Μεγάλη διάκριση στο Λονδίνο για το «Chevalier»

Μεγάλη διάκριση στο Λονδίνο για το «Chevalier»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ελληνικό σινεμά έζησε μια ξεχωριστή βραδιά το περασμένο Σάββατο στο Λονδίνο, εκεί όπου πρωτοακούστηκε η φράση «weird wave of greek cinema», βαπτίζοντας τη νέα γενιά των Ελλήνων σκηνοθετών που ξέφυγαν από τον φράκτη της εσωστρέφειας και της εθνικής απομόνωσης. Το «Chevalier» της Αθηνάς Τσαγγάρη τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Λονδίνου.

Πρόκειται για αλλόκοτη κωμωδία, μαύρη και με διάθεση για φάρσα, στην οποία παίζουν μονάχα άντρες. Είναι το 3ο μεγάλου μήκους φιλμ της Ελληνίδας σκηνοθέτιδος, που βρέθηκε ανάμεσα σε νέους κινηματογραφιστές, αλλά και «απέναντι» σε αναγνωρισμένους δημιουργούς. Στο φετινό διαγωνιστικό συμμετείχαν, επίσης, ο Αλεξάντερ Σοκούροφ και ο Γέρζι Σκολιμόφσκι.

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Πάβελ Παβλικόφσκι (ο σκηνοθέτης της «Ida» του περυσινού Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας) παρέδωσε το βραβείο στην Τσαγγάρη προσμετρώντας λακωνικά τις αρετές του «Chevalier». «Μια μελέτη του αντρικού ανταγωνισμού μέσα από τη ματιά μιας καινοτόμου σκηνοθέτιδος. Με υπέροχη φορμαλιστική δριμύτητα και ακαταμάχητο πνεύμα, η Τσαγγάρη κατάφερε να δημιουργήσει μια ξεκαρδιστική κωμωδία και, ταυτόχρονα, μια βαθιά ανησυχητική κατάθεση για την κατάσταση της δυτικής κοινωνίας».

H Τσαγγάρη ήρθε ορμητικά στο κινηματογραφικό μας προσκήνιο πριν από μερικά χρόνια με το «νέο κύμα» που έφερε το ελληνικό σινεμά στα μεγάλα φεστιβαλικά σαλόνια. Η προηγούμενη ταινία της, το «Attenberg», ήταν για τη σχέση μιας κοπέλας με τον ετοιμοθάνατο πατέρα της. Εκτυλισσόταν στη στεριά, στα Ασπρα Σπίτια, και είχε θέα τη θάλασσα. Το σημερινό «Chevalier» διαδραματίζεται στη θάλασσα και έχει απέναντί του τη στεριά, που φαντάζει σαν σουρεαλιστικός… ορίζοντας γι’ αυτήν τη «ναυτική» κωμωδία.

Ενα πολυτελές γιοτ, που έχει αποπλεύσει από τη μαρίνα του Φαλήρου με επιβάτες έξι λάτρεις του ψαροντούφεκου, ρίχνει άγκυρα σε έναν κολπίσκο. Για ανεξήγητους λόγους. Κάτι για συντήρηση των μηχανών, που ανακοινώνεται στους έξι από τα μεγάφωνα, απλώνει μια αύρα παραλόγου πάνω από την αρμύρα της θάλασσας. Στη συνέχεια για να σκοτώσουν την ώρα τους οι ψαροντουφεκάδες ξεκινούν ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι, το Chevalier. Οι έξι άντρες αρχίζουν να βαθμολογούν τις επιδόσεις τους και τα πλεονεκτήματά τους στα αβαθή σε μια σειρά από «πίστες». Ο καλύτερος θα πάρει το δαχτυλίδι του νικητή από τον άντρα που τους έχει προσκαλέσει στο γιοτ για ψαροντούφεκο.

Το σενάριο του «Chevalier» συνυπογράφεται από την Τσαγγάρη και τον Ευθύμη Φιλίππου. Παίζουν οι: Γιώργος Κέντρος, Πάνος Κορώνης, Βαγγέλης Μουρίκης, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Σάκης Ρουβάς. Η ταινία θα προβληθεί στους κινηματογράφους στις 26/11.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή