O Γολγοθάς ενός ηθικού ανθρώπου

O Γολγοθάς ενός ηθικού ανθρώπου

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «Μάθημα» είναι ένας κύκλος που ανοίγει και κλείνει με τον ήχο μιας κιμωλίας πάνω σε παλιό μαυροπίνακα. Στο ενδιάμεσο, μια δασκάλα, βράχος ηθικής, θα μπει σε ταχύρρυθμο «φροντιστήριο» με καθηγητή την αληθινή ζωή, η οποία αποδεικνύεται ωμή και σκληρή. Αντικειμενικές δυσκολίες, κακοδαιμονίες, αλλά και ατυχείς συμπτώσεις θα την σπρώξουν σ’ έναν αγχωτικό αγώνα δρόμου, για να σώσει το υποθηκευμένο σπίτι της. Παράλληλα, θα την κάνουν να δει την ηθική της από άλλη οπτική γωνία.

Το «Μάθημα», στην επιφάνειά του, καθώς κλιμακώνεται ο εφιάλτης της δασκάλας, φαντάζει σαν άσκηση των δύο σκηνοθετών του, της Κριστίνας Πέτροβα και του Πέταρ Βαλτσάνοφ, πάνω στο σινεμά των Λικ και Ζαν Πιέρ Νταρντέν. Στο βάθος του, όμως, θα ανακαλύψουμε τον Μπρεσόν και ένα μεγάλο δίδαγμά του: το βλέμμα, όταν είναι διαυγές και ανήσυχο, δεν αντιγράφει την πραγματικότητα, αλλά την ανασυνθέτει, χρησιμοποιώντας τα πιο φυσικά και ακατέργαστα υλικά της. Αυτό το μπρεσονικό «Μάθημα», βουλγαρικής και ελληνικής συμπαραγωγής, αρχίζει, όπως ο «Πορτοφολάς», συνεχίζεται όπως το «Στην τύχη ο Μπαλταζάρ» (όταν η δασκάλα βγαίνει από την τάξη της για να μπει στον αληθινό κόσμο) και κορυφώνεται όπως το «Χρήμα».

Ο μικρός κλέφτης

Η Νάντε, δασκάλα αγγλικών, ζει σε μια μικρή πόλη της Βουλγαρίας με έντονα παντού τα σημάδια της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Είναι ασυμβίβαστη και δεν κάνει βήμα πίσω από τις αρχές που υπαγορεύονται από την ηθική της. Η γυναίκα είναι το υγιές κύτταρο της οικογένειας, η οποία βρίσκεται σε πρόθυρα πλήρους κατάρρευσης, αλλά και της κοινωνίας, που θυμίζει ζούγκλα. Ο άντρας φυγομαχεί ή ξεπερνάει με τον κυνισμό του ηθικά όρια.

Στο σχολείο, έχει γίνει εμμονή της Νάντε να βρει ποιος είναι ο κλέφτης που μπαίνει κρυφά στην αίθουσα την ώρα του διαλείμματος και αδειάζει τα πορτοφόλια των μαθητών. Παράλληλα, στην ιδιωτική της ζωή προσπαθεί να σταθεί όρθια και με αξιοπρέπεια αντιμέτωπη με τις δυνάμεις του σύμπαντος, που νομίζεις ότι έχουν συνωμοτήσει για να τη ρίξουν σε μια απίστευτη δοκιμασία. Ο πατέρας της, εκπρόσωπος μιας νέας οικονομικής ελίτ, δεν χαλάει χατίρι στην ξιπασμένη δεύτερη συζύγό του, η οποία θέλει να ταπεινώσει παραδειγματικά τη Νάντε. Ο άντρας της, άνεργος και αλκοολικός, αποδείχθηκε λανθασμένη επιλογή της, για την οποία στο παρελθόν ήρθε σε ρήξη με την οικογένειά της. Μια απερισκεψία του θα οδηγήσει την τράπεζα να βγάλει το σπίτι τους στο σφυρί.

Η αναζήτηση του μικρού κλέφτη βρίσκεται στην αφετηρία της ιστορίας της Νάντε. Η πλοκή, όμως, μας βγάζει από την τροχιά του τυπικού αστυνομικού μυστηρίου, αποκαλύπτοντας πώς ένας αθώος και ηθικός άνθρωπος μπορεί να γίνει αμαρτωλός. Εδώ, μπαίνουν στο παιχνίδι ο Μπρεσόν, αλλά και ο Κισλόφσκι, ο σπουδαιότερος επίγονός του. Το κουβάρι ξετυλίγεται με γοργό ρυθμό. Το νήμα, όμως, ξανατυλίγεται γύρω από τη Νάντε και έτσι ξαναρχόμαστε στο ίδιο σημείο, αυτό της αρχής. Η ταυτότητα του κλέφτη θα αποκαλυφθεί, το κέντρο βάρους της ταινίας όμως έχει ήδη μετακινηθεί απ’ αυτόν, σε άλλο σημείο της σχολικής αίθουσας.

Τo βαρομετρο της εβδομαδας

Το φιλμ «Alias Maria» του Κολομβιανού σκηνοθέτη, Χοσέ Λουίς Ρουχέλες, διαδραματίζεται στην τροπική ζούγκλα, όπου μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα στον επίσημο στρατό και σε ομάδες ανταρτών. Η Μαρία, νεαρή αντάρτισσα, αναλαμβάνει να μεταφέρει σε ασφαλές σημείο το νεογέννητο βρέφος του αρχηγού της. Μαζί της είναι δύο άντρες και ένα παιδί. Ανθρωποκεντρική ματιά, γεμάτη ένταση, πάνω στη βία και στον πόλεμο (ο Ρουχέλες αποφεύγει τεχνηέντως την πολιτική διάσταση του θέματος). Πρόκειται για ελεγεία με κεντρικό πρόσωπο αυτό της γυναίκας, η οποία οδηγείται στην απόγνωση, σε ένα σκηνικό όπου η φύση οργιάζει.

Η επιστροφή της Νίας Βαρντάλος με το σίκουελ του «Γάμος α λα ελληνικά». Η έφηβη κόρη της Τούλας και του Ιαν, ετοιμάζεται να φύγει από τη σκιά της οικογένειας Πορτοκάλος. Παράλληλα, ο παππούς της ετοιμάζεται να ξαναπαντρευτεί τη γιαγιά της, γιατί ο γάμος τους δεν ήταν τυπικά έγκυρος.

Η Χάιντι, με την οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές, έρχεται στη μεγάλη οθόνη με την ομότιτλη ταινία του Αλέν Γκσπόνερ. Η ορφανή ηρωίδα του δημοφιλούς παραμυθιού, η οποία ζει με τον παππού της σε μια καλύβα στο βουνό, πρέπει να αλλάξει ζωή και να ξεχάσει τον καλό της φίλο, τον Πέτερ. Η θεία της την παίρνει μαζί της στη Φρανκφούρτη για να ζήσει στο σπίτι μιας πλούσιας οικογένειας. Η μικρή θα αποκτήσει φιλίες με την κόρη της οικογένειας, όμως, δεν θα μπορέσει να ξεχάσει τις ξέγνοιαστες ημέρες στο βουνό. Παίζουν: Ανούκ Στέφεν, Μπρούνο Γκανζ, Ιζαμπέλ Οτμαν, Καταρίνα Σούλτερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή