Προσφυγόπουλα πίσω από την κάμερα

Προσφυγόπουλα πίσω από την κάμερα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιατί να μάθεις πώς λειτουργεί μόνο μια φωτογραφική μηχανή όταν μπορείς να αποκτήσεις τις βασικές γνώσεις βιντεοκάμερας, σκηνοθεσίας, μοντάζ και ήχου; Κάπως έτσι σκέφτηκε το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ στη συνεργασία που τους πρότεινε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στη Θεσσαλονίκη, για να αναπτύξουν από κοινού δραστηριότητες με επίκεντρο τους έφηβους πρόσφυγες που ζουν στα κέντρα υποδοχής της πόλης, ξεκινώντας με μαθήματα φωτογραφίας. «Σκεφτήκαμε να φέρουμε κοντά έφηβους, πρόσφυγες και μη, σε ένα πιο ουσιαστικό εργαστήριο, ώστε να αποκτήσουν παράλληλα και ορισμένες δημιουργικές δεξιότητες, διότι γίνονται λίγα προγράμματα για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Είναι πιο δύσκολο να προσεγγίσεις και να απασχολήσεις έφηβους σε σχέση με παιδιά μικρότερων ηλικιών», σημειώνει στην «Κ» η Δέσποινα Μουζάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια και πρόεδρος του Τμήματος Κινηματογράφου.

Ετσι δημιουργήθηκε το πιλοτικό πρόγραμμα «Η ζωή μέσα από τα μάτια του άλλου», με τη συμμετοχή 28 εφήβων από 11 κέντρα υποδοχής της Θεσσαλονίκης και 28 μαθητές του Κολεγίου Ανατόλια. Με την τεχνική επίβλεψη των φοιτητών της σχολής, οι νεαροί πρόσφυγες και μαθητές έμαθαν να «διαβάζουν» το κινηματογραφικό κάδρο, να χειρίζονται οπτικοακουστικό εξοπλισμό, διδάχθηκαν τις αρχές του μοντάζ και της επεξεργασίας του ήχου και έπειτα πέρασαν στην πράξη και στην παραγωγή, τι άλλο, ταινιών μικρού μήκους. «Αναπτύχθηκε μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των παιδιών που συνεργάστηκαν από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιανουάριο και έπειτα οι μεν τράβηξαν μια ιστορία που τους είπαν οι δε και το αντίστροφο και βγήκε μια τρομερή αλήθεια από το αποτέλεσμα», σημειώνει η κ. Μουζάκη.

Τα ολιγόλεπτα φιλμ παρουσιάστηκαν χθες στη βιβλιοθήκη Bissel του Κολλεγίου, ενώ ορισμένοι από τους πρωταγωνιστές τους είχαν ήδη αναχωρήσει για άλλες χώρες. Το κεντρικό μήνυμα που έστειλαν οι νεαροί πρόσφυγες ήταν η αυτονόητη αλλά τελικά δύσκολη επιθυμία για την απόκτηση μιας καλύτερης ζωής, ενώ οι μαθητές του Λυκείου έστειλαν το μήνυμα της ανεκτικότητας που πρέπει να χαρακτηρίζει τις σύγχρονες κοινωνίες. Οι ταινίες θα προβάλλονται για σχολεία και κοινό μέχρι το Πάσχα ενώ το Τμήμα Κινηματογράφου ετοιμάζεται για τα επόμενα γυρίσματα που θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο σε συνεργασία με δημόσια σχολεία της Θεσσαλονίκης. Φυσικά, οι έφηβοι πρόσφυγες έμαθαν και φωτογραφία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή