Ερίκ Τολεντανό, Ολιβιέ Νακάς: Οι τρομεροί σαραντάρηδες του γαλλικού σινεμά

Ερίκ Τολεντανό, Ολιβιέ Νακάς: Οι τρομεροί σαραντάρηδες του γαλλικού σινεμά

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δίδυμο των σκηνοθετών Ερίκ Τολεντανό (αριστερά στη φωτογραφία) και Ολιβιέ Νακάς είναι η προσωποποίηση του success story της γενιάς των σαραντάρηδων. Η προηγούμενη ταινία τους, οι «Αθικτοι», προσείλκυσε περίπου 20 εκατομμύρια θεατές στη Γαλλία – ένα από τα μεγαλύτερα ρεκόρ από συστάσεως γαλλικού κινηματογράφου. Είχε δε τεράστια επιτυχία παντού. Επειδή είναι τρυφερή και εύθραυστη, και όχι «αρπαχτή», υποθέτουμε πως οι δύο Γάλλοι έπιασαν το σφυγμό της εποχής. Σχηματικά επίσης θα λέγαμε ότι γεφύρωσαν το κενό μεταξύ καλλιτεχνικού και εμπορικού κινηματογράφου.

Ο 43χρονος Τολεαντό και ο 41χρονος Νακάς στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ξεκίνησαν μαζί να κάνουν ταινίες μικρού μήκους. Η μεγάλου μήκους, το «Καλοκαίρι της ζωής μας», που τους έκανε γνωστούς το 2006, είχε θέμα της την κοινωνικοποίηση του παιδιού.

Στους «Αθικτους» (2011), όπως και στο σημερινό «Samba», έφεραν το δράμα δίπλα στην κωμωδία και απογείωσαν το κοινωνικό σινεμά. Η χημεία ανάμεσα στους ηθοποιούς είναι βασικό μυστικό της επιτυχημένης συνταγής τους.

Οι ήρωές τους είναι το μαύρο και το άσπρο που ενώνονται φιλικά, ή ερωτικά, σε ένα μουντό Παρίσι. Η Αλίς (Γκενσμπούρ), πρώην δυναμικό στέλεχος επιχείρησης, έχει γίνει θρύψαλα. Η ζωή της ήταν μόνο η δουλειά της και τώρα αναζητάει το νόημα της ζωής στον ακτιβισμό. Ο Σαμπά, αντιθέτως, νιώθει σαν μύγα μες στο γάλα. Η δουλειά, για την οποία απαιτείται νόμιμη κάρτα παραμονής του, είναι  η μοναδική σανίδα σωτηρίας του. «Εμπνεόμαστε από αληθινές εικόνες που αφηγούνται ζωές και μοίρες ανθρώπων. Ουσιαστικά, δίνουμε ένα πρόσωπο στους αριθμούς. Δεν είναι δουλειά μας να θίξουμε το πρόβλημα πολιτικά, ούτε να περάσουμε κάποιο μήνυμα. Ανακαλύπτουμε έναν κόσμο που τον γνωρίζουμε μόνο μέσα από τα πολιτικά debate της τηλεόρασης», λέει ο Τολεντανό. «Θέλαμε να κινηματογραφήσουμε τους αόρατους εργαζομένους του σήμερα στο φυσικό τους περιβάλλον. Μας ενδιέφερε επίσης ένας κόσμος με άγχος, υπερκόπωση και απρόσωπες σχέσεις, όπου η ζωή μοιάζει άσκοπη», συμπληρώνει ο Νακάς.

«Samba»

Οι δρόμοι του Σαμπά, Σενεγαλέζου μετανάστη χωρίς χαρτιά, και της Αλίς, μοναχικής Γαλλίδας σε κατάθλιψη, διασταυρώνονται κάτω από αντίξοες συνθήκες στο Παρίσι.

Σκηνοθεσία: Ερίκ Τολεντανό, Ολιβιέ Νακάς.

Ερμηνείες: Ομάρ Σι, Σαρλότ Γκενσμπούρ, Ταχάρ Ραχίμ, Ιζια Ιζλαν. Προβάλλεται στις αίθουσες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή