, Ρόμπερτ Ρέντφοντ.

Το «Ακρωτήρι της βίας» του Ζερόμ Σαλ είναι ένα αστυνομικό θρίλερ στο σύγχρονο Κέιπ Τάουν, που ακόμη είναι στοιχειωμένο από τα φαντάσματα του απαρχάιντ. Με τους Φόρεστ Ουίτακερ και Ορλάντο Μπλουμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή