Η ψυχρή θαμπάδα του χρήματος

Η ψυχρή θαμπάδα του χρήματος

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «Foxcatcher» έχει έναν σπουδαίο πρωταγωνιστή, τον Στιβ Καρέλ, που μεταμορφώθηκε και εξωτερικά για να ενσαρκώσει τον υπαρκτό Τζον ντι Ποντ. Βαθύπλουτος με χαμηλή αυτοεκτίμηση, ο Ντι Ποντ ξόδευε απλόχερα εκατομμύρια σε διάφορα χόμπι, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει τον σεβασμό των γύρω του και κυρίως της ανάπηρης μητέρας του, η οποία νοιαζόταν περισσότερο για τα καθαρόαιμα του στάβλου της. Υπήρξε ορνιθολόγος, φιλοτελιστής, παλαιστής και ιδιοκτήτης ομάδας ελληνορωμαϊκής πάλης. To 1988, λίγο μετά τους Ολυμπιακούς της Σεούλ, έγινε και δολοφόνος. Πυροβόλησε εν ψυχρώ τον Ντέιβ Σουλτς, ολυμπιονίκη το 1984 στο Λος Αντζελες. Το 2010 πέθανε στη φυλακή. Ο Ντι Ποντ του Καρέλ φαντάζει σαν γερασμένος Κοντορεβυθούλης ευνουχισμένος από τη δεσποτική μητέρα του.

Το «Foxcatcher», βραβευμένο για τη σκηνοθεσία του Μπένετ Μίλερ («Capote») στις Κάννες, κινείται παραπλεύρως της βιογραφίας: χρησιμοποιεί τα υπαρκτά πρόσωπα και τα αληθινά γεγονότα ως υλικά για μια κοινωνική αλληγορία γύρω από τη σχέση αφέντη – δούλου. Μια σχέση, σε ό,τι αφορά τη μυθοπλασία, τραγική και για τους δύο. Το «Foxcatcher» αρχίζει από μια ρεαλιστική συνθήκη, αφετηρία κοινή σε ταινίες όπως το «Ρόκι», μετατοπίζεται όμως αργά και σταθερά σε περιοχές θολές, θα λέγαμε στοιχειωμένες από το φάντασμα του Νόρμαν Μπέιτς του κλασικού «Ψυχώ». Το κοινωνικό και το ψυχολογικό δράμα παίρνουν την υφή ενός θρίλερ, παγερού και κοφτερού σαν σπασμένο γυαλί.

Ο στρατηγός

Για την ιστορία, η οικογένεια Ντι Ποντ έχει τις ρίζες της στη Γαλλία του 18ου αιώνα. Λίγο μετά τη Γαλλική Επανάσταση, ένας επιφανής Ντι Ποντ, μαθητευόμενος χημικός κοντά στον πατέρα της Χημείας Αντουάν Λοράν Λαβουαζιέ, ήρθε εμιγκρές στην Αμερική όπου ίδρυσε εργοστάσιο παραγωγής πυρίτιδας. Στα χρόνια του αμερικανικού Εμφυλίου οι Ντι Ποντ έκαναν χρυσές δουλειές θέτοντας τα θεμέλια της μετέπειτα δυναστείας τους. Εδώ και δεκαετίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της χημικής βιομηχανίας.

Στο διά ταύτα, το 1987 ο Τζον Ντι Ποντ δελεάζει με το χρήμα, αλλά και με τις πατριωτικές του κορώνες αρχικά τον Μαρκ Σουλτς και στη συνέχεια τον αδελφό του Ντέιβ, επίσης ολυμπιονίκη, και τους παίρνει στην ομάδα του, τη Foxcatcher. Οι παλαιστές του ζουν στις εγκαταστάσεις της ομάδας κοντά στο παλάτι του, σε μια περιοχή όπου είχε λάβει χώρα μια κρίσιμη μάχη του αμερικανικού Εμφυλίου. Οι πρώτες κουβέντες που απευθύνει στον Μαρκ είναι για την Αμερική, η οποία έχει χάσει τις παλιές ηθικές της αξίες και πρέπει πάση θυσία να τις ξαναβρεί. Ονειρεύεται δόξες για τον ίδιο και για τη χώρα στους επερχόμενους Ολυμπιακούς. Στη μακρινή Σεούλ, όμως, το όνειρό του θα αποδειχθεί χιμαιρικό, με τραγικές συνέπειες για τον ίδιο και για τους αδελφούς Σουλτς.

Σαν μολυβένια στρατιωτάκια

Η σκηνοθεσία του Μπένετ κάνει θαύματα. Αξιοποιεί μια σειρά από αντιθέσεις, ενώ αντιστρέφει μεθοδικά και αριστοτεχνικά τον άξονά της: Το ρωμαλέο κορμί του φτωχού παλαιστή Μαρκ Σουλτς, που κοιτάζει συνήθως με λοξό βλέμμα και με το κεφάλι του χαμηλά, παραμερίζεται καθώς ο Μπένετ μετατοπίζει το κέντρο βάρους της ταινίας προς τον Ντι Ποντ με το πλαδαρό κορμί και το υπεροπτικό βλέμμα, που το διαπερνά και ένας λανθάνων ερωτισμός. Σχηματικά, αυτή η διαστρωματική τομή της Αμερικής αποκαλύπτει δύο φέτες σε δυσλειτουργική σχέση: ένα υγιές μυώδες σώμα που συνθλίβεται από έναν νοσηρό εγκέφαλο. Ενα ακόμη πορτρέτο psycho killer!

Ο κινηματογραφικός Τζον ντι Ποντ άλλοτε σκέφτεται σαν στρατηγός με μυαλό μικρού παιδιού που ρίχνει στη μάχη μολυβένια στρατιωτάκια, και άλλοτε φαντάζει σαν νευρωτικός Μαικήνας εγκλωβισμένος σε μια νοσηρή σχέση με την πραγματικότητα. Σε μια σκηνή χαστουκίζει τον αθλητή-μονομάχο του αποκαλώντας τον «αχάριστο πίθηκο». Σε μια άλλη, τραγελαφική και αποκαλυπτική για την ψυχοπαθολογία του «στρατηγού», ο Ντι Ποντ αρνείται να παραλάβει ένα τανκ, που έχει παραγγείλει, επειδή το έφεραν χωρίς πυροβόλο! Στον θαμπό και ψυχρό κόσμο του «Foxcatcher» η ελπίδα για επιτυχία δεν πραγματοποιείται ποτέ. Εξαιρετική ταινία!

Δείτε

«Foxcatcher» (2014)

Η αληθινή ιστορία του βαθύπλουτου Τζον ντι Ποντ και των αδελφών Μαρκ και Ντέιβ Σουλτς, ολυμπιονικών της ελληνορωμαϊκής πάλης, έγινε ταινία από τον Μπένετ Μίλερ.

Ο Μαρκ, παιδί χωρισμένων γονιών, που μεγάλωσε με τη φροντίδα του αδελφού Ντέιβ, ζει στην ανέχεια σε μια υποβαθμισμένη συνοικία της πόλης του. Προπονείται καθημερινά με τη βοήθεια του Ντέιβ. Μια μέρα εμφανίζεται ξαφνικά στη ζωή του ο Ντι Ποντ. Τον προσκαλεί στην έπαυλή του και του ζητάει να γίνει μέλος της Foxcatcher, ομάδας ελληνορωμαϊκής πάλης. Ιδιοκτήτης, αποκλειστικός χορηγός, αλλά και «προπονητής» είναι ο ίδιος. Ο νεαρός αθλητής, θαμπωμένος από τη δύναμη, αλλά και από τα πατριωτικά ιδανικά του Ντι Ποντ, δέχεται. Παίζουν: Στιβ Καρέλ, Τσάνινγκ Τέιτουμ (φωτ.), Μαρκ Ράφαλο, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Σιένα Μίλερ.

«Capote» (2005)

H ταινία που έκανε γνωστό τον Μπένετ Μίλερ. Ενα χρονικό της συγγραφής του «Εν ψυχρώ», εκ των μεγαλυτέρων μπεστ σέλερ της μεταπολεμικής Αμερικής. O Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν έδωσε ρεσιτάλ ερμηνείας και πήρε Οσκαρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή