Οι σπουδαίοι δημιουργοί του σινεμά επιστρέφουν στις Κάννες

Οι σπουδαίοι δημιουργοί του σινεμά επιστρέφουν στις Κάννες

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε χθες το Φεστιβάλ Καννών, μακράν η πιο λαμπερή κινηματογραφική σύναξη της Ευρώπης, η οποία παραδοσιακά προσελκύει εκλεκτούς αστέρες και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Τέτοιοι είναι φέτος η Νικόλ Κίντμαν, ο Κόλιν Φάρελ, ο Γιοακίν Φίνιξ κ.ά. Οι δύο πρώτοι μάλιστα θα βρεθούν στην Κρουαζέτ λόγω του δικού μας Γιώργου Λάνθιμου, ο οποίος διεκδικεί για δεύτερη φορά τον Χρυσό Φοίνικα με την ταινία του «Φόνος ενός ιερού ελαφιού». Πάντως, ο Ελληνας σκηνοθέτης έχει μεγάλο ανταγωνισμό καθώς είναι πολλοί οι σπουδαίοι δημιουργοί που επιστρέφουν αυτές τις μέρες στις Κάννες αποβλέποντας στην κορυφαία διάκριση.

Πρώτος και καλύτερος o Γερμανός Μίκαελ Χάνεκε, ο οποίος στοχεύει σε ένα ανεπανάληπτο 3 στα 3, αφού και οι δύο προηγούμενες ταινίες του («Αγάπη», «Λευκή κορδέλα») έφυγαν νικήτριες από το φεστιβάλ. Το φετινό «Happy End» μπαίνει στον μικρόκοσμο μιας οικογένειας που κατοικεί στο Καλαί, με φόντο την προσφυγική κρίση. Κατά τα λοιπά, στον κατάλογο του διαγωνιστικού τμήματος βρίσκουμε ακόμη τους Τοντ Χέινς («Κάρολ»), Μισέλ Χαζαναβίσιους («The Artist»), Φατίχ Ακίν, Νόα Μπάουμπαχ («Frances Ha») και Αντρέι Ζβιαγκίνσεφ («Λεβιάθαν»). Εκτός αυτού, μετά και τις περυσινές αντιδράσεις, οι Κάννες θα έχουν αυτήν τη φορά έντονο γυναικείο χρώμα, με νέες ταινίες από τις Ναομί Καγουασέ («Γλυκό φασόλι»), Σοφία Κόπολα και Λιν Ράμσι («Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν»). Οι δύο τελευταίες, μάλιστα, συγκαταλέγονται μεταξύ των φαβορί για την κορυφή του διαγωνιστικού.

Ενα άλλο στοιχείο του φετινού φεστιβάλ είναι η συνέχεια που δίνεται στην αναγνώριση της εκπληκτικής τηλεοπτικής παραγωγής των τελευταίων ετών. Στο πλαίσιο αυτής, οι θεατές στις Κάννες θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν γεύση από τους πολυαναμενόμενους νέους κύκλους των «Τwin Peaks» (Ντέιβιντ Λιντς) και «Top of the Lake» (Τζέιν Κάμπιον). Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως οι δημιουργοί των δύο εξαιρετικών σειρών έχουν τιμηθεί στο παρελθόν με τον Χρυσό Φοίνικα.

Τέλος, ένας άλλος νικητής και βραβευμένος με 4 Οσκαρ, ο Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου, παρουσιάζει εδώ ένα πρωτοποριακό φιλμ εικονικής πραγματικότητας, με τίτλο «Flesh and Sand». Το φεστιβάλ που άνοιξε με «Τα φαντάσματα του Ισμαήλ» του Αρνό Ντεσπλεσάν ολοκληρώνεται με τις βραβεύσεις των νικητών στις 28 Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή