Φαντασμαγορική… ψυχανάλυση για παιδιά, παραπλεύρως του Σαίξπηρ

Φαντασμαγορική… ψυχανάλυση για παιδιά, παραπλεύρως του Σαίξπηρ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διανομή, πιστή στις παραδόσεις, προσφέρει μια ταινία κινουμένων σχεδίων λίγο πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τα «Μυαλά που κουβαλάς» (***), που ξεχωρίζουν ανάμεσα στις πρεμιέρες.

Η ομάδα της Pixar αυτήν τη φορά μπήκε στο μυαλό ενός 11χρονου κοριτσιού για να δώσει στα συναισθήματά του υπόσταση κινηματογραφικών ηρώων. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι η Χαρά, η Λύπη, ο Φόβος, η Αηδία και ο Θυμός. Ολοι αυτοί «ζουν» μέσα στο κεφάλι της μικρής Ρίλεϊ, που φαντάζει σαν κόκπιτ διαστημόπλοιου. Για να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα, οι σκηνοθέτες Πιτ Ντόκτερ και Ρόνι Ντελ Κάρμεν θέλησαν να χαρτογραφήσουν τον ψυχολογικό κόσμο του παιδιού την ώρα που αφήνει πίσω του την τρυφερή ηλικία για να μπει στην εφηβεία. Μεταγλωττισμένο, αλλά και με υπότιτλους.

Η επανέκδοση του «Φάλσταφ» (1965), την οποία δυστυχώς δεν έγινε κατορθωτό να δούμε και να επανεκτιμήσουμε, φαίνεται πως είναι καλύτερη πρόταση για τους σινεφίλ. Ψυχή και σάρκα της είναι ο μεγαλύτερος δαίμονας του αμερικανικού σινεμά, ο Ορσον Ουέλλες. Εγραψε το σενάριο, βασιζόμενος σε κάμποσα έργα του Σαίξπηρ, και σκηνοθέτησε τον εαυτό του στον ρόλο του αγαπημένου του Φάλσταφ, ενός ηλικιωμένου γλεντζέ. Δίπλα εμφανίζονται σπουδαίοι ηθοποιοί: η Ζαν Μορό, ο Μάργκαρετ Ράδερφορντ, ο Τζον Γκίλγκουντ, η Μαρίνα Βλαντί, ο Φερνάντο Ρέι.

Δεύτερη επανέκδοση της εβδομάδας είναι η «Σκλάβα της αγάπης» (***), του Νικίτα Μιχάλκοφ. Χαμηλότονη, σχεδόν υπόκωφη, ταινία του 1976. Εχει χώρο δράσης ένα κινηματογραφικό πλατώ, όπου ένα συνεργείο γυρίζει την τελευταία βωβή ταινία του, βασισμένη σε έργο του Τσέχωφ. Παραέξω οι μπολσεβίκοι συγκρούονται με τον τσαρικό στρατό. Βρισκόμαστε στην Κριμαία του 1918.

Στο «Χάρισμα», μεταφυσικό θρίλερ του Αλφόνσο Ποϋάρτ, ένας πράκτορας του FBI ζητάει τη βοήθεια ενός συνταξιούχου γιατρού για να βρει τα ίχνη ενός κατά συρροήν δολοφόνου. Παίζουν: Τζέφρι Ντιν Μόργκαν, Κόλιν Φάρελ, Αμπι Κόρινς.

Στο «Τρελό θηριοτροφείο: η νέα γενιά» ένα ζευγάρι Αμερικανών πηγαίνει στο Παρίσι για διακοπές και μπλέκει σε φαρσικές καταστάσεις. Τέλος, στο εκκωφαντικό «The Transporter Refueled», παραγωγής Λικ Μπεσόν, τον πρώτο λόγο έχουν τα γρήγορα αυτοκίνητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή